Na Švedskem islamski teroristi načrtujejo napade na civiliste v Stockholmu

Foto: EPA

Iraška varnostno obveščevalna služba je švedske varnostne organe obvestila, da se v njihovi državi nahaja sedem do osem teroristov, ki so pripadniki Islamske države. Prav vsi naj bi se nahajali v glavnem mestu Stockholmu, kjer naj bi načrtovali teroristični napad.

Policija je zaradi nevarnosti terorističnega napada v stanju pripravljenosti, čeprav stopnje nacionalne ogroženosti še niso povečali. Švedska varnostna služba je potrdila, da je prejela informacije o potencialnih napadalcih. Napadalci naj bi načrtovali napad na civiliste, poroča Focus.

Informacijo, da se je Islamska država začela pospešeno širiti v Evropo, potrjuje tudi šef ameriške obveščevalne službe James R. Clapper.  Prvi ameriški obveščevalec je na vprašanje, ali se ISIS v Nemčiji, Veliki Britaniji in Italiji širi, odgovoril pritrdilno. “Da, se širijo, in to je gotovo skrb, ki jo imamo z našimi zavezniki. Ves čas pridobivamo dokaze o kovanju terorističnih napadov v državah, ki ste jih omenili,” je odgovoril Clapper.

IS napovedala teroristične napade
Islamska država je tudi sicer napovedala napade na evropske prestolnice. Napade naj bi izvedli teroristi, ki so se v EU pretihotapili med veliki migrantskim valom, pretvarjajoč se, da so begunci. Kljub javni napovedi prelivanja krvi strokovnjaki opozarjajo, da je nemogoče napovedati, kje in kdaj se bo zgodil naslednji teroristični napad.

Ž. K.