Evropa in posledice migracij

Foto: STA

V preteklosti so bili odnosi med krščansko Evropo in svetom islama konfliktni. Diplomat in zunanjepolitični analitik mag. Marko Osolnik je lani zapisal, “da je bil islam tisti versko-civilizacijski Drugi, v nasprotju do katerega se je v srednjem veku, predvsem v obdobju križarskih vojn, generirala in konstituirala Evropa kot civilizacijski izvor današnjega globalnega Zahoda”.

Procesi modernizacije in predvsem sekularizacije v zadnjih dveh stoletjih, pri katerih islam nima nobenih zaslug in jih celo zavrača, naj bi “še dodatno predrugačili večino evropskih držav”, kar je očitno stare antagonistične občutke do islama še okrepilo. To naj bi bila posledica dejstva, “da muslimanski svet − z redkimi izjemami, kot sta Tunizija in Indonezija − občutno zaostaja v modernizacijskih procesih, kar si na Zahodu številni ljudje razlagajo s tem, da je to civilizacija, katere neločljive sestavine so pasivnost, iracionalnost, fatalizem, zaostalost na vseh področjih, avtoritarnost in nasilnost”. Zato nasprotja obstajajo naprej in bo dialog zelo težaven, če ne celo nemogoč.

Spopad ali dialog civilizacij
Dr. Ekmeleddin Ihsanoglu, ugleden turški akademik, politik, diplomat in funkcionar Islamske konference pri OZN, pa zavrača tezo o spopadu civilizacij, ko trdi, da so vse civilizacije, od kitajske do staroegiptovske, rimske, islamske in današnje zahodne, nekakšna štafeta, prek katere se znanje, omika in kultura prelivajo iz roda v rod, zaradi česar tega štafetnega toka ne bi smeli prekinjati, ampak ohranjati dialog. Vendar pa dialog odklanja radikalni islam, džihad pa naravnost izsiljuje vojno, zato morajo predvsem muslimani razčistiti pri sebi, kdo predstavlja islam, in predvsem obračunati s svojim radikalnim krilom. Sam pa mislim, da gre pri tem za “trk civilizacij”, kot ga je označil ameriški pravnik in politik Samuel Huntington (1927−2008), ko je dejal, da bodo v obdobju po hladni vojni kulturne in verske razlike pretežni izvor konfliktov in da bo ekstremizem glavna grožnja svetovnemu miru.

Foto: epa

O naravi konfliktnih odnosov med muslimani in zahodno družbo govori tudi izjava predsednika avstralske vlade Kevina Rudda, objavljena na spletu, ko se je obrnil na avstralske muslimane, ki bi radi tudi zunaj svojih držav živeli po islamskih zakonih, in jim dejal, da jih prosi, naj zapustijo Avstralijo. Dejal je, da mu je dovolj poslušati govorice o tem, kako so Avstralci zaskrbljeni, da ne bi s svojim načinom življenja žalili posameznih migrantov in njihove kulture. Pri tem je posebej poudaril, “da so ta narod osnovali možje in žene krščanske vere po krščanskih principih … Zato so v naših ustanovah in šolah krščanski simboli. Če je Bog za vas žalitev, vam predlagam, da si izberete drug del sveta za svoj dom … Mi vam vašo vero dovoljujemo … Kolikor pa se ne želite vključiti v naš sistem, vam iz srca priporočam, da svobodo, ki jo imamo tu pri nas, izkoristite in svobodno zapustite našo državo. Nismo vas mi prisilili priti sem … Naše ustavne demokratične vrednote in zakoni morajo veljati za vse“. Tudi profesor in religiolog dr. Drago Ocvirk posebej opozarja (Reporter, 8. 10. 2018), da islam izrecno zavrača tudi svetle pridobitve Zahoda, kot so “človekove pravice, zlasti versko in idejno  svobodo ter emancipacijo posameznika, posebej ženske“. Pri vztrajanju na taki drži je dialog nemogoč in civilizacijski konflikt neizbežen.

Nasilje in varnostni problemi
Čeprav se določeno število muslimanov integrira v zahodne družbe, pa analitiki ugotavljajo, da jih večina obtiči v taboriščih ali getih z vsemi posledicami za njihovo počutje in varnostna tveganja. Publicist in svetovni popotnik Gregor Preac opozarja (Reporter, 20. 6. 2016) na ugotovitve nemške obveščevalne službe, “da 80 odstotkov migrantov prihaja z lažnimi identitetami, da so v modernem gospodarstvu težko ali sploh nezaposljivi, v moderni družbi neprilagodljivi in sposobni preživeti le na dolgoročnih socialnih podporah“. Francoske obveščevalne službe pa bi naj ugotovile, da je v Franciji vsako sekundo pripravljenih od 300 do 350 potencialnih teroristov.

Po podatkih Cie pa je od rok teroristov samo v letu 2012 umrlo 9.068 ljudi, ranjenih pa bi jih bilo 11.900. V zadnjem desetletju se je število napadov samo še povečevalo in naj bi se po podatkih medijev (Reporter, 17. 7. 2017) v letu 2015 povzpelo na 16 tisoč. Večina napadov je naperjena proti kristjanom, Zahodnjakom nasploh in Judom.

K temu je treba dodati tudi krvave napade na muslimanske manjšinske šiite. Storilci navedenih krutih dejanj pa so največkrat radikalizirani večinski sunitski muslimani, ki jih podpirajo bogate zalivske države na čelu s Katarjem in Savdsko Arabijo. Preac še pravi, da je vse to dogajanje pripomoglo k brexitu, privedlo do vsaj deset na novo ograjenih meja znotraj EU (schengna), vzpostavilo množico državnih in nekaj ilegalnih taborišč v Nemčiji, Italiji, Grčiji in drugje ter destabiliziralo Balkan. Evropska družba se je polarizirala in v njej se razraščajo ekstremizmi. Okrepil se je nadzor nad geti, mošejami in celotno muslimansko skupnostjo, ki se tako še bolj oddaljuje od večine evropskega prebivalstva. Marko Osolnik je ob tem prodiranju muslimanskega nasilja v Evropo še opozoril (Reporter, 23. 11. 2015) na resna svarila nekdanjega poveljnika švicarskih varnostnih sil Andreja Blattmana, “da je Evropa na pragu državljanske vojne med avtohtonimi Evropejci na eni strani in radikaliziranimi muslimani na drugi”. Celo papežu Frančišku, ki se v svojih nastopih izogiba problemu varnostne grožnje migracij in neprestano poudarja samo humanitarni vidik, je ob neki priložnostni ušla izjava, da je “tretja svetovna vojna po kosih že tu“. Kakorkoli že, varnostna tveganja so neizpodbitno dejstvo in položaj je resen.

Finančne posledice množičnih migracij
O tem ni celovitih niti omembe vrednih analiz, saj so države skope z informacijami oz. jih cenzurirajo. Če se najprej dotaknemo cene, ki jo plačujejo migranti za svoje tvegane in mnogokrat usodne poti v boljši svet, lahko po podatkih medijev povzamemo (Reporter, 30. 1. 2017), da naj bi bilo samo 900 tisoč migrantov, ki jih je sprejela Nemčija leta 2016, plačalo tihotapcem okrog 3 milijarde evrov. Znano je, da je EU plačala Turčiji 3 milijarde evrov z namenom, da bo omejevala migracijski val s svojega ozemlja. Prav tako je odobrila 3 milijarde Italiji za vzdrževanje migrantov, ki pljuskajo na njeno ozemlje iz Severne in podsaharske Afrike. Ni pa podatkov, koliko je za isti namen prejela Grčija. Ni niti podatkov o pomoči Alžiriji, Libiji in Egiptu, da bi okrepili svoje varnostne sile in pomagali zajeziti migrantski tok iz Afrike prek Sredozemlja v Evropo.

Foto: STA

Znano je tudi, da je Nemčija začela ponujati  kandidatom za repatriacijo visoke denarne nagrade, za kar pa tudi ni oprijemljivih podatkov. Ni razpoložljivih podatkov niti o stroških vzdrževanja migrantov v posameznih državah (ustanavljanje, vzdrževanje in upravljanje taborišč, prehrana, socialne pomoči in zdravstvena oskrba, šolanje, prevajalci idr.). Za Slovenijo je prodrl v javnost podatek, da nas stane en migrant mesečno okrog 2 tisoč evrov. Če to preslikamo na 900 tisoč migrantov, ki jih je sprejela Nemčija v letu 2016, gre znesek v skoraj 2 milijardi mesečno oz. 24 milijard letno. Ni tudi podatkov o stroških postavljanja mejnih ograj, krepitvi preventivnih in represivnih ukrepov, povečanem nadzoru nad muslimansko skupnostjo v Evropi idr. Že bežen vpogled v navedene številke pa nam govori, da gredo ti stroški v stotine milijard evrov.

Razkoli v evropski družbi
Že bežen pogled na posledice, ki jih je povzročil migrantski val, kažejo, da gre za pravi potres. Znano je npr., da je eden od vzrokov brexita tudi nemoč EU pri obvladovanju migrantskih tokov. Do razkola je prišlo tudi med Brusljem in Višegrajsko skupino, ki se je uprla politiki vsiljenih kvot. Razpoke so nastale tudi znotraj posameznih držav s krepitvijo skrajne desnice, ki s svojo prenapeto retoriko še dodatno izziva sovražne reakcije migrantov in razkol z domačo levico, ki zagovarja neomejeno sprejemanje migrantov ter kulturno sožitje Evrope in islama, ki je pri tako velikih civilizacijskih razlikah očitno težko uresničljivo in se doslej tudi sicer ni obneslo v praksi. Odpor do nenadzorovanega toka migrantov se je preselil celo v resne in državotvorne stranke, kot so npr. v Nemčiji CSU in CDU. Krepi se odpor proti islamizaciji Evrope in zlasti proti velikim varnostnim tveganjem, ki jih predstavljajo migrantski geti in taborišča. Ozračje pa še posebej zastruplja tudi džihad s svojimi krutimi in krvavimi dejanji. Evropa za vso to nakopičeno problematiko še ni našla pravega odgovora in tiči v pasti, iz katere še ni videti odrešilnega izhoda.

Milan Gregorič

 • Antonius

  Bogastvo multi kulture je tudi uvoz terorizma, posilstev in ostalega vsakovrstnega kriminala.
  Evropa in z njo Slovenija je na asfaltirani poti, po kateri hodimo nazaj v srednji vek

  • zokispoki

   Naj si komunjare zatlacijo te divjake, kamelentreiberje, kafre in pedre v rit !

  • Bobrock

   Če si Zahod (beri gospodarstvo) želi kvalitetne del.sile jih naj vabi gor z “zelenimi kartami” – ostali so nezaželeni. Pa še…tisti, ki pridejo gor kot “zaželeni” imajo poskusno obdobje in v kolikor se ne morejo prilagoditi zahodnemu načinu življenja se vrnejo. Definitivno pa ne podpiram “uvoza” nekvalificirane del.sile, ki bo kapitalu služila zgolj kot sredstvo izsiljevanja domače delovne sile za nižanje že tako mizernih plač. Če je zgodba o uspehu Slovenije vezana na poceni “filipince, pakistance itn.” potem to ni moja domovina. Problem pa je, da tudi sam in z uradnimi dokumenti ne morem skoraj nikamor več, ker je ta globalna logika vseprisotna po celem svetu.

 • Franc Šink

  Prisiljujejo nas da bi se jih navadili.

 • Andrej

  Islam si integracijo predstavlja tako, da se bodo dežele, v katere gredo, prilagodile njim. V tej smeri tudi delajo. Uspešno. Mi se pa delamo, da problema ni.

  • sodnikisozločinci

   Nikomur več se jaz ne bom prilagajal..,

 • rubec

  Ne vem, če sem tukaj že kdaj povedal. Teh kurcev tudi videt ne morem.

  • Felikss_AH

   Moreš moreš… jaz na primer če kakšen dan nočem povaginiti… enostavno ne grem iz hiše… niti v trgovino… ker so povsod. Prav danes na primer grem ven in po pločniku se na kolesu vozi kaffa… sproščeno in naduto kot da je on tu že od pradavnin, mi pa migranti. Malo kasneje stopim v banko in bang – še en kaffa v vrsti. Ker je itak bila manjša vrsta se obrnem in grem ven… bom se vrnil malo kasneje… chimp zagotovo ne bo več tam. Stopim drugič, ni vrste a je pred mano chimpessa… taka z izrazito podaljšano čeljustjo in (za na steklo) samolepilnimi žnabli … pravkar tlači v torbo šop stotakov. OK opravim svoje se obrnem za ven in – bang… pred mano Sheboon (masna debelorita chimpessa)… pravkar vstopila.

   Z že povišano dozo povaginitisa grem proti Prešercu in kar med folkom na kolesu se rine še en kaffa… vsega 50 metrov naprej še eden z ruksakom veselo koraca po njegovem “Afro- Janko-City-ju”. Stari moj ni šanse da ih ne “moreš videti”… “moreš ih videti” vse povsod… sploh pa zdaj ko ih policija ne prijema več ampak samo še SPREJEMA.

   • sodnikisozločinci

    Včeraj v nedeljo, sem videl dva Dejana z belim psom, mamico in dedkom na sprehodu, to je to…

 • Boco

  Problem so pokvarjeni evropski politiki, kateri ne delajo v korist evropskih narodov ampak sledijo agendi globalizacije in unicenja evropske kulture preko multukuturnosti. Muslimani so le orodje za dosego teh sprevrzenih ciljev.
  Ce hocemo resiti ta problem ki ga prinasa multikulturnost, moramo najprej izvolit druge politike v evropi. Fajonka in Brglezovec sta napacna izbira. Taksni politiki bi morali dobiti brco v rit, da odletijo v visokem loku v greznico zgodovine.

 • Unikatna

  To še ni konec! Če nimaš zase, ne moreš podpirati se tujca!

  Ne razumem vsaj višegrajske skupine, če so proti tem migracijam, da ne zagrozijo Bruslju z exit iz EU, če ne bodo nehali podpirati teh migracij! Njihovo uporništvo je medlo!

  • Artur

   ++++++ za link.

 • Artur

  Pozor!
  ZOOM ZAGREB – Migrantska kriza ne jenjava (Z1 TELEVIZIJA, 25.10.2018.)
  https://www.youtube.com/watch?v=WwyAKrBeEWk
  Izjave tujih strokovnjakov za geopolitiko vredne vsake pozornosti!

  Je narodna racija nared, so čorke z rešetkami za leve narodne izdajalce že pripravljene, ko bo udarilo?

 • ljubinica

  Meni se takih clankov ne da vec komentirati. Se brati ne …
  Ker so pesek v oci.
  Tule na Novi24tv pustijo, da si damo duska v nasprotovanju imigraciji Iz tretjega sveta…
  V Evropo pa poslejo Zvera in Bogovica …
  namesto Grimsa.

  • Unikatna

   Jaz imam tega tudi že dovolj!

  • Janez Novak

   Bravo! Opozicija, ki to ni. V zakulisju so vsi enaki. Ljudstvo je dobro samo za ožemanje in zato ga je treba farbati, z leve in desne.
   Če bi bila opozicija res to, bi morala že davno biti plat zvona. Slovenija in Evropa se hitro približujeta točki brez vrnitve, politika, leva in desna, pa se obnaša kot da je vse normalno in pod kontrolo.

 • sodnikisozločinci

  Sploh ni problema. Državljani gledajo turške nadaljevanke, muslimani so pa ja taki romantični ljudje kot mi, pa naj kar pridejo, dobrodošli naši novi sosedje, Borak itd… , a so ćevapi komu kaj hudega naredili… Ne razumem teh ksenofobnih desničarjev… Je pa res, da so življenjski stroški v tej džamahiriji vedno višji, zato razmišljam, da bi prenehal kupovati vso zahodno, … in vzhodno… robo, ker s 500 evri na mesec je težko preživeti.

 • Janez Novak

  Ko bo prepozno, se bodo vsi čudili, kako je Evropa pokleknila pred invazijo neukih ljudi iz tretjega sveta, ki jo bodo v temelju spremenili – na slabše – ne da bi nudila kakršenkoli odpor. Politična, gospodarska, kulturna, intelektualna elita pa politično korektno molči, da ne bi slučajno zagrešila zločina “sovražnega govora” (beri: svobode govora). Tako daleč smo, da niti svobodno misliti in govoriti ne moremo in ne smemo več. Teror politične korektnosti je očitno teror, kajti naravnost nepojmljivo je, kako so nas lahko prislili, da moramo vdani v usodo gledati naš konec, ki neizbežno prihaja.

  • Olga101

   V nekem nemškem časopisu sem brala, da 62% vprašanih pravi, da ne morejo povedati, kaj mislijo!

   Koliko je takšnih v Sloveniji!?

   Ta razkorak nujno vodi v konflikte!

  • kralj matjaž

   Belci smo prijazni, dokler nehamo biti prijazni. Ko pa neham biti prijazni, pa lahko svet trepeta. Problem je, da nas bodo levičarji pripeljali v situacijo, kjer bo moral spet cel svet trepetat.

   • mona lisa

    Da bi se ti besede pozlatile.

 • sodnikisozločinci

  Spet sem tako žalosten…

 • Olga101

  S kom paktirajo slovenski komunisti, na čelu z Murgleonejem? Z islamisti! Zakaj? Ker so isti!

 • Nakito Mijaši

  Opozicija striže lastne ovce z migracijam z razlogom, da povojne žrtve ne bodo nikoli dobile epiloga. No saj lastnim privržencem lažejo, da je 600grobišč po Sloveniji. Hahahahuhuhuhu

  • slosin

   …ja, res je, ni jih 600 ….okoli 700 je prava številka……

   • Nakito Mijaši

    Tok jih vids z oštarije k te damu zanasa.

 • freedomfighter

  Se strinjam da ce vecina drzavljanov podpira vsiljevanje religije je to pac njihova demokraticna pravica…kaj pa ce vecina drzavljanov ne mara nobene religije…a ima vecina po tem pravico prepovedati verske simbole v javnih institucijah oz kar v javnosti sami

 • Marija

  Rešitve ni.

  • skorpijon93

   ja rešitev so višegrajske države , kjer ni muslimanov, ni mošej, ni marakeškega dogovora, ni izdajalskih voditeljev , kakršni volivci takšni voditelji

 • xtc

  Rešitev je in kmalu pride le vsi se sprenevedajo in si ne upajo povedati krutega dejstva,ki je neizbežno in realno.
  Samo tole;Nosterdamus je po trpljenju Evrope napovedal izginiutje rdeče zvezde in polmeseca.
  A ni dovolj jasna napoved in rešitev?.
  Vendar vsega tega nebi bilo,če nebi bilo politikov tipa merckel,Macron,Shultz,Timmermans itd.

 • Janez Novak

  Gobalisti, levi in desni, so že davno pripravili načrt odprave evropskih narodov prek ekscesnih migracij. To je multikulti. Cilj je oblikovanje anacionalne evropske superdržave, Združenih držav Evrope, kjer bodo sedanje nacionalne države le še lokalne administrativne enote brez suverenosti. Nekakšne province imperija. Poleg tega bo orientalizacija Evrope omogočila nadalnje integracije v Severno Afriko in na Bližnji vzhod. Evroafroarabski imperij se bo širil na jug in na vzhod. Ustavil se bo šele na mejah Kitajske in seveda Rusije. Slednje mogoče tudi ne. Če globalistom uspe po Putinu instalirati kakšno globalistično lutko, ki bo ubogala zahodne imperialglobaliste, bo tudi Rusija postala del evro-ameriškega globalističnega multikulti imperija. Končni cilj je podreditev tudi Kitajske, kar bo verjetno najtrši oreh. Če evro-ameriškim globalistom to uspe, je planet “globaliziran”, kar pomeni, da lahko uresničijo svoje sanje: Svetovno državo s svetovno vlado (zametek OZN), svetovno vojsko (Zametek Nato) in svetovno valuto (zametek dolar), ki bo zasebna last evro-ameriških finančnih lordov.
  Zaradi načrta ustanovitve svetovnega globalističnega imperija globalisti podpirajo vse, kar slabi Evropo in Ameriko. Podpirajo migracije, podpirajo regresivno in destruktivno kulturmarksistično levico, podpirajo LHTB skupnost ker prispeva k poženščenju moških in k prevladi socialno destruktivnih feministk v politiki in drugod.
  Paradoks je, da ko bodo globalisti svoje cilje dosegli, bodo svojo politiko do spolov in spolnih deviacij zasukali za 180 stopnj. Orientalizacija Zapada bo imela za neizbežno posledico tudi ponovno odpravo enakopravnosti spolov in konec seksualne svobode, skratka konec LHTB skupnosti. Opleli bodo tudi kulturni marksisti, morda celo zmerni levičarji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!