fbpx

Evropski poslanec Zver sprašuje Evropsko komisijo, zakaj želi uveljavljati izrazito pro-migrantsko politiko marakeške deklaracije

Milan Zver

Dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem Evropsko komisijo sprašuje, zakaj želi uveljavljati izrazito pro-migracijsko politiko marakeške deklaracije. Kot izpostavlja evropski poslanec, bo sodeč po uradnem dokumentu Evropske komisije z naslovom “Pravni učinki sprejetja Globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah” Evropska komisija predlagala sprejetje globalnega dogovora na ravni EU, kar bi uzakonilo dokument in njegove ukrepe tudi na ravni unije. 

Globalnemu dogovoru nasprotuje vsaj 9 članic EU, saj se ne strinjajo s tezo, da migracije pomenijo nekaj dobrega za družbo. Marakeška deklaracija postavlja tudi mednarodno pravno podlago za to, da bi migracije postale človekova pravica, čeprav vsaka članica Evropske unije še vedno sama odloča o tem, koga bo spustila na svoje ozemlje prek svoje meje in koga ne.

Dr. Milan Zver je v poslanskem vprašanju tako vprašal:

•      Zakaj se kljub očitnemu nasprotovanju marakeški deklaraciji s strani številnih držav članic Evropska komisija trudi uveljavljati izrazito pro-migrantsko politiko »globalnega dogovora«?
•      Ali Evropska komisija s tem ne tvega svojega ugleda in kredibilnosti ter povečuje evroskepticizma ravno pred pomembnimi volitvami v Evropski parlament?
•      Zakaj Evropska komisija ne prepusti upravljanja oziroma zaustavitve migracij  ministrom za notranje zadeve držav članic EU, ki so edini z realnim vpogledom v stanje na mejah ter izkušnjami varovanja le-teh?

C. Š.