fbpx

Cerar tujega noče – iz slabe banke je pregnal le tujce

Nikakor ne gre za pritiske lobijev,” je odločitev o odstavitvi obeh švedskih strokovnjakov komentiral Cerar. 

Premier Miro Cerar je po seji vlade povedal, da so se zaradi nepravilnosti pri delovanju glavnega izvršnega direktorja Manssona odločili tudi za njegov odpoklic. To pa posledično pomeni, da ga bo upravni odbor razrešil tudi kot glavnega izvršnega direktorja DUTB. Na seji pa so razrešili tudi predsednika upravnega odpora Nyberga.

Cerar: Ne gre za poseg v korporativno upravljanje
Tukaj ne gre za politični poseg v korporativno upravljanje. Morali smo sprejeti odločitve za zakonito in transparentno delo DUTB,” pa je današnjo povsem politično odločitev komentiral Cerar.  Za razrešitev Mansona je dejal, da so za to obstajajo številni razlogi, med drugimi tudi kršitev dolžnosti člana upravnega odbora DUTB.

Ministrstvo za finance je po besedah Cerarja večkrat zahtevalo, da po sprejemu nove politike prejemkov uskladijo pogodbe. Nazadnje so to zahtevali 3. septembra, vendar so neskladnosti ostale, kar so ugotovili po temeljiti razpravi na vladi.

Odločno je zanikal, da bi šlo pri odstavitvi za pritiske lobijev: “Tudi če bi bili, jim vlada ne bi popuščala.”

Dragonja: zaradi razrešitev DUTB ne bo omejena pri poslovanju
Ob tem je državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja poudaril, da bodo šli vsi napori vlade v smeri zagotavljanja nemotenega delovanja in izvrševanja poslanstva DUTB.

Mramorjev predlog
Nybergovo razrešitev je vladi kot skupščini Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) predlagal finančni minister Dušan Mramor. Razlog za to je bila izguba zaupanja v Nyberga, kateri je Mramorja zavajal z informacijami da so pogodbe o izplačilih popolnoma usklajene z novo politiko prejemkov.

Nyberg je vseskozi zatrjeval, da so vodilni vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in veljavnimi pogodbami ter da je bilo finančno ministrstvo vseskozi seznanjeno z vsemi prejemki.

Erjavec: Dosegli smo, kar smo želeli
Mramorjev predlog je sicer podpirala celotna koalicija s premierjem Cerarjem na čelu, niso pa se strinjali pa se v točki, kdo vse bi moral oditi. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je premislil in omehčal zahteve stranke po zamenjavi celotnega vodstva DUTB-ja. “Zadovoljen sem z razpletom. Dosegli smo kar smo želeli,” je na tiskovni konferenci zmagoslavno oznanil Erjavec.

Židan in zmaga nacionalnega interesa v novi verziji
Predsednik SD Dejan Židan je pred sejo vlade zahteval odhod celotnega vodstva, nato pa si je premislil in dejal, da “je bila odgovornost za nepravilnosti ugotovljena le pri dveh članih (oba tujca, op. a.), zato si preostali člani vodstva DUTB zaslužijo še eno priložnost.

 

Po razrešitvi in odstavitvi se je že odzvala tudi slaba banka. Odziv Larsa Nyberga je objavila revija Reporter. Preberete si ga lahko tukaj.

 

Odzivi na Twitterju:

T. O., M. P.