fbpx

Europol: Lani je bilo preprečenih kar 211 terorističnih napadov

Foto: epa

”Poročilo Europola za lansko leto je naravnost alarmantno,” opozarja Branko Grims. Po podatkih Europola je bilo samo v lanskem letu na ozemlju EU preprečenih kar 211 terorističnih napadov, v zvezi s tem pa aretiranih kar 1.000 ljudi. Te številke so sicer nekajkrat večje od tistih, ki so bile pred tem dostopne javnosti.

”Te številke so zame kar precejšnje presenečenje, saj so nekajkrat večje od sicer dosegljivih javnih informacij in tistih, ki so bile zapisane v dokumentaciji, ki je bila dosegljiva pod pogoji, ki urejajo tajnost dokumentov. To pomeni, da se te številke pred javnostjo skrivajo,” je na današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb poudaril poslanec SDS Branko Grims.

Na seji so sicer obravnavali poročilo Evropskega policijskega urada (Europol) in problematiko varovanja kritične infrastrukture v Sloveniji. Ob predstavljenih številkah se pojavljajo vprašanja, kako in koliko države sproti sploh sporočajo podatke Europolu in kaj vse se v teh podatkih skriva. Kot pojasnjuje Grims, bo to možno analizirati, šele ko bo dostopno celotno poročilo, v katerem bodo razvidne tudi lokacije aretacij in preprečenih napadov.

Ogroženost EU očitno izjemno visoka
Jasno sporočilo poročila pa je, da je stopnja ogroženosti v EU očitno izjemno visoka, opozarja Grims. ”Razlog za to je tudi preprosto dejstvo, da bo čez nekaj tednov Velika Britanija odločala o morebitnem izstopu iz Evropske unije in kdor načrtuje teroristični napad, zagotovo računa na multiplikativni učinek, saj bi vsak uspešen napad verjetno povečal možnosti za izstop te države iz EU in s tem škodljive posledice za Unijo kot celoto,” pojasnjuje predsednik komisije Branko Grims.

Večja ogroženost obstaja tudi zaradi dejstva, da se začenja turistična sezona, pred nami pa so tudi velike športne prireditve, kot na primer nogometno prvenstvo v Franciji, ki je po poročilu Europola najbolj ogrožena država v Evropski uniji.

O varovanju kritične infrastrukture v Sloveniji na prihodnji seji
Predstavniki policije se današnje seje niso udeležili, zato bo komisija problematiko varovanja kritične infrastrukture v Sloveniji obravnavala na prihodnji seji. Grims je v zvezi s to temo opozoril tudi na nedavni dogodek, ko je v TEŠ-u prišlo do izpada edinega delujočega bloka, so še sporočili iz poslanske skupine SDS.

M. G.