Janša odgovarja Fajonovi: “Kot da bi ljudožerci obsojali kanibalizem”

Tanja Fajon noče razdeljene države in skreganih ljudi, izključila pa bi celotni desni politični prostor.

Koalicija KUL ponovno potrjuje, da ne sledi niti svojim lastnim prepričanjem. Medtem, ko ponavljajo stavke, kot so: “Politika mora delati za skupno dobro” in “Prenehati moramo z delitvami,” v isti sapi tudi zatrjujejo, da za njih koalicija s stranko SDS ni mogoča opcija. Prav tako izključujejo sodelovanje z vsemi strankami, ki SDS podpirajo. “Nočemo razdeljene Slovenije in skreganih ljudi,” je poudarila Tanja Fajon – vemo pa, kdo noče sodelovati v skupno dobro niti med epidemijo, ko bi bila enotnost več kot nujno potrebna.

Glavna točka okoli katere so se v torek, 21. septembra 2021, uspeli zediniti vodje štirih levih opozicijskih strank, torej KUL-a, je sestava vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo. Konkretnega programa do danes še niso uspeli pokazati – razen treh točk, ki jih je Marjan Šarec predlagal že avgusta: “normalizacija države”, oblikovanje vlade brez stranke SDS ter strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja določi stranka, ki na volitvah zbere največ glasov. Njihov program bi torej lahko poimenovali “Samo da ni Janša” ali pa “Naj bo vse po starem”. Normalizacija države za stranke SD, Levica, SAB in LMŠ seveda pomeni, da se znebijo sedanjega premierja Janeza Janše in da vse svoje vrnejo h koritu.

“To je ta “drugače” koncept stranke SD in koalicije KUL za preseganje delitev in skupno sodelovanje v dobro Slovenije…George Orwell je to poimenoval dvogovor (doublespeak) ali dvomišljenje (#doublethink)… za ostale dele praznega nagovora Tanje Fajon pa izumil izraz duckspeak,” je komentiral profesor na Strojni fakulteti dr. Peter Gregorčič. Dvojni govor je jezik, ki namerno zamegli, prikrije, popači ali obrne pomen besed in je pomemben sestavni del manipulacije, tako politikov kot tudi medijske propagande.  Kraljica račjega gaganja je prav gotovo voditeljica stranke SD Tanja Fajon, ki pravzaprav ne izusti ničesar drugega kot prazne besede, ki ne pomenijo popolnoma nič – tudi zato, ker v resnici ravna ravno nasprotno oziroma “drugače”.

https://twitter.com/PeterGregorcic/status/1441860420155834371?s=20

Kako enotna je tudi tudi sama koalicija KUL, je sicer pod velikim vprašajem. Iz občasnega soliranja predsednikov teh štirih strank je razvidno, da med seboj pravzaprav tekmujejo – to se je pokazalo tudi v preteklosti. Več analitikov je opozorilo, da ima trenutno v KUL-u največ podpore stranka Levica, vendar pa tega ne razglašajo, saj gospodarstvo tega zagotovo ne bi podprlo. Lahko se torej pričakuje, da se bo pojavila še ena stranka oziroma nov obraz. Ali bo ta stranka sposobna česa več od antijanšizma pa je seveda spet vprašljivo.

“Hm. Nočete razdeljene države, hkrati pa podpisujete izključevalni sporazum proti vsem ostalim, ki niso prvorazredni? Kot da bi ljudožerci obsojali kanibalizem,” je komentiral premier, njegova primerjava pa je več kot primerna delovanju strank koalicije KUL.

Sara Bertoncelj