fbpx

Ernest Petrič na kratko o spominih, Milanu Kučanu in Masleševi diplomi

Ernest Petrič,  svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja (foto: sta)

Da Sloveniji ne koristi blatenje samih sebe po Evropi in svetu in da se morajo domače politične bitke biti doma, pred svojimi volivci v okviru svojih demokratičnih institucij in nazadnje na volitvah, je v enem izmed svojih intervjujev povedal Ernest Petrič,  svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja, zraven pa dodal, da se mu “pranje umazanega perila na svetovni sceni  zdi nedostojno in nepatriotsko”.

Nekdanji predsednik ustavnega sodišča, Ernest Petrič ob spominjanju na Jugoslavijo pove, da kljub temu, da je bila to država, v kateri smo živeli, to ni bila slovenska narodna država in da je v tem velika razlika. Razlika je velika, saj je Slovenija postala demokratična država blagostanja, ne le v materialnem smislu, ampak tudi duhovnem. Ne pomembno, da obstajajo problematike, vendar problemi nikjer niso tujka. To je dejal iz izkušenj, kot je povedal o svojem obisku na Kitajsko, ki je neprimerljiva s Slovenijo, kar se tiče socialnih in delavskih pravic. Po njegovem je usoda Slovenije v rokah njenih državljanov in da se premalokrat zavedamo njene pomembnosti.

Vse njegove izkušnje in ovire, ki jih je moral premostiti že v mladostniških letih, so v njem začele ustvarjati hude dileme o tem, kam pelje pot družbe in naroda. Kljub štipendiji na državnem sodišču se je odločil, da tožilec ne bo, saj je že takrat uvidel, da pravičnih in neodvisnih sodišč v tistem družbenem sistemu ne more biti. dejal je, da mu je bilo že takrat jasno, da je “pravo” služilo prej vsemu drugemu kot pa pravici in pravičnosti in da bi se kot državni tožilec srečeval s težkimi, nepremostljivimi moralnimi dilemami.

Z Milanom Kučanom se poznata že iz mladostniških let

Glede na to, da je bil Petrič odsoten na slavju ob dnevu ustavnosti, prav tako pa je bil odsoten tudi Milan Kučan, tudi eden od pomembnih gostov, je ob tem na kratko povedal, da je Milan Kučan njegov stari znanec, s katerim sta imela od nekdaj korekten odnos, hkrati pa je povedal, da se zaveda, da je tako on kot vsi mi naredil kakšno napako, vendar je kljub vsemu on le prvi izvoljeni predsednik, kar je izredna čast in da ga bo ljudstvo zagotovo po tem pomnilo.

O aferi “Masleševa diploma”

O aktualni aferi vezani na Masleševo diplomo Petrič težko kaj komentira, saj, kot je dejal, se ni kaj dosti poglabljal v zadevo, poudaril pa je pomembnost zaupanja ljudstva v sodstvo in to izpostavil kot bistveni del avtoritete. In prav za to je potreben tudi videz usposobljenosti sodnikov, njihove neodvisnosti, korektnosti njihove izvolitve.  Ustreznost ni dovolj, tudi videz mora biti usklajen, kar pa poudarja tudi samo ustavno sodišče. V zvezi z izidom zadeve meni, da bo dogodek prej prispeval k še večji izgubi zaupanja ljudi v sodstvo kot pa obratno.

Tisti, ki pravijo, da živimo v “fašizmu”, ne vedo kaj to pomeni

O tem, da nekateri politično oblast označujejo za “fašistično”, je Petrič dejal: “Fašizem je bil grozna stvar. Če to, kar imamo pri nas zdaj, nekateri označujejo za fašizem, pomeni, da tisti, ki to govorijo, ne vedo, kaj je fašizem bil in kaj fašizem je. Če bi bil fašizem to, kar je zdaj pri nas, potem fašizem sploh ni nekaj slabega. Saj je to, kar je pri nas, kar v redu, mar ne? Živimo v varni, uspešni, socialni in demokratični državi, s podjetnimi in svobodnimi ljudmi, uspešnimi na različnih področjih ustvarjanja itd. To menda ni fašizem. Potrebujemo pa malo več politične zrelosti, pameti in zavedanja, da je bistvo demokracije sobivanje različnosti, seveda po pravilih, ki jih v demokraciji sami postavljamo, ne v anarhiji. Različnost je pravzaprav vabilo k temu, da poskušamo prav iz razlik potegniti tisto najboljše.” 

Novi politični akterji in načrti za kandidaturo v prihodnosti

Glede trenutnih novih političnih akterjev oziroma Roberta Goloba je Petrič dejal, da je nevtralen v smislu, da nima razloga, da mu ne bi želel vse dobro, v kolikor mu uspe prepričati volivce, saj se zavedamo, da se v zadnjih trenutkih vedno pojavijo različni očitki, sta pa kljub vsemu aktivna in pasivna v Sloveniji. Ob tem v zvezi s svojo morebitno kandidaturo za poslanca na listi Povežimo Slovenijo ne razmišlja, saj gre za zelo odgovorno zadevo, ki jo je po njegovem mnenju potrebno izredno resno vzeti in o njej razmisliti, prav tako pa bo imelo pri odločitvi vlogo tudi njegovo zdravje, sploh zdaj, glede na epidemiološko situacijo.

Tanja Brkić