Evropsko sodišče za človekove pravice od Slovenije pričakuje pojasnila v primeru Petra Kodriča, ki mu je ustavni sodnik Čeferin dvakrat preprečil, da bi postal odvetnik!

Datum:

Evropsko sodišče za človekove pravice je Slovenijo pozvalo, naj poda pojasnila v zadevi, povezani z ustavnim sodnikom Rokom Čeferinom. Govora je o domačem primeru Petra Kodriča, v katerem je Čeferin odločal kar na dveh stopnjah, pred tem pa je Ustavno sodišče že priznalo, da je bila storjena napaka. 

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, je na svoji spletni strani objavilo dopis, v katerem Slovenijo poziva, naj poda svoje stališče do domnevne kršitve v zvezi s postopkom, ki bi moral biti pošten. Ustavni sodnik Rok Čeferin, je v dokumentu sodišča ob tem označen s kraticami R. Č., poroča SIOL.

Kot smo že poročali, je ustavni sodnik Čeferin, na ustavnem sodišču kot poročevalec članoma senata Špelci Mežnar in Mateju Accettu predlagal zavrženje pritožbe Petra Kodriča, ki se je na ustavno sodišče pritožil, ker je upravni odbor odvetniške zbornice, del katerega je bil tudi Čeferin, leta 2014 zavrnil njegovo prošnjo, da bi postal odvetnik.

Rok Čeferin, Evropsko sodišče za človekove pravice. (Foto: echr)

Menili naj bi namreč, da Kodrič ni primeren za odvetniškega kandidata, zaradi neplačila carinskih dajatev – kot smo preučili sami, gre za osebni stečaj. Sodnica upravnega sodišča je v tem primeru razsodila, da osebni stečaj ne bi smela biti ovira za odvetniško kandidaturo, nakar je zadevo vrnila odboru Odvetniške zbornice Slovenije. Sledila je pritožba na ustavno sodišče.

Ustavni sodnik Rok Čeferin v primežu Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Kodrič. (Foto: echr)

Kot smo izbrskali, so sklep o neutemeljenosti pritožbe lani novembra podpisali vsi trije omenjeni ustavni sodniki. Primer je zdaj pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, ker je Čeferin kot član upravnega odbora odvetniške zbornice leta 2014 soodločal o tem, da Kodrič ni primeren za odvetniškega kandidata. Kodrič se je na ESČP pritožil ker meni, da ustavni sodnik ne bi smel presojati lastnega ravnanja v preteklosti, in da sojenje ni bilo nepristransko in pošteno.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...