fbpx

Evropa in Slovenija na robu novega pekla

Foto: STA.

Naš anonimni vir iz azilnih domov in sprejemnih centrov opozarja, da so tamkajšnje razmere že zdaj kaotične in da praktično vsak dan prihaja do izgredov. Povrh vsega pa je Slovenija povsem nepripravljena na zelo verjeten naval migrantov, ki ga napoveduje Erdogan.

Varnostne službe po Evropi za to jesen napovedujejo nov množični vdor muslimanskih migrantov v Evropo, kar je tudi posledica političnega zaostrovanja med Turčijo in EU. Naš vir opozarja, da so v azilnih domovih razmere že zdaj nevarne in kaotične. Nas torej čaka katastrofa?

Vsakodnevni izgredi in droge
Prejšnji teden je v uredništvo poklical naš vir iz azilnih domov in sprejemnih centrov na območju Ljubljane (Kotnikova, Vič, Logatec). Povedal nam je, da so razmere na vseh treh lokacijah čedalje bolj problematične. Pred nekaj meseci so celo režimski mediji poročali o izgredih v azilnem domu na Viču, zdaj pa so pretepi postali vsakodnevna praksa, saj se nasilnost migrantov povečuje, veliko pa k temu pripomorejo tudi prepovedane droge, ki jih migranti prinesejo s seboj. Podatkov o tem, za katere droge gre, nismo dobili, smo pa od nekega drugega vira dobili obvestilo, da so pred dvema tednoma na ljubljanski urgenci sprejeli migranta, ki je očitno vzel prevelik odmerek. Kakorkoli že, od obljubljenih “jedrskih fizikov”, ki so jih napovedovali evropski načrtovalci migracij, je ostal samo še razpočen milni mehurček, saj so tudi varnostniki povedali, da so v azilnih domovih večinoma mlajši moški, ki se obnašajo kot drhal. Prišlo je že do uporabe nožev in drugih vrst hladnega orožja, večkrat kličejo na pomoč policijo. Večkrat pa se migranti sprejo tudi med seboj, kolateralna škoda pa so največkrat varnostniki, ki ne smejo imeti orožja, pač pa le zaščitna sredstva. Med azilanti naj bi bilo celo nekaj takšnih, ki so psihično bolni in naj bi predstavljali nevarnost za okolico, eden od njih naj bi poskušal umoriti varnostnika. Režimski mediji navadno takšne dogodke zamolčijo ali o njih poročajo izkrivljeno. Tako so denimo poročali, da je glavni problem azilnih domov v tem, da se varnostniki menda ukvarjajo s tihotapljenjem migrantov. So pa očitno tudi na režimski spletni strani MMC RTVS opazili, da dom na Viču “poka po šivih”.

Prosti izhodi v bližini šol!
Kot pravi naš vir, policija sicer dela korektno in se tudi odziva na klice varnostnih služb, kadar pride do prerivanja. Vprašanje pa je, koliko časa bo še tako, saj ima policija zadnje čase precej dela s podobnimi izgredi v Kočevju in okolici. V nekatere dela naselja se policijski specialci upajo prikazati le zamaskirani; razlog je v tem, da jih sovražniki prepoznajo, izsledijo in nato grozijo njim in njihovim družinskim članom. Glede na to, da pri podpihovanju migrantskega nasilja ves čas sodelujejo tudi aktivisti nevladnih organizacij, je mogoče podobne scenarije pričakovati tudi v primeru migrantov, saj prihaja do stalnih sabotaž dela policije in zaposlenih v centru. Povedano drugače: v tej vojni imamo kolaborante, ki sovražniku kažejo pot in mu dajejo podporo, svojega petokolonaškega početja pa se niti malo ne sramujejo.

Foto: STA

Na vprašanje, ali ti ljudje imajo osebne dokumente in ali so evidentirani, je naš vir odgovoril pritrdilno, priznal pa je, da imajo azilanti prost izhod iz doma in da mnogi center tudi zapustijo in nadaljujejo pot proti Avstriji ali Italiji. Je pa enota azilnega doma na Kotnikovi nameščena precej blizu šole in vrtca. Lahko si predstavljate, v kakšni nevarnosti so otroci, ki se gibljejo v neposredni bližini migrantov, ki se z noži sprehajajo okrog. Na vprašanje, ali so v azilnem domu tudi težave z nalezljivimi boleznimi, naš vir ni znal odgovoriti, prav tako tudi ne o tem, ali je bil v zadnjem času kateri od varnostnikov ranjen. No, če varnostne službe niso seznanjene s primeri nalezljivih bolezni, pa smo dobili podatek, da je bil nedavno v prometno nesrečo vpleten Albanec, ki je prevažal pet ilegalcev iz Pakistana. Za enega od njih se je ugotovilo, da ima tuberkulozo, ki velja za nalezljivo bolezen in je mnogokrat tudi smrtna. No, v UKC so nato zanikali, da bi pri katerem od bolnikov odkrili tuberkulozo, na policiji pa so se pri vprašanju o tem sklicevali na zakon o osebnih podatkih. So pa priznali, da je na policiji “izdelan protokol, v okviru katerega se izvajajo ukrepi za zmanjšanje tveganja pred okužbo z nalezljivimi boleznimi, kot tudi ukrepi za primere, ko so bili policisti že izpostavljeni osebam s kužnim bolezenskim stanjem”.

Ko “veliki paša” grozi Evropi
Kakorkoli že, če skrb zbujajoče podatke našega vira, ki se ujemajo s poročili iz azilnega doma na Viču izpred nekaj mesecev, povežemo z razmerami na vzhodnih mejah EU, smo lahko zelo zaskrbljeni. Že v začetku avgusta je varnostni strokovnjak Boštjan Perne posvaril, da bi lahko Erdogan začel ignorirati sporazum z EU o migracijah iz leta 2016. Le malo pred tem je Šarčeva vlada umaknila Turčijo s seznama varnih izvornih držav, kar v praksi pomeni, da tja nezakonitih migrantov ne vrača več, kar je zelo zanimivo, saj vlada hkrati podpira vstop Turčije v EU. Dejansko to pomeni, da želi v EU spraviti nevarno državo. Prav z umikom Turčije s seznama varnih držav pa je premier Marjan Šarec dejansko enostransko rušil dogovor EU in Turčije iz leta 2016, ob tem pa tudi izpodkopal dogovorjeno enotno evropsko zunanjo politiko ter očitno dodatno ogrozil položaj Slovenije kot članice schengenskega območja (in zanimivo, da trdo jedro tranzicijske levice praktično isto očita predsedniku republike Borutu Pahorju).

Kot je opozoril Perne, je nastala težava, ker se je stopnja kriminala tudi v Turčiji močno dvignila. Turčija je namreč sprejela štiri milijone migrantov, večinoma iz Sirije. Ker pa EU za zajezitev migrantskega vala ni naredila praktično ničesar, ne bi presenetilo, če bi sporazum padel v vodo in bi Erdogan migrante preprosto izpustil iz svoje “kletke”. Tu se seveda postavlja vprašanje, kako bo na to reagirala Grčija, ki ima močno razvito vojaško mornarico in se je pred časom znebila levičarskega premierja Ciprasa. Vendar pa stoletna praksa kaže, da sodobni Grki niso ponosni dediči svojih antičnih prednikov, o čemer je že konec 19. stoletja pisal časopis Slovenec, ko je omenjal grožnjo albanske (t. i. prizrenske) lige v povezavi z vojsko Otomanskega imperija in grško izmuzljivostjo. Pri tem je bil zapisan tudi stavek, ki ga sicer pripisujejo Janezu Evangelistu Kreku: “Turek mora iz Evrope ven.” Mimogrede, 12. septembra je bila obletnica bitke za Dunaj, ki je muslimanski imperij potisnila nazaj na Vzhod. Dovolj za modre?

Erdogan hoče milijarde
Slovenska policija je v delnem poročilu o migracijah za avgust 2019 priznala, da so od januarja do konca avgusta zabeležili 66 odstotkov več ilegalnih prehodov meje kot v istem obdobju lani. To pomeni kar dvetretjinski prirastek glede na lansko obdobje januar−avgust. Tudi pri nedovoljenem prebivanju tujcev se je število glede na isto obdobje lani povzpelo za četrtino. Pričakovati je torej mogoče, da bi v primeru lepega vremena to jesen v Slovenijo, ki je še posebej ranljiva država, pritisnila nova množica migrantov, ki so sedaj v Turčiji in bi verjetno uporabili balkansko pot. Prav tako se znova krepi pritok migrantov, ki prečkajo Sredozemsko morje in jih rešujejo ladje v lasti nevladnih organizacij, saj je v Italiji prišlo do spremembe v vladni koaliciji, v kateri ni več Salvinija, Italija pa sedaj nemoteno sprejema migrante. Erdogan se očitno dobro zaveda teh dejstev, zato je začel močneje pritiskati na EU. “Zagovarjamo stališče, da bi morali vzpostaviti takšno varno območje, da bi lahko mi kot Turčija gradili mesta namesto šotorskih bivališč, ki so že tam. Preselimo jih v varne cone. Dajte nam logistično podporo in lahko začnemo graditi bivališča, kar bo pripomoglo k zagotavljanju humanitarnih življenjskih razmer,” je izpostavil Erdogan in zagrozil, da če ne bo prišlo do uresničitve, bo treba odpreti vrata. Milijarde evrov, ki jih torej dobiva Turčija, niso dovolj.

Neučinkovite mešane patrulje
In kako se na grožnje odziva Slovenija? Lahko bi rekli – nič novega pod soncem. Razen morda tega, da se minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar sedaj dogovarja za mešane patrulje z Avstrijo, čeprav je znano, da so bile v primeru Italije neuspešne, kar so nedavno razkrili tudi italijanski mediji. “Samo v 8 mesecih letošnjega leta so italijanski policisti zabeležili 5.048 ilegalnih vstopov migrantov iz Slovenije. Tržaška policija je skupno obravnavala 3.607 migrantov, od tega so ujeli 2.719 migrantov, 888 pa se jih je samih zglasilo za registracijo na pristojnih uradih. V Gorici so v istem obdobju obravnavali 1.441 migrantov, od tega so jih policisti ujeli 485, 956 pa se jih je registriralo samih,” je nedavno poročal portal Primorska24.si, ki opozarja, da so mešane patrulje sicer navzoče, ne pa tudi uspešne. V dveh mesecih delovanja so namreč mešane policijske patrulje skupno prestregle 95 migrantov. “Zato ni čudno, da je tako v italijanski javnosti kot med politiki še vedno zahteva po uporabi vseh razpoložljivih sredstev za zajezitev ilegalnih vstopov iz Slovenije v Italijo. Tudi težnje po rezilni ograji na slovenski meji niso izginile iz zavesti javnosti in politikov,” navaja omenjeni portal.

Kljub temu pa se Šarčeva vlada sedaj dogovarja še za mešane patrulje z Avstrijo, a je to bolj ukrep za umetniški vtis, češ da vlada vendarle nekaj dela. In kaj bodo dosegli? Namesto da bi slovenska vlada z okrepljenimi policijskimi in vojaškimi silami ter zaostritvijo azilne zakonodaje ustavila migrante na hrvaško-slovenski schengenski meji, jih skuša s skupnimi slovensko- italijanskimi in po novem še slovensko-avstrijskimi patruljami zadržati v Sloveniji! To je torej še ena norost Šarčeve vlade in uvod v pekel, ki nas čaka, če bo Erdogan spustil množice migrantov proti Zahodu.

Kaj je pravi namen vaških straž?
O sodobnih vaških stražah – prva od njih je nastala v Radovici pri Metliki – smo že pisali, vseeno pa velja ponoviti nekatera dejstva, ki jih je nedavno v oddaji Drugorazredni na Nova24TV preveril tudi novinar Luka Svetina. Kot je znano, vaško stražo vodi Blaž Zidar, ki s pomočjo družinskih članov in prijateljev vsakodnevno patruljira ob meji, njegov osnovni namen pa je odkriti in počistiti odlagališča smeti, migrante pa samo prijaviti policiji. Kljub temu pa je tarča ne samo medijev, pač pa celo nekaterih domačinov. Kot je za Nova24TV povedal Zidar, dnevni obhodi meje trajajo tudi do osem ur. A očitno je za vlado in vodstvo policije najbolj moteče to, da vaška straža preverja dejstva in sproti demantira neresnice, ki prihajajo v javnost z vladne strani in s strani režimskih medijev – vaška straža namreč preverja stanje ograje in opaža tudi, kakšna je navzočnost policije. Kljub uradnim zagotovilom, da policija stalno varuje mejo, se velikokrat zgodi, da policije ob meji ni, tihotapci pa pošiljajo migrante na točke, kjer je ilegalni prehod najlažji. In kar je najbolj tragikomično: ko vaški stražarji preverjajo ograjo in zapornico, jih nekateri domačini ovajajo policiji, češ da ilegalno prehajajo mejo. Očitno gre za tiste, ki so morda tudi sami povezani s tihotapljenjem migrantov ali pa so povezani z nevladnimi organizacijami, ki skrbijo za ilegalen uvoz “sirskih brivcev”, pri tem pa policija včasih zamiži na obe očesi. Tu in tam sankcionirajo kakšnega tihotapca – po članici SD Lidiji Mavretič so tako zalotili športnega novinarja POP TV, ki je svoje dolgove skušal pokriti z denarjem od tihotapljenja migrantov.

Pahorju bi navijali ušesa zaradi javno izraženih dvomov o Turčiji
Dogajanje v zvezi s Turčijo in Erdoganovim avtokratskim režimom je pred tednom dni seglo tudi v Slovenijo, saj je predsednik republike Borut Pahor znova dobil krepak udarec trdega jedra tranzicijske levice. Skupina 28 podpisnikov (večinoma imena, znana po svojem ideološkem angažmaju, kot so denimo Boris Vezjak, Svetlana Slapšak, Niko Toš, Maca Jogan, Vlado Miheljak in Rudi Rizman) je namreč zahtevala odstop predsednika republike, in to le zato, ker si je Pahor na nedavnem blejskem strateškem forumu upal javno podvomiti o članstvu Turčije v Evropski uniji, s čimer naj bi zagrešil nič manj kot nacionalno veleizdajo, ker je s svojimi izjavami poslabšal mednarodni položaj Slovenije, ki naj bi – tako levičarski “možganski trust” − prav zaradi teh izjav izgubila že skoraj dobljeno komisarsko mesto za širitev. Kot je znano, je bil slovenskemu komisarju Janezu Lenarčiču dodeljen resor za krizno upravljanje. “Ob spoštovanju dogovorjenih pogojev si vstop v EU zasluži vsaka evropska država, ne nazadnje zaloputnjena vrata EU spodbujajo tudi vzpon avtoritarizma v državah, ki izgubljajo evropsko perspektivo,” so zapisali podpisniki in spomnili, da je Slovenija že podprla članstvo Turčije v EU. Celo več: Pahor naj bi bil neposredno ogrozil varnost in blaginjo Slovenije in njenih državljanov. Težke obtožbe, ni kaj – in ni težko ugotoviti, da prihajajo iz arzenala murgelskega podzemlja. Nenavadno je, da podpisniki terjajo celo ustavno obtožbo, Pahorja pa primerjajo s Trumpom in Salvinijem. No, zanj je to pravzaprav kompliment, hkrati pa dokaz, da tranzicijska levica, vsaj njeno trdo jedro, očitno podpira Erdoganov režim v Turčiji, s tem pa tudi kršitve človekovih pravic, še zlasti po insceniranem vojaškem udaru, ko se je stanje v Turčiji na področju spoštovanja človekovih pravic še poslabšalo. Pri vsem tem pa tudi izstopa, da je celo zunanji minister (in prejšnji premier) Miro Cerar med vrsticami podprl podpisnike, ko je na svojem profilu Facebooka zapisal, da “izmenjava mnenj med predsednikom republike, predsednikom vlade in zunanjim ministrom preko javnih medijev slovenski zunanji politiki ne bi prinesla nobene koristi, prej nasprotno“. Cerar vztraja pri slovenski podpori Turčiji pri njenem vključevanju v EU, očitno brezpogojno. Še en dokaz, da resnica in pravica tu očitno ne štejeta nič – niti Erdoganova avtokratska vladavina niti njegovo manipuliranje z migranti in posledično izsiljevanje Evrope nista zadosten pokazatelj, kako “evropska” je v resnici Turčija.

Gašper Blažič, Demokracija