Fantki z Radia Študent, lepo vabljeni na nacionalko

Tema dneva (Nova24TV)

Slovenske glasbe je v našem medijskem prostoru, še posebno na nacionalnem radiu, premalo. V kvoti tistih nekaj odstotkov, ki se mora zavrteti, pa se  – vsaj podnevi – pogosto znajdejo zgolj “ljubljenčki” glasbenih urednikov.

“Pri nas delamo narobe to, da smo dali slovenski glasbi pridevnik “zanič slovenska glasba”. In to vsi govorijo. To pa ni res. V Sloveniji je v lanskem letu izšlo preko 340 albumov slovenske glasbe, nihče mi ne bo rekel, da je to 340 albumov zanič glasbe”, je v sinočnji oddaji Tema dneva poudaril kitarist in skladatelj Primož Grašič.

“Če imaš ti fantke, ki se igrajo na Radiu Študent v peskovniku, pa imajo dobre prijatelje na nacionalki, ki jih potem spravijo tja, da zasedejo vse položaje, imaš potem tudi na nacionalki tako omalovaževanje vsega slovenskega”, je bil jasen kantavtor in glasbeni urednik Nove24TV Samo Glavan.

Gianni Rijavec (foto: Nova24TV)

Gianni Rijavec (foto: Nova24TV)

Le 20 odstotkov vse glasbe mora biti na nacionalnem radiu slovenske. “Mislim, da je to strahoten podatek. Vsi mi, ki smo davkoplačevalci tega medija, torej ne slišimo 80 odstotkov slovenske glasbe,” je poudaril pevec in skladatelj zabavne glasbe Gianni Rijavec.

Peticija v podporo slovenski glasbi
Zaradi tega je Gianni Rijavec sprožil peticijo „Pusti peti mojga slavca, kakor sem mu grlo ustvaril“, ki jo je podpisalo 80 odstotkov slovenskih glasbenikov in glasbenih ustvarjalcev. Med drugimi Dragan Bulič, dolgoletni glasbeni urednik na radiu Slovenija, skladatelj Tomaž Kozlevčar, Alfi Nipič, Rebeka Dremelj, Saška Lendero, Vili Resnik in drugi.

Na vodstvo javnega zavoda RTV Slovenija so avtorji, izvajalci popularne slovenske glasbe in njihovi podporniki posredovali naslednje ZAHTEVE:

1. Da se tudi raznolika slovenska glasba izvajalcev, avtorjev različnih žanrov in podzvrsti ter obdobij uvršča v redni program Radia Slovenija 1, Vala 202, Radia Koper in Radia Maribor, objektivno in strokovno izbrana in enakomerno razvrščena z deležem drugih glasbenih žanrov v rednem programu preko celega dneva, saj je je celo od spodaj podpisanih avtorjev na pretek.

2. Da se na Radiu Slovenija 1, Valu 202, Radiu Koper in Radiu Maribor uvede tedenska oddaja, ki bo predstavljala novosti cele palete zabavnoglasbenih zvrsti, v katerih delujemo izvajalci in avtorji (nove skladbe, zgoščenke), napovedovala glasbene dogodke (koncerte) ter gostila glasbene izvajalce in ustvarjalce.

3. Da se na Valu 202 in obeh regionalnih programih – Radiu Koper in Radiu Maribor – uvede glasbena lestvica novitet slovenske glasbe prej opisanih zvrsti, v katerih delujemo izvajalci in avtorji.

4. Da se na TV Slovenija 1 (v najbolj gledanem terminu predvajanja) uvede tedenska glasbena oddaja, ki bo predstavljala novitete, uspešnice, v kateri bodo nastopali različni izvajalci, avtorji novitete slovenske glasbe prej opisanih zvrsti, v katerih delujemo izvajalci in avtorji.

5. Da se na TV Slovenija 2 uvede lestvica slovenskih glasbenih videospotov prej opisanih zvrsti, v katerih delujemo izvajalci in avtorji.

6. Da bo TV Slovenija 1 neposredno prenašala zabavnoglasbeni festival prej opisanih zvrsti, v katerih delujemo izvajalci in avtorji. Festival bo pripravljala zunanja produkcijska skupina, ki bo skrbela za ustrezen tehnični, programski in umetniški nivo.

Jugo nostalgija na slovenskih radijskih postajah
Leta 2013 je bilo v Sloveniji registriranih 116 radijskih medijev. Od teh le Radio Veseljak vrti slovensko glasbo v celoti, Radio Ognjišče pa prednostno. Nadaljuje pa se vzpon Radia Aktual, ki vrti pretežno balkansko glasbo. Zakaj še vedno toliko jugo nostalgije v slovenskem medijskem prostoru?

Samo Glavan, glasbeni urednik Nova24TV (foto: Nova24TV)

Samo Glavan, glasbeni urednik Nove24TV (foto: Nova24TV)

“V Srbiji vrtijo srbsko glasbo, na Hrvaškem hrvaško, v Sloveniji pa vrtijo srbsko in hrvaško glasbo. Kdo bo pa slovensko vrtel?” se je vprašal tudi Glavan. Grašič je na vprašanje, zakaj je takšna glasba pri nas tako zelo popularna, odgovoril, da predvsem zato, ker se vrti. “Hrvatje in Srbi imajo pri nas mnogo večji dostop do odrov, prizorišč in radijskih postaj, kot pa ga imamo kjerkoli v tujini”, je povedal Grašič in poudaril, da so ti glasbeniki za en nastop plačani toliko, kot slovenski glasbenik ne zasluži v enem letu.

Tako kot v politiki je tudi v slovenski glasbi v Sloveniji prisotno negativno kadrovanje, če te kdo ogroža, ga posekaš. Drugič pa še ta nevoščljivost – vsi so med sabo skregani. Tako da je tudi v glasbi odslikava konkretne družbe,” je poudaril Samo Glavan.

“Glasba ni samo matematika, glasba so čustva”
“Glasba ni samo matematika, glasba so čustva. To je umetnost, pa naj mi ne zamerijo slikarji in drugi, in te zadene najgloblje. Seveda pa tudi samo čustva niso dovolj, mora biti še vse drugo, da lahko rečemo, da je komad dober. Strokovno glasbeno mora biti dobro narejen, mora pa te tudi zadeti”, je bil jasen Rijavec.

Gostje so se strinjali, da so glasbeniki uredniki tisti, ki so v veliki meri odgovorni za to, da se najde prostor za dobre slovenske izvajalce v medijskem prostoru. “25 let slovenske države je 25 let postopnega umiranja slovenske glasbe”, je prepričan Rijavec. Glavan pa je dodal: “V rokah imajo državo, pa tudi glasbo, internacionalsocialisti, ki jim narod nič ne pomeni in delajo vse za to, da jo izničijo in uničijo.”

Vesna Vilčnik

 • rubec

  Imamo pa vsaj zavednega slovenskega župana đamijskega glavnega mesta, ki nam za novoletne praznike vedno postreže z nastopom katoliške pevke.

  • andreas82

   Ni župan je samo v.d. župana. Župan je bil Ivan Hribar, Leon Rupnik, naši.

 • andreas82

  Slovenci smo ovce. Že iz principa bi morali prepovedat balkansko glasbo, ker smo si kulturno tako različn. Stop balkanisch banditen..

  • dr Janez Sveti

   Ovca si ti.Prepovedat bi te treba.
   Dr Janez Sveti Ostrinar

  • tarantela

   Ne pretiravaj, tudi na jugu imajo dobro muziko.

   • indijanka

    :) Starogradske sigurno sodijo med bisere

  • tomaz_oberkrainer

   za začetek en tedn sam miheliča vrtet 5 ur na dan :D

 • andreas82

  Nacionalizem je vrednota, kot vsaka druga. Če ga nekdo prepove, še ni nujno da več ne obstaja. Slovenci bomo dobili nazaj nacionalizem s tem pride tudi ločnica od Balkana.

 • tarantela

  No, tudi slovenska zabavna glasba ni vedno teka, da bi jo bilo vredno poslušat. Dretje in ropotanje že ni glasba, za moje pojme. Pa dikcija taka, da nimaš pojma, o čem osebek poje, najbrž še sam ne ve. Sicer je pa kar nekakšna navada, da pevec skače po odru se dere in kremži kot bi mu kdo nohte pulil.

  • tomaz_oberkrainer

   sam da ni jugo pa je vredi
   sam da ni jugo

 • fireblade

  Multikulti efekt .. kaj bi hoteli, zbalkanizirano ozemlje, ki to nikoli prej ni bilo, zdaj ga hočejo ravno ti prišleki še muslimanizirat.
  Najprej naj se spoka župane ala Opanković, Popić, afro Pirančan in podobne klovne kriminala.

  • fireblade

   sicer pa RTV naj se odklopi od davkoplačevalskega parazitiranja, potem lahko mirno vrtijo Dragojeviča in neposredno prenašajo seje iz Beograda. 150EUR letno znamo bolj koristno porabit.

   • andreas82

    Treba ustavit financiranje. Zakaj bi plačeval nekaj, česar ne podpiram. Stop balkanisch communism.

  • andreas82

   Sami v.d. županov. Niso Slovenci, niti Slovenija ni njihova opcija. Torej so nelegitimno izvoljeni od svojih.

 • von Rhein

  Moj program je NDR 90,3 in nobena balkanska muzika mi ne žre živcev.Hvala satelitu Astra in tistemu,ki ga je poslal tja gor.Poleg navedenega ponuja mnogo več in tudi bolj kvalitetnega.

 • dr Janez Sveti

  Larifari!
  Gre se za denar!
  Več kot te vrtijo, več cvenka pade v žep preko SAZAS-mafije. Meni gre tudi na nekaj, ko vrtijo kamorkoli greš Adel. Če ti radijska postaja ne leži, pač zamenjaš kanal. Imaš Zeleni val, imaš Aktual, imaš Rock, Ognjišče , 3.program RS..pa da ne naštevam. Vsak si lahko izbere svojo zvrst. Če pa Rijavec misli, da bom poslušal njega, zato ker je Slovenec, je teleban. Poslušam, kar mi je všeč. On mi ni!
  https://www.internet-radio.com/station/lennovin/
  Dr Janez Sveti

  • pokvarjeniSvet

   Tako je ne more ti on vsiljevati svojega. Če smo kao res v demokraciji in svobodi je prav da sami zase izbiramo….ampak v danšanjem Svetu na nonstop od samega začetka vsiljuejo nas prepričujejo s svojo propagando kako more bit ker oni vedo kaj je za nas dobro in kaj ni. To zame ni demokracija in svoboda.

 • tarantela

  Če se vam ljubi poslušat, meni je všeč.
  https://www.youtube.com/watch?v=Usth3AZRqDc

  • indijanka

   Dobra, sama zadnje čase poslušam Gregoriane. Muska je odvisna od razpoloženja. Načeloma sem rokerka, ki ljubi operni musko, pa vendar moja najljubša pesem sodi v popolnoma drugo zvrst. Uživam tudi v balkanski muski, ne predstavljam si žura brez vonja po morju ali jabolčkov.

   • tarantela

    Meni je všeč Ivan Rebrof in seveda Yma Sumac. Oba imata glasovni obseg blizu 5 oktav, da kar mravljince dobim. Žal sta oba že pokojna.

    • indijanka

     Rebrofa poslušam rada tudi sama. Izjemen je.

 • Viktorh

  Žal, še o tem kdo nam bo pel in kaj bo pel, odločajo iz rdečega podzemlja.

  A si kdo predstavlja, da bi na nemškem ali francoskem javnem radio predvajali le 20% lastne glasbe? Da bi Nemci poslušali italijansko, srbsko, hrvaško glasbo?

  • indijanka

   Viktor, otroci večinoma poslušajo samo angleško musko. Tudi opere niso prevedene. Razen tega me močno razburi, ko ugotovim, da ima kakšna naša pevka status kulturne umetnice. Ustvarjajo naj tisto, kar bodo otroci poslušali. Doba Interneta je. Ali bi tudi to prepovedali?

   • Viktorh

    Da ne bo nesporazuma. Obsojam zadnjo odločitev parlamenta, ki je sprejel nove kvote. Ministrico bi morali takrat brcniti v rit, ker si je dovolila komercialnim radijskim postajam zapovedati kaj morajo predvajati.
    RTV pa je druga zgodba. Zakaj nacionalni radio sistematsko ne predvaja slovenske glasbe po zvrsteh, po pokrajinah, po….ne vem čem vse, ker se na glasbo ne spoznam.
    Vem pa, da imamo veliko lepe slovenske glasbe: ljudske, tradicionalne, vokalne instrumentalne, zborovske. Zakaj slišimo “pleh muziko” le za prvega maja? Imajo čudovite aranžmaje. A se spomniš, ko sta policijski ali vojaški ansambel zaigrala skupaj z Avseniki Na Golici? Zakaj ne slišimo zborovske glasbe? Da ne rečem Slovenskega okteta, ker imamo še ogromno drugih. Mladinski in otroških zborov..
    Mislim, da se predvaja tista “muska”, ki je zanimiva za urednike, povezano z avtorji. Verjetno jim nihče ne pomuja nič zato, da bi predvajali pleh muziko ali mladinske pevske zbore.
    Danes pač govorimo o JAVNEM RADIU.
    Jaz med drugim zelo rad poslušam Radio Eviva, pa Veseljak, navdušen pa sem, če slišim

    • indijanka

     Kar si naštel poslušam rada tudi sama. Ampak, ne v avtu. Neizmerno sem vesela, ker hči poje v zboru. Vsak dan mi prepeva. Njeno petje je glasba mojega srca :). Ko sem bila majhna je bila ena luškana oddaja Veseli Tobogan. Škoda, ker je ni več. Gledali bi jo skupaj.

     • Viktorh

      Ja,

     • tarantela

      Kako pa tole pišeš, a se sproti učiš abecedo?

     • Viktorh

      ..očitno škrat, pa tudi roke se mi že tresejo. Oprosti.

     • Viktorh

      pzabil

     • Viktorh

      sem

    • tarantela

     Se strinjam, naj dodam še svoj piskrček. Na slovenski RTV nimamo dobre oddaje z narodno in narodno zabavno glasbo; Pogrešam oddaje ,kot jih je vodila Smilja Baranja; tudi Boris Kopitar. To, kar imamo ob petkih ob 20 uri, je bolj mešanica pop muzike in cirkusa.

    • carnium

     Točno. Javnemu radiu naj kar predpisujejo kvote. Ampak da se vtikajo v zasebni komercialni radio? A prijateljčki ne posesajo zadosti iz ZAMP-a?

 • Peter

  O okusih se, baje, ne razpravlja.
  Sploh pa ne v glasbi.
  Je pa žalostno, da je naša produkcija tako slabotna, da jo je treba braniti z zakonom.

 • tarantela

  Sploh ne vem, zakaj se razburjajo! Ko grejo pa na Evrosong, se pa skoraj vsi prodajajo v angleščini, kot da je petje v slovenščini nekakšna sramota, ali kaj? Pa kljub temu ne pridejo daleč pri glasovanju. Makedonska pevka se ni prodajala, pela je v svojem jeziku.

  • indijanka

   Udeležbo na tej prireditvi pa lahko odpovemo.

 • komar marko

  Stanje v naši muziki pove EUROSONG. Skratka katastrofa in koliko let nam že prodajajo te stvari. Vsak ki zna brenkati na kitaro trdi da je muskontar. Skratka muzika odraža podobo vse SLO! Ni čudno da smo poslali zelo uspešne glasbenike v Severno korejo. Vse je stvar kako mediji naprej producirajo! Ali to pomeni da so obojestranske koristi????????

  • tarantela

   Mislim, da je Evrosong ena velika kuhinja, prav zato bi bilo lepo, če bi naši pevci peli v slovenščini, bi pesem tudi lepo zvenela. Sploh pa menim, da se vse države nekako udinjajo angleščini, tu pač ni multikultija.

   • komar marko

    Ja težko verjamem da je vse kuhinja. Čudime edino, da ne v našem in ne v tujem jeziku nikoli ne pridemo do vrha. To me skrbi, da je preveč kuhinje DOMA!

 • komar marko

  Sem bil na veselici kjer so igrali MODRIJANI. Na veselico se je valila PROCESIJA in to samo mladi ljudje, ki so se zelo PRIMERNO vedli in uživali v glasbi. Presenečen sem bil, da je bilo tam 80% mladih! Čudno a ne!

  • tomven

   Nekako do lani nisem ravno prebavljal Modrijanov. Ko pa sem silom prilike bil dvakrat na njihovem koncertu, (peljal starejšo hči), pa lahko rečem samo; bravo fantje. Take veselice, kot so jo naredili, nisem že dolgo videl.

   • tarantela

    Eno je veselica, kjer velja ples, prepevanje, vsesplošno navdušenje, drugo pa je, če rad poslušaš in uživaš samo ob glasbi. Vse je prav.

    • komar marko

     Hja, raje imam veselico kot koncert! Pa sem mogoče v povprečju vsako leto na enem koncertu in eni veselici.

 • tomven

  …V Srbiji vrtijo srbsko glasbo, na Hrvaškem hrvaško, v Sloveniji pa vrtijo srbsko in hrvaško glasbo….

  Tudi Romi najraje poslušajo romsko glasbo! Also?

  • tarantela

   A si kdaj poslušal makedonsko glasbo, prelepa je narodna: Boleni mi leži Mile Pop Jordanov.

   • tomven

    Poslušal precej, v armiji. Lepa, pa vendar je ne bi poslušal cele dneve, kot pri nas navijajo jugo muziko.

 • dob

  >>“Hrvatje in Srbi imajo pri nas mnogo večji dostop do odrov, prizorišč in radijskih postaj, kot pa ga imamo kjerkoli v tujini”, je povedal Grašič <<

  Svoji svojim.

  • komar marko

   Res pa je tudi, da mlada generacija posluša vedno bolj staro muziko. Nekako dalmatinski melos nam je ostal.

   • dob

    Tudi kučan nam je ostal. In tudi on nam zgleda paše.
    Si se morda kdaj vprašal, če je vzrok poslušanju stare muzike v tem, da jim nove nihče ni dovolil peti in je zato nimajo? Kajti čim je kdo zapel nekaj novega, je bil prekinjen. Čez čas niti pomislil ni več na to, da bi svojemu življenju dal kak izraz, kar pozabil je na življenje in se vdal sivozeleni olivni barvi dolgočasja.
    Tradicije ne ustvariš v pol leta. Za tradicijo potrebuješ daljši čas. Dalmatinci so jo imeli in si je niso pustili vzeti. Zdaj si njihovo glasbo sposojamo na enak način, kot si RS vlade sposojajo denar iz EU in ZDA.
    Namesto da bi denar in glasbo in lastno življenje sami ustvarjali.
    Če imamo dar poslušati, imamo tudi dar ustvariti.
    Če ne ustvarimo pomeni, da nam nekdo ustvarjanje prepoveduje in prepreči. Vedno znova in znova.
    Potem pa si sposojamo denar za živeti in poslušamo tujo glasbo, ker svoje(ga) nimamo, ker ga ne smemo imeti.
    Si opazil, da se pri nas nič ne splača?
    Drugje pa se, kot po čudežu.

    • tarantela

     Duša draga! Povej mi no ene par naslovov novih skladb, ki bi jih bilo vredno poslušat, mogoče jih ne poznam. So vedno zelene slovenske melodije, ki jih imamo radi, kar je pa novejših, pa res ne vem. Hvala, če mi boš posredoval naslove!

     • dob

      >>So vedno zelene slovenske melodije, ki jih imamo radi, kar je pa novejših, pa res ne vem. Hvala, če mi boš posredoval naslove!
      <<

      Novejših ni. So sami zmazki.

      Za zmazke imam prilagoditve okolju v katerem živimo. Ni to naloga pesnikov in skladateljev, da služijo režimu za izgovor, kako je vse v redu in prav.
      V vseh državah, kjer so umetniki dali kaj nase, so ustvarjalni ljudje bežali pred diktaturo, nato pa v tujini ustvarjali svobodo sebi, svojemu narodu in dugim, ki so jih poslušali.
      Naši "umetniki" so pa peli : Druže TITO mi ti se kunemo…" in podobno sranje.
      Še tisti, ki so se navidezno upirali, so zdaj kučanovi, torej režimski (Pankrti) podporniki. Dobivali so nagrade 7 Skeretara Skoj-a, državna priznanja i tako dalje.

      Novega ni, ker ni nič novega nastalo. Je samo odsev nekdanjega ritoloizništva rahlo utrujenih upornikov, ki so prestopili na drugo stran. na to smo navajeni, takšne umetelnike imamo, na to smo navajeni.

      Nič hudega ni, če nekdo posluša staro glasbo. Nič hudega ni, če ta glasba obstaja. Hudo je, da je vsa ta glasba diktatorju v rit lezla, medtem ko bi morala dvigniti glas za svobodo. in kazati smer človeške misli in želje po osebni svobodi.
      Pri nas imamjo čudno predstavo o tem, kaj je svoboda. Režimsko.

      Zdaj nam to kučan razlaga, njegovi mrhonovinarji nam to dopovedujejo dan za dnem prek režimskih glasil. Diktator nas poučuje o tem kaj je demokracija!
      Vampir predava o limonadi. Mi pa brezkrvni. Hkrati se čudimo, kako da imamo slabo kri, da smo anemični, ko pa nam diktator in vampir pripoveduje tako lepe zgodbe o tem, da mu je limonada najljubša pijača! Potem pa že mora biti res nekaj narobe z nami, ne z diktaturo.
      Naši pesniki in skladatelji nam pojejo, da je vse ok tako kot je. Kažejo nam sliko, ki je ponovitev tiste s TV, ki pa je režimska predstava o tem, kaj je svoboda in kaj demokracija. ne naša, mi svoje nimamo. Nihče nam je ni pomagal izdelati. Drugje po svetu so ljudje, ki pojejo osebno stisko in jo posredujejo ljudem, ki tako dobijo predstavo o svetu in o tem kaj se jim dogaja. Pri nas se nič ne dogaja. Ker nič ni. Je režim. To je.

      Caetano Veloso je pobegnil iz Brazilije in pel v tujini in se ni vrnil domov, dokler je bila v Braziliji diktatura. Kjerkoli je bil, je pel o svobodi in govoril proti diktaturi v svoji deželi. Zato je njegova glasba lepa in njegove pesmi so polne pričakovanja in upanja.

      Naše pesmi so prazne, brez vsebine in se ne bi niti smele imenovati pesmi. Nič ne pomenijo. Sploh ne vem kaj so.
      So recitacije pionirčkov, ki pazijo kaj govorijo, da jih ne bo tršica za ušesa. Gledajo, kaj je tršici všeč in to recitirajo.
      Če ji je všeč, bodo dobili čebelico. Če bodo dobili čebelico, čiomveč čebelic, bodo tekli k mamici pokazat, glej kaj sem dobil! Bo rekla mama priden, priden. Lepo si recitiral.
      Takšni so naši filmi, takšne so skladbe, takšne so pesmi.
      Imaš zdaj dovolj naslovov?

     • Mojca pokraculja

      Enkratno, nimam kaj dodati, lahko samo nadaljujem. Ex nihilo nihil fit- iz nič nastane samo nič !

     • dob
    • Mojca pokraculja

     Dar poslušati in dar ustvariti, ne samo muziko , ampak predvsem življenje. Tega nam preprosto ne dovolijo. Broj jedan dan za dnem trobenta :Ne splača se živeti, treba je životariti ! Če ne boste zadovoljni z životarjenjem, vam bom popil še tisto malo krvi !
     Ob omenjanju tradicije mi pride na misel skupina treh mladih italijanskih tenorjev ” il volo”. Njihova zgodba je točno to, znali so jih poslušati, prepoznali so talente, jih podprli in sedaj osvajajo svet. Zelo zanimive so bile oddaje Porta a porta, ki jih vodi Bruno Vespa, s temi fanti , simpatični polni veselja in humorja, Bruna so celo proglasili za njihovega “očeta”, ker je prav on nanje opozoril in jim dal podporo v medijih. Jih je ustvaril ! Užitek gledat in slišat njihovo petje.

 • centurion

  Pa poslušajte satelite HanziTv od Radia center, Caprisa, Vala 202,Aktual…..Ma sama
  balkanska cigumigu nabijanja.
  Če gredo skozi dalmatinski kantavtorji s romanskim melosom, ampak
  ko ti mlatijo zkozi zvočnike bosansko-balkanski orto zvoki in zavijanja sredi Ljubljane,
  na Bledu ali pa na plaži v Piranu….halo!!??
  Bodo sedaj v slovenskem glasbenem loncu po volji leftardarskih urednikov, ko
  v Slovenijo prihaja nova narodna migrantska primes začeli začiniti
  z melodijami arabike?

  • radames

   Ob nekem štrajku RTV SLO (zadnji, ki je bil), so na Valu 202 vrteli same stare evergrine. Prekrasna glasba. Dobili so mnogo zahtev za ponovne štrajke. Vsi so se jim zahvaljevali za tako glasbo.

   Od takrat naprej je glasba na Valu 202 neposlušljiva.To, kar vrtijo, je navadno razbijanje in dretje.

   Je pa tako. Zame je bil Radio Ljubljana glasbeni učitelj. Toliko sem star, da so v mojih nežnih letih imeli samo en program in ponoči tišino. Program je imel čez ves dan različne glasbene oddaje. Od domače, do klasične glasbe. In tu so me naučili lepot glasbe in naučili vzljubiti klasično glasbo. Danes Radio SLO ni nikakršen učitelj več.

 • tarantela

  Vidim, da je peticijo podpisal tudi Dragan Bulič, kar je malce čudno, ko ima ob sobotah na radiu prvi program svojo uro in v nedogled vrti razne ameriške kanstavtorske komade. Vsako soboto poslušati ameriške kavboje, ki prepevajo ob kitari, mi pa res ni všeč in obrnem gumb na radiu.

 • Mojca pokraculja

  V 25 letih so nas “ubili” , zato ne pričakujte dobre glasbe.
  Sicer pa priporočam nedeljske Čestitke in pozdrave”- najprej besedila s katerimi poslušalci čestitajo, potem komad: Na primer : Zlati mami za 90 let, ki se je vse življenje razdajala za druge, ostani taka, veliko zdravja…tvojih 5 pravnučkov pošilja koš poljubčkov… bla bla bla… in pesem”Take mame nima svet “, hojlari hojlara. Pa tista: “Kaj bi dal, da bi lahko zavrtel čas nazaj….ni bilo bogastva, a otroci srečni smo bili…..”. Poneumljanje prve vrste !
  Še bolj nore so pa borčevske čestitke, katerim obvezno sledi pesem “Na juriš”. Ja ja nostalgija.
  V teh nedeljskih čestitkah , oprostite, odseva vsa zlaganost in beda, da ne rečem česa .

  • tarantela

   Si me spravila v dobro voljo, čestitam!

   • Mojca pokraculja

    Mi je v veselje ! Jutr je nedelja, uživaaaj ! Haha..

  • Kučko pod pručko

   Ne vem, kaj je s takimi besedili narobe. Morda vsa res niso na visokem umetniškem nivoju, kar pa velja tudi za tuje izvajalce. So pa slovenska in to je bistvo.

   Ali bi raje poslušala “suze mi liju plave oči” ali pa npr. “tugo mojih dana dublja od svi okeana”. Veš tudi južnjaki imajo besedil, ki si ne zaslužijo visoke vrednostne ocene, več kot preveč!!!

   • Peter

    Zato pa pravim, da se o okusih ne razpravlja, sploh pa se ne omalovažuje glasbenih okusov drugih.

    • Kučko pod pručko

     Peter, ne vem točno, kaj si mi hotel povedati. Bodi malo bolj jasen!!!

     • Peter

      Da naj vsak posluša, kar mu ustreza.

   • Mojca pokraculja

    Ja točno to, v besedilih smo postali južnaki in to je z besedili narobe !! Naši pisci besedil so pogruntal, kako je treba poneumljat ljudi s trkanjem na njihova čustva na najbolj primitiven način. In posel jim dobro cveti.
    Zakaj pa besedila v Avsenikovih polkah in valčkih nikoli ne vzbujajo odpora! Jih rada slišim, brez skrbi.

    • tarantela

     Odvisno, v katerem duru ali molu so napisane, južnjaki uporabljajo bolj otožne, sentimentalne mole.

    • tarantela

     Al pa tista prelepa, ob kateri se ti duša stopi in dobiš mehka kolena in oh in sploh: ” Ne boš ti meni zizike majal…” Pol pa še; ” ne boš ga not mi dal…” Povem vam, višek umetnosti, tako kar se tiče glasbe, kot tudi besedila.
     Oprosti, Admin, napisala sem tako, kot je bilo slišati, zato se opravičujem za tekst!.

     • Mojca pokraculja

      Prejle je bla pa una, “sem cel dan pospravlala, sem čist zmatrana”…

     • tarantela

      Naj živi slovenska muzka! He-he…

   • indijanka

    Ah..daj. Saj veš, kolk te mam rada, kajne. Crvena Jabuka, Bijelo Dugme, Parni Valjak…še Novi Fosili… imajo komade na katere se žura, dvignejo energijo. Sama si nikol ne prepevam Ne grem na kolena..ne bom več senca njena. Mi je kar slabo, ko to slišim. Pa, dalmatinska muzka, ki spomni na morje. Balkan ima dobro muziko in neodvisno od Murgelj :).

    • Peter

     Oh, pa Balašević, no.
     Svirajte mi al’ polako, da mi ne bi koja reć promakla…
     Ni za žurat, je za čutit.
     Život je more.

     • indijanka

      drži..jst se tut ne bojim globoke vode… neprestano presenečaš :)

    • Kučko pod pručko

     O, Indijanka. A rada me imaš? A sem te namamil na moje plave oči, ali pa na belo kučmo in metercvancig, ha, ha?

     No, ne zameri, če sem se malo pohecal, sem pač dobre volje. Strinjam se, da imajo v drugih republikah veliko dobre glasbe, vendar mene bolj razneži naša, slovenska. Sem pač taka duša, ki da veliko na to. Seveda pa se tudi meni zdijo nekatera slovenska besedila do skrajnosti bedasta, zato Saškinih kolen ne poslušam kot tudi ne Helenine krtače. Verjetno pa se strinjaš, da imamo tudi Slovenci veliko dobrih primerkov, ki so jih napisali taki mojstri peresa, kot sta Elza Budau in žal že pokojni Dušan Velkavrh. Od današnjih ustvarjalcev besedil pa se mi zdi, da Andrej Šifrer prekaša vse!!!

     • indijanka

      Ti se lohka vedno hecaš z menoj. Original pa ne, da ne bo pomote. Lastnik najlepšega priimka si, original pa ne. Rada imam tople oči in ne mrzle. Veliko slovenske glasbe je slišne, vsaj zame. Pred čašom sem si non stop vrtela pesem Ti si moja ljubezen. Nekatere imajo čudna besedila. Od Prizme Pogum. Ko jo od koga prejemeš, ne veš ali bi se smejal ali jokal. No, ja jst se rajše smejim.

   • Anton

    Itak pojejo samo o ljubavi, Anđeli, moru i skitnici.

 • Kučko pod pručko

  Murgelski uničevalci Slovenije in vsega, kar je slovensko, so svoje umazano početje med prvim prenesli prav na ‘nacionalno’ RTV, ki jo moramo plačevati vsi. Pomembna mesta v uredništvih zasedajo pripadniki drugih narodov nekdanje skupne države, ki nimajo pravega odnosa do slovenskih ustvarjalcev in izvajalcev zabavne in narodnozabavne glasbe. Vsakič, ko na koncu kake TV oddaje berem imena tistih, ki so delo realizirali, je odstotek ić-ev bistveno večji od odstotka prebivalcev iz drugih republik, ki so državljani Slovenije. To me vedno znova razjezi, saj kaže odnos leve politične oblasti do naše domovine.

  Šokantno se mi tudi zdi, ko včasih v kakšnem lokalu rečem, naj prenehajo vrteti južnaško glasbo in jo zamenjajo s slovensko. Najbolj pogost odgovor mladega stežnega osebja je nakako takšen: “Kaj morem, če je hrvaška glasba lepša!” Šokantno. Toda vse to je rezultat vzgoje njihovih staršev, ki so odraščali v času komunizma in neslovenstva ter od vsega nezdravega obdobja odraščanja današnje mladine. Če bi jih že v vrtcih učili odnosa do lastne domovine, simbolov, literature in glasbe, bila današnja slika veliko bolj optimistična. Največ pa bi lahko naredile šole, zlasti srednje, vendar ne s profesorji, kot jih imajo na Šubičevi gimnaziji.

  Tako pa smo tu, kjer smo. Imamo RTV SLO, ki ni javni zavod v službi tudi domoljubnim in zavednim prebivalcem Slovenije. Svetla izjema v medijih je edino Radio Veseljak, ki vrti izključno slovensko glasbo in si zasluži vse pohvale. In ob vladavini izdajalskih murgelskih levakov še dolgo ne bo nič bolje!!!

 • Mojca pokraculja

  Mene prou nič ne briga slovenska muzka, zato ker je SLOVENSKA! Tud me ne briga slovensko maslo, slovenska jajca, slovenska solata, ……dost mam tega zlaganega , bolanega nabijanja. Po pravici povedano mi je beseda slovensko prav zaradi tega postala zoprna, odbijajoča.To je spet propaganda, pa čist nič drugega ! Da si eni kujejo novce in nas odirajo zaradi slovenskega.Ki nazadnje to sploh ni. In baje podpiramo slovenskega prodajalca…dejte no, kje pa živite!

  • Peter

   Treba je zagovarjati kvaliteto, ne izvor. Če je slovenska glasba kvalitetna, se jo posluša.
   Seveda pa ne moremo mimo vloge glasbenih urednikov na radijskih postajah.

   • tarantela

    Naši glasbeni uredniki, skoraj na vseh slovenskih radio postajah premalo upoštevajo instrumentalno glasbo. Kot da mora biti zraven besedilo, tudi, če je do nezavesti bedasto.

    • Peter

     Hm, pa ni to povsod tako? Res je, instrumentalne glasbe ni slišati veliko, pri tekstih se zatika.

     • tarantela

      Tale mi vedno dvigne moralo, posebne v teh deževnih dneh. Sploh pa so Billy in njemu podobni vredni poslušanja, vsaj za moj okus.
      https://www.youtube.com/watch?v=HCblzhbrVik

     • indijanka

      Meni pa njegov soimenjak z Rebel dvigne razpoloženje. Med moje top tri sodi :).

     • Peter

      To pa res ne vem, koga misliš, no. Imam Jokerja?
      Edino če misliš Billy Idola z Rebel Yell, no.

     • indijanka

      Smmrk..smmrk. Na daljavo me bereš. Nisem hotla napisat..vse :)..malce neobičajen je. Moja številka 2 je pri meni ravno ta.

     • Peter

      Oh, bil je pevec pri Generation X, enih bolj orto pankerjih, pol je šel pa na svoje v malo bolj v komercialne vode. Ni moj kap of ti, ni pa slab, no.

     • indijanka

      No..meni je ta čez vse. Najraše pa poslušam eno od Katie Melua in tretja je ena on Norah Jones. Hecno, čeprav drugače poslušam večinoma samo rock.

     • Peter

      Ja, zanimiv nabor.

     • indijanka

      Polna nasprotij sem :).

     • Peter

      Hm, trenutno je v moji glasbeni zbirki cca 54,000 komadov. Zato je pri meni tako, da obstaja en No1, potem jih je enih 50 No2, enih 100 No 3, itd…

     • indijanka

      Moje razpoloženje in glasba sta močno povezana. Se pa kakšna stvar nikoli ne spremeni. Slashovo kitaro lahko poslušam ure. Sama. Tako kot gozd obožujem sama. Toliko časa lahko poslušam samo opero. Vse ostali so komadi povezani s kakšnimi dogodki.

     • Peter

      Ah, muzika je individualna zadeva. Vsak jo sprejema drugače. Zame brez nje življenja enostavno ni. Povezave z dogodki? Moje muzike je preveč in je ne morem več povezovati z dogodki.
      Vedno se vprašam, kako bodo ljudje reagirali na muziko, ki jo preko jutjuba priporočam. To je ponavadi muzika, ki jo sam znam skoraj na pamet, muzika, ki me spremlja od mojih mladih let, ko sem jo spoznal. Ne predstavlajm si, da bo na jih delovala tako, kot deluej na mene. Ker ne more. Ker to je…eh.
      Poslušaj, in če ti bo včasih kaj sedlo, bom vesel. Zelo si želim to “svojo” muziko deliti z ljudmi, ker vem, da si to zasluži. Muzika, ker je dobra.

     • indijanka

      A pol si me hecal s poznavanjem Staind-a..ti si profi.?

     • Peter

      Ne, ljubitelj. Muzike iz 70tih, v glavnem.

     • Peter

      Poskusi par linkov, ki sem jih dal zgoraj. Uriah Heep so bili dober band. Hudo dober, če mene vprašaš. Uršič (aja, Samo Glavan, sori, no) pozna pa samo Lady in Black, ki sicer ni slaba, ampak jo je že samo on zlajnal do nezavesti, no.

     • radames

      Umrl je leta 1991, precej osamljen in zapuščen.

     • radames

      In La Paloma, Sail Along Silvry Moon. Billy Vaughn!

    • radames

     Najraje bi te objel. Instrumentalna glasba!! Tooooo! Mi, tastari še poznamo orester Ray Conniff, Mantovani, Bert Kämpfert, Billy Vaughn, zbor in orkester Mitch Miller (ameriška vojna mornarica), prvi plesni orkester Evrope Kurt Edelhagen, Percy Faith, PORL (Plesni orkester radia Ljubljana), Privškov Big Band, Avsenikove instrumentalne skladbe, The Shadows itd.

   • centurion

    Tile uredniki zagovarjajo IZVOR!
    Poden nabijanje izvorne balkanske cigumigu Radojkoooo volimte “glasbe”

   • pokvarjeniSvet

    Res je vse kar šteje pri hrani je kvaliteta in na naraven zdravni način pridelana, pa ni važno od kod je če to omenjeno štima…ampak v večini primerov je ravno to jedro spora kakšna je na kaki način je vzrejena pripravljena in nikakor s katere države ali regije je.

    Glede muzike je isto, če je kvalitetna je to najvažneje pa da se melodična, dobro spevna, dobro besedilo, pomen, je zabavna in ima dušo, je to najbolj važno.

 • tanja

  Slovenstvo mi veliko pomeni. Poslusam slovensko zabavno glasbo tam iz 60-tih, ne iz nostalgije, ampak zato, ker so takrat pesmi se imele BESEDILA, ki so imela vsebino, ki so imela kaj povedati. Kaj naj z danasnjimi komadi iz treh razlicnih not, z besedilom v stilu … “o-u-ouuu- NE RAZMETUJ OMARE”…. Poslusljivih je zal le kakih 10%.

  • Peter

   Oh, tisto je bilo pa nekaj čisto drugega, no. Obdobje festivala Slovenska popevka je prineslo veliko kvalitetne glasbe z zelo kvalitetnimi besedili. Tudi sam jih, kljub temu, da sem prepričan roker po glasbenem okusu, zelo rad poslušam.

 • ferdoperdec

  Še na smučiščih sučejo sam balkan. Verjetno je na njihovo tugovanje lepše zavoje delat!

  • rubec

   **********

  • indijanka

   No, pa kakšno drugo tut.

 • antimur

  Kar se dogaja s slovensko glasbo, je samo eden od segmentov raznarodovanja slovenstva, kar je načrt in želja Kučana in njegove drhali. Spomnimo se samo na Kučanov odnos do glasbe Slavka Avsenika, to ni samo podel, ampak primitiven ter povsem nekulturen odnos malega komunističnega 3,14zduna do velikana slovenske glasbe. Seveda je pa povsem drug odnos do raznih levaških nabijačev, od Predina do Kombinatk, itd. Primorska, kjer je velik bazen levaških volilcev, spomnite se nazaj v čase po WWI, kako so začeli fašisti preganjati vse kar je bilo slovenskega, najprej glasba, potem jezik, celo spreminjanje lastnih imen (npr. iz Pirjevec v Pierazzi). Da je levi fašizem neprimerno bolj zločinski, priča dejstvo, da so italijanski fašisti to počeli z drugim narodom, ne svojim, levi fašisti pa to potujčevanje zganjajo nad svojim lastnim narodom.

  • radames

   In kmalu po 2. vojni je bila italijanska zabavna glasba na Radiu Ljubljana med tujimi na drugem mestu. Takoj za angleško špraho.

 • MižekFiga

  Na naslednjih volitvah bo Kučanu ponujen Domobranski golaž.
  Domobranski je slovenski!

  • tarantela

   A tist, k mamo rad pariški ali viner šnicl, smo pa narodni izdajalci al kwa?

   • slosin

    Ne, ne, niste izdajalci, ste bolj prozahodno usmerjeni, kar je vsekakor bolje,
    kot balkansko usmerjeni…

   • Peter

    Madona, sam ne mi zdej kle še s kšnim Kordon Bleujem, no.

 • ferdoperdec

  Mene imajo povsod za čudaka, ker se pri meni suče samo slovenska glasba. Za godrnjače in čudake imam vedno odgovor….a smo Slovenci al turki…

  • rubec

   Bravo ferdo. Jaz v lokale kjer vrtijo tidli tidli sploh ne grem. Ko sem nanjo enkrat v neki veleblagovnici nabasal, sem šel po poslovodkinjo ki jo je morala ugasniti. Ko sem prišel domov sem opazil da mi je mlado in jezno dugo in črnokoso dekle pri mesninah, uvalila staro mortadelo. Po moje dekle ni bilo avtohtona slovenka, mortadela pa še manj.

   • Peter

    Druguč kupi sudžuk, ni nikoli star, ker takoj gre, no.

  • totex39

   Bravo, to je prava beseda ++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Anton

  Samo radio aktual jim ukinejo pa se jim vse podre.
  živela Tanja Žagar!

 • cornusmas

  A je Piran še slovenski?Tam se namreč suče balkanska glasba….non stop.

  • MižekFiga

   Ne samo Piran, ISTRA je slovenska! Muzika je svetovna, ne Kučanova ali balkansko ruska ali … !

 • tarantela

  A se vam ne zdi mal smešn, če mislte, da ji tisti, ki ob poslušanju Golice prekipeva od domoljubja, večji patriot, kot tisti, ki posluša Večerni zvon ali Plovi lađa Dunavom?

  • Vera

   ” Večerni zvon ” je naša lepa slovenska pesem , ” Plovi lađa Dunavom ” , pa ni naša ! Malo ti včasih pomešaš pesmi .

   • tarantela

    Draga moja, Večerni zvon je ruska narodna pesem.

    • Vera

     ” Večerni zvon , o mili zvon ” la, la, la . To pesem smo peli v cerkvi in pri majniških šmarnicah . To je prava čista slovenska pesem . Jih je še več na ” večerni zvon ” . ” Prav lepo mi poje ta trnovski zvon , prav lepo mi poje ta trnovski zvonnnnnnn . Vsaka fara si ga skoraj lahko prilagodi po farnem zavetniku !

     • tarantela

      V svojem komentarju sem imela v mislih rusko pesem. V ruščini jo poje tudi Slovenski oktet; je zelo lepa, čustvena pesem, odslikava široko rusko dušo. Prosim, ne mešam politike z glasbo.

     • tarantela

      Trnovski zvon je pa ena lajna.

     • Vera

      Ti pa res nisi niti pevka , zato nimaš pojma kaj je lepa cerkvena pesem !

     • tarantela

      Pojem v zboru, že kar nekaj časa. Trnovskega zvona skoraj ne prepevamo, razen potem, ko se nastop zaključi, jo morda zapojemo skupaj s poslušalci. Ampak, ko začneš resno peti v zboru, so take pesmice bolj postranska zadeva, so preveč lajnaste.

    • radames

     Ja! Tudi Slovenski oktet v prvi zasedbi in s solistom Janezom Lipuščkom jo je zapel v ruščini.

    • indijanka

     Drži in lepa je.

 • MižekFiga

  Dragi fantki, Vaše mehke ritke nastavljate oguljenim in ožuljenim udbovskim ritkam za ohranitev najbolj koruptivne komunistične oblasti v naši domovini. Priporočilo: Boljše brez službice kot veleizdaja.

  • tarantela

   Ti ga pa sračkaš! Zdej je pa veleizdaja, če poslušam Kafu mi draga ispeci!

   • MižekFiga

    Kaj pa od Vardara do Triglava. Tudi dimnih signalov ni več.

    • tarantela

     Imej svoj prav!

 • sprehajalec

  Balkanci so pač prinesli s seboj balkansko glasbo in jo tukaj vrtijo, danes že njihovi potomci. Čisto preprosto je to. To je v genih, 4/4 ritem in modernejše variacije na to temo. Hkrati so pa od začetka zaničevali “govejo muziko”, ker jim takt ni sedel. Danes so to zaničevanje njihovi potomci zanesli tudi v radijska uredništva.

  • Vera

   Na našo žalost ! Gijani Rijavec je sinoči dolgo našteval naše pisce besedil in pevce evergrinov , ki so še vedno zelo lepi ! Te naj vrtijo, mladini , da ne bo ponorela ob Balkancih .

  • tarantela

   Takole bi rekla: 4/4, 3/4 in 2/4 takti so bolj slovenski in zahodni ritem, medtem, ko bolj vzhodno od nas poznajo veliko bolj živahne ritme : 5/8, 7/8 takte, kaj več vedo pa strokovnjaki, jaz ne vem, so pa nekateri zelo razgibani.

   • sprehajalec

    Mene so učili, da nam igra v srcih 3/4 ritem, moramo pa poslušati 4/4. lahko da so se pa motili.

    • tarantela

     3/4 ritem je valček, 4/4 in 2/4 je polka.

  • andreas82

   Naj to poslušajo doma, na radiu pa naj se vrti samo angleska in nemška glasba plus slovenska seveda.

  • slosin

   sprehajalec,
   balkanci so prinesli s sabo tudi svoj jezik, ki ga s pridom vsiljujejo Slovencem, oziroma
   ga Slovenci pridno sprejemamo. Predvsem se to opaža na naglaševanju in stavčnih zvezah…
   Najbolj pridni so na nacionalki. Včasih pomislim, da tam še vedno ‘čuvajo bratstvo i jedinstvo naših naroda’…..

   • sprehajalec

    Tako je tudi v naravi, kjer imaš pač aborigine in potem priseljence. Asimilacijska moč aboriginov odloča potem, v katero smer bo šla družba. Lahko se popolnoma podredi priseljencem in postane družba priseljencev, kot npr. Avstralija, ZDA, Kanada, ali pa se prišleki stopijo v aboriginih, npr. priselitve v Slovenijo do 1918 leta, Republika Avstrija do zadnjih let. Lahko pa nastane en mix, novega in starega, (npr. Južna Amerika) o čemer naprimer sanjajo anarhisti pri nas z Grego Repovžem iz Mladine na čelu. Ponavadi je to možno, če so oboji na približno istih kulturoloških stopnjah. Potem odločevalec odloča, kako bo.

    In Ljerka Sukić – Bizilj je pač ugotovila, da je primerno opremljati priimke na oddajah nacionalke s “ć” čeprav ga slovenski pravopis ne pozna. In usmerjati ljudi nazaj v povezovanje s skupno državo. Ker gre za poznavanje jezika, pa kulturološko jo vežejo tisti kraji. Zato ker je pač ona odločevalec. Tako to potem poteka na mikro nivoju.

 • Peter

  Radio Študent. Radio, ki je bil uporniški po vsebini in odličen na glasbenem področju. Radio, na katerega valovih sem spoznaval glasbo, ki je na “osrednjem” radiu niso poznali.
  Radio, ki je odkrito deloval proti takratnemu sistemu, na intelektualen način, skozi humor, zajedljiv sarkazem.

  Radio, ki je danes samo še en od podpornikov režima, ki je sicer zamenjal ime, vse ostalo pa je isto, še osebe se niso zamenjale, no.

  Skratka od avantgarde do dvornega norčka. Sicer zapakiranega v neko novo avantgardo, pa vseeno, dvornega norčka.

  • antimur

   Prav tako, se je dogodilo z Mladino. Pred osamosvojitvijo je bila steber domoljubja.

   • Peter

    Jp, ista zgodba. Škoda, ne?

    • indijanka

     Ja..Mladina.Kakšni spomini.

     • Peter

      Ja. Meni jih je znanka nosila tiste, ta zaplenjene. Je mela vezo u tiskarni, brez jebe, res. Je rekla Ovo si prećitajte, ne sme izać. Ja, takle smo mel.
      Pa jih zdaj poglej….

     • indijanka

      Želeli smo spremeniti svet, svet je spremenil nas. Žalostno.

 • andreas82

  Na YT si poglejte koncert Lojzeta Slaka skupaj z Bigfooti, kako čustveno je mladina doživela. Seveda Slovenci katerim je komunistična oblast zatrla domoljubna čustva, potem vn udarijo pri takih nič kaj pomembnih dogodkih. Se bojim da se bo nekeda dne zgodilo na precej bilj usodnem področju kot je glasba.

 • Peter

  Sam sem bil presenečen, ko sem opazil, kako mladina spremlja glasbo, ki ji pravimo narodnozabavna. Neverjetno, no.

  Sem pa opazil tudi, da spoznajo kvaliteto, kar me je razveselilo.

 • totex39

  Mladina danes noče poslušati slovenske glasbe in nekdo je tudi zato kriv.

  • David0312

   To si ti misliš, da noče. In ja nekdo je kriv, pa ni sam.

  • indijanka

   Hmmm..internet mogoče?

 • radames

  Malo starejši! Kdo je zapel popevko (šlager), ki je postal svetovni hit? Leta 1958 Ivo Robić v nemščini. Morgen.
  Doživel je tak uspeh, da je sprožil toliko nevoščljivosti, da so predvajanje te popevke v Sloveniji prepovedali.
  V zabavni glasbi smo pred desetletji dobili toliko prelepih popevk, da so še danes lepe in z leti pokažejo vso kvaliteto.
  Za sodobno slovensko zabavno glasbo se ne zanimam več. Pritegnila me je klasika, predvsem pa opera.
  Zato o novih glasbenih podvigih slovenskih glasbenikov ne morem soditi.

 • Za Slovenijo

  Ne vem kako je to mogoče, da moramo nekoga tako rekoč prisiliti, da se predvaja slovenska glasba. Vsak mora svoj jezik in svojo zavest vključiti v politiko vrtenja glasbe.

  • Peter

   Ja, glej žepana Lublane, on mirno na Tromostovje privleče Danijelu, da mu peva Ide mi u životu.
   Se pravi, on je svoj jezik in svojo zavest vključil v politiko, no.

 • Peter

  Vidim, pa, da je transformacija Dušana Uršiča v Sama Glavana že povsem pri koncu.

 • Unikatna

  Potrebno je slovensko glasbo zaščiti!!

 • Anton

  kdo je ubil ivana Cankara, slovenci-prosrbsko usmerjeni, in na žalost od tedaj do danes nam vladajo 70 let- kok je že reku-7 let vladajo ljudje z prosrbsko usmeritvijo in to pazite Sloevnci, od časov Kardelja, matije mačka in ostalih partijcev prosrbsko usmerjenih, ki so bili še illuminati, vsaj za Kardelja vem, govoril pa je da je komunist, čista kontradikcijado danes.Posledica a je to da unim dol južnjakom slovenci pazite slovenci dajajo prioritete pred sorodnjaki. Oni tam dol so kao bolj spsobni, bolj čedni bolj nevem kaj, skratka polbogovi, in pazite kdo nam je to vcepil v glavo naši sorodnjaki komunajre z prosrbsko usmeritvijo.

 • drzavljanslo

  Kriv je za hlapca rojeni slovenski narod. 25 let podpirajo na volitvah srbjansko komunistične levičarje. Narod totalno brez samospoštovanja in hrbtenice. V medijih se pa govori in piše že tako nagravžna srbo-slovenščina, da človeku slabo postane. Ampak slovenček nima mnenja o tem, ga ne zanima,.. glavno da ima svež peteršilj na vrtu.

 • elh

  Fanatiki iz Radia študent…

  • Peter

   Bolj kot fantki, se strinjam, ja.

 • xtc

  Balkanofilija;rusolilija;jugonostalgija;komunizem::::::::::itd;itd

 • Miha Guštin

  in potem vidiš na radiju od nova24tv.si – YMCA od Village People …. ( http://shrani.si/f/2A/Ej/3pBXx0qf/screen-shot-2016-05-14-a.png ) takoj ko optimistično misliš da se res zavzemajo za kvalitetno glasbo …

 • tomaz_oberkrainer

  MIHELIČ ”POD KRPANOVO LIPO”
  20 TIMES A DAY – EVERY DAY
  https://www.youtube.com/watch?v=P_lTCK2d9lc

 • tomaz_oberkrainer

  AVSENIK, SLAK, MIHELIČ, ZAJC, KLINC, KLAVŽAR, POLJANŠEK,..
  ampak neeeeeee
  mi mormo bit ovce in jugovino poslušat
  NI NAM VEČ POMOČI!
  KOT NAROD PROPADAMO
  HVALA KOMUNISTI
  HVALA MAČEK, KARDELJ, KIDRIČ, ZEMLJARIČ, TITO…

 • Lepotica

  Raje se vprašajmo, koliko slovenskih glasbenikov uspešno trži svojo glasbo v tujini: prvi in zadnji je bil Avsenik. Vse ostale naj bi pa ubogo ljudstvo moralo poslušati v obveznih kvotah iz usmiljenja?

 • janez zorman

  Radio študent bo uvedel ure arabskih uspešnic. Videmšek pa jih bo prevajal !

 • mojadezela

  Radio študent, je izrojeno skrpucalo, ki ga je potrebno likvidirati!!!!

 • mojadezela

  Tudi meni gre na živce, da je na vsaki drugi postaji sama hrvaška ali mpa srbska muzika. Pa a mi res ne moremo brez te balkanijade?