fbpx

Fašisti in komunisti. Isti … isti …

Pred tednom dni je milanski dnevnik Corriere della Serra v svoji tedenski prilogi objavil članek, ki se nanaša tudi na Slovenijo, na čas med in po drugi svetovni vojni. Ta sloviti italijanski dnevnik piše o Palmiru Togliattiju, dolgoletnemu predsedniku italijanske komunistične partije in velikemu prijatelju ruskih, jugoslovanskih in slovenskih komunistov, ter generalu Mariu Roatti, ki je v času italijanske okupacije na slovenskih tleh počel velike vojne zločine.

Komunist Togliatti pomilostil fašističnega zločinca Roatto
Roatta je bil tesen sodelavec Musollinija, ki je v Gorici 31. julija 1942 za Slovence izjavil: “Pokončati je treba vse moške tega prekletega plemena.” Roatta je odgovoren za mnoge zločine na Slovenskem in tudi za izgon približno 35 tisoč civilistov, od katerih je v italijanskih koncentracijskih taboriščih v letih 1942 in 1943 od lakote in bolezni umrlo kakšnih 3.500 Slovencev, tudi veliko otrok. General Roatta kot vojni zločinec ni bil nikoli obsojen, za kar ima zasluge komunist Palmiro Togliatti, ki je kot povojni pravosodni minister dosegel, da so italijanske vojne zločince pomilostili. Komunist Togliatti je s to odločitvijo šel na roko predvsem fašistu in vojnemu zločincu Roatti. Fašizem in komunizem sta se skozi zgodovino bratila in si podajala roki, toda tega v Sloveniji ne boste slišali, videli ali prebrali. Togliattija, ki je skoraj več življenja prebil v Moskvi kot v Italiji, slovenska partijska zgodovina poveličuje in uvršča v vrhove svetovnega komunističnega gibanja.

K maši, nato pa voliti Kučana
Tudi zaradi tega so tako pomembni drugačni mediji. Vsi ne razumemo italijansko, da bi lahko brali Corriere dela Serra, ali nemško, da bi lahko prebirali Frankfurter Allgemeine Zeitung, zato je nova in drugačna medijska ponudba, ki jo v slovenski medijski prostor prinašata televizija Nova24TV in spletni portal, po katerem zdaj brskate, velikega pomena. Komunikacijsko-marksistične floskule, kako mediji odražajo realnost, so le še za borčevska zborovanja. Mediji konstruirajo realnost in zato tudi takšen strah in odpor proti novim medijem, ki niso na liniji vladajoče elite. Slovenska realnost, ki jo ustvarja dominantni medijski prostor, pa je takšna, da 80 let stara ženica, ki so ji komunisti vzeli vse premoženje in zatirali njeno vero, takoj po nedeljski maši na volitvah obkroži komunista Kučana.

Vsi enaki, no, nekaj tudi drugčnih
Nova24TV, ki je te dni imela prvi rojstni dan, se je rodila v težavah. Če je bilo pomanjkanje izkušenj ali tudi kakšna namerna diverzija na začektu slaba stran tega projekta, pa zdaj dejstvo, da ta medij ustvarjajo ljudje, ki niso kontaminirani niti z obstoječimi mediji in večinoma niti s Fakulteto za družbene vede, pomeni veliko prednost. Vsi odkriti, zahrbtni in prikriti napadi kažejo, da je za mnoge postala zelo moteča. Loteva se tem, ki so anatema za večinsko slovensko politiko in režimske medije, če na tem mestu omenim samo drugačen pogled na migrantsko krizo in nevarnost islamizacije za Slovenijo in celotno Evropo. Mnogi mediji prikrivajo, kaj se na tem področju dogaja, lepšajo stvarnost in ljudi ne obveščajo, kajpak pod pretvezo, da bi s poročanjem lahko vzbujali sovraštvo do migrantov. Medijske potrošnike imajo za nedorasle, informacije cenzurirajo, jih posredujejo le v odmerkih in sami določajo, kaj je za nas primerno in kaj ne.

Mediji se razlikujejo po tem, kaj je tisto, čemur dajejo pomembnost v zgodbi, kaj je okvir zgodbe, kdo je izbrani sogovornik, kakšna je naracija prispevka, kakšna je interpretacija zgodbe, sestava prispevka, kako se določa relevantnost posameznega dogodka, kaj je vključeno in kaj ni vključeno v medijsko poročanje. Tu smo z drugimi mediji na različnih bregovih. Imamo različne medijske pakete in z različnim pristopom dajemo pomen nekemu dogodku. V slovenskem medijskem prostoru nismo vsi enaki, kaj šele, da bi bili vsi enakopravni. Slednje bo pokazala tudi Peršakova delitev denarja v medijskem razpisu.

Brez servilnosti do politke in klepomanske elite
Nova24TV je novičarska televizija, brez resničnostnih šovov, razen če v to kategorijo sodijo prenosi iz parlamenta, z jezikom poročanja, ki je osvobojen latovščine, z retoriko, ki je včasih ostra, vendar v mejah dostojnosti, predvsem pa odpira teme in vprašanja, ki so za mnoge druge medije tabu, če pa se jih že lotevajo, jih prikazujejo na drugačen način. Ta televizija servilnosti do oblasti in kleptomanske gospodarske elite pač ne pozna.

Razen peščici medijev, tu mislim na RTV Slovenija, za katero pod zakonsko prisilo plačujemo RTV-prispevek, ali skupino PRO plus, medijem na Slovenskem ni lahko. Novi24TV je za razliko od mnogih drugih vendarle nekoliko lažje, ker imamo po letu dni vedno več gledalcev in bralcev. Ker rastemo, ne padamo.

Miro Petek