Groteskno in hkrati grozljivo: Tanja Fajon sporočila kaj je njihov osnovni cilj

Stranka SD nima interesa, da bi Moskovičevo vilo vrnila prvotnim lastnikom, saj menijo, da gre za legalno lastništvo (Foto: STA)

“Naš osnovni cilj je zamenjati vlado Janeza Janše” je napisala na svojem Twitter profilu. Osnovni cilj Tanje Fajon in stranke SD je torej zamenjati vlado Janeza Janše – tu se pa njihov program tudi konča. Vse ostalo so le prazne besede, floskule, ki jih Fajonova neprestano ponavlja, in ki jih poznamo že vsi na pamet. Njena dejanja seveda govorijo sama zase, drugačno zgodbo. Fajonova je v pogovoru za Dnevnik poudarila svoje prepričanje v to, da lahko vodi vlado. “Imam veliko političnih izkušenj, imam dolgoletne pogajalske izkušnje v bistveno zahtevnejšem okolju, kot je slovensko, znam uveljavljati slovenske interese in svojo politiko,” je dejala. Je kdo morda slišal, da bi uveljavljala slovenske interese? Na evropskem parketu je namreč opaziti ravno nasprotno.

“Na vprašanje, ali je pripravljena voditi Slovenijo, odgovori pritrdilno, a potem doda, da se zaveda, da mora o tem prepričati še volilce in volilke,” so besede Tanje Fajon predali v Dnevniku, kjer so objavili tudi njen intervju. Po besedah Fajonove je sicer osnovni cilj njihove stranke zamenjati vlado Janeza Janše. Ob tem je še dodala, da je bolj pomembno, kaj bodo ponudili ljudem in državi, ko bodo skupaj v vladi. “Imam vizijo, kakšno državo želim,” je poudarila – na kar pa se je direktor Ukoma Uroš Urbanija odzval z besedami, da bi pričakoval, da je osnovni cilj vsakega politika v Sloveniji boljše življenje nas vseh. “To, da je osnovni cilj zamenjati tekmeca, pa je groteskno in hkrati grozljivo, tako kot so bila leta 1945 grozna navodila Kidriča in povojnih zločincev, kaj so bile njihove prioritete,” je ogorčeno pristavil.

“Če je nekaj osnovni, temeljni cilj, potem je po logiki stvari in slovenski slovnici to tudi najpomembnejše. Ni česa bolj pomembnega. Le kadar razredno sovraštvo osebi zamegli razum, pridejo na dan taki logični nesmisli,” pa se je besedam Fajonove nasmejal premier.  Stranka SD je bila sicer dolgo časa del vlade in v vsem času bi lahko uresničili marsikatero od svojih vizij – do katerih pa so očitno prišli šele sedaj, ko so ideje dobili pri aktualni vladi. Pogosto namreč slišimo Fajonovo, ki razlaga njihove načrte, ki pa so v resnici le prepis tega, kar trenutno počne Janševa vlada.

“Prepričana sem, da lahko vodim vlado. Imam veliko političnih izkušenj, imam dolgoletne pogajalske izkušnje v bistveno zahtevnejšem okolju, kot je slovensko, znam uveljavljati slovenske interese in svojo politiko,” je v intervjuju dejala Fajonova, ob čemer bi lahko izpostavili, da je njeno razumevanje slovenskih interesov precej problematično. V zadnjem času se je na evropskem parketu namreč predvsem trudila oblatiti svojo državo, tudi v evropske medije se je izvozilo marsikatero neresnično govorico. Sama sicer pravi, da verjame v iskrenost, poštenost in moralo. Glede premierja je Fajonova povedala, da ta v javni prostor vnaša razdor, nestrpno, nizkotno in žaljivo retoriko. “Verjamem v nov začetek, v preseganje grobih razkolov na relaciji vi in mi,” je dejala, izpostavila pa je tudi, da bodo v politiki in med ljudmi potrebni široki konsenzi – če želijo uspešno voditi državo in delati za dobro ljudi. No, tega oni očitno v resnici ne želijo, saj je v isti sapi glede njihove KUL koalicije tudi poudarila: “Pogovarjamo se štiri stranke in nihče drug. Ne gre za odpiranje strankam, kot sta NSi ali SDS. Socialni demokrati in sama osebno ne vidimo absolutno nobene možnosti ne priložnosti za sodelovanje s SDS, prav tako si ne želim koalicije z NSi.” Toliko o njeni neizključevalni politiki, ki jo tako rada omenja.

“Že v fazi sodelovanja štirih strank znotraj KUL smo visoko postavljali agendo javnega zdravstva in javnega šolstva, ki sta se v epidemiji izkazali za ključni infrastrukturi slovenske družbe. S partnerji že dolgo časa opozarjamo, da se moramo vrniti v znosno normalnost, da moramo zagotoviti neodvisno delovanje pravosodja, policije, da se ne posega v družbene podsisteme s krampom in kladivom, ne sesuva in osvaja medijev. Naše vezivo je želja zagotoviti tolerantno in strpno družbo, kjer bodo neodvisne institucije močne in bodo učinkovito delovale,” je Fajonova še izpostavila, v svoji že slišani maniri. Če se osredotočimo le na zdravstvo, je evidentno, da leve tranzicijske stranke na tem področju v tridesetih letih niso naredile popolnoma nič. Stvari so se začele premikati šele sedaj, z aktualno vlado, Fajonova pa bi si očitno rada pripisala zasluge, v primeru vrnitve na oblast. Glede “normalnosti” pa niti ni vredno izgubljati besed. Vemo namreč, kaj za Fajonovo in stranke koalicije KUL to pomeni – vrnitev sistema, na katerega so bili navajeni vsa pretekla leta in ohranjanje statusa quo, za vsako ceno.

Sara Bertoncelj