fbpx

Evropo prizadele finančna, socialna in migrantska kriza – kako naprej?

Foto: Twitter

“Če bo šlo slabo EU, potem bo šlo slabo tudi Sloveniji. Zato moramo stremeti k uspešni EU,” je na prvem Pučnikovem evropskem večeru opozoril eden izmed govornikov, Milan Zver. Udeleženci večera so spregovorili tudi o prihodnosti EU, potem ko so Evropo prizadele številne krize – od finančne do migrantske.

Inštitut dr. Jožeta Pučnika in Wilfried Martens Center za evropske študije sta v Slovenskih Konjicah organizirala prvega v nizu Pučnikovih evropskih večerov, kjer so med drugim spregovorili o tem, kako naprej, potem ko so v zadnjih letih Evropsko unijo prizadele številne težave.

Na večeru z naslovom “QUO VADIS, EVROPA?” so o vprašanju prihodnosti EU med drugim spregovorili vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu in podpredsednik SDS Milan Zver, nekdanji državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve RS in vodja Stalnega predstavništva RS v Bruslju Igor Senčar ter teolog in teolog in filozof morale Ivan Štuhec. 

Od leta 2009 je EU namreč prizadelo veliko nesreč: finančna, gospodarska in socialna kriza, zadnje leto pa še slabšanje mednarodnega okolja, terorizem in migrantska kriza, ki poleg grožnje z Grexitom in Brexitom najbolj načenjata temelje EU. Kot posledica vsega omenjenega se je formirala t. i. eksistenčna kriza Evropske unije.

N. K.