FDV katedra za novinarstvo v bran Milosavljeviću, ki je dokazano lagal

Marko Milosavljević (Foto: STA)

Poslanci Evropskega parlamenta, člani skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) so opravili prvo in enostransko razpravo o položaju medijev v Sloveniji. Razprava je v javnosti prejela buren odziv, kajti razkrita je bila “nenamerna” neresnična trditev, da je trenutna vlada predčasno razrešila generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Strokovnjaki in javnost so se burno odzvali na laž, medtem pa FDV sedaj obsoja tiste, ki so laž razkrili. Na katedri za novinarstvo na FDV trdijo, da so z razkritjem laži zamajali avtonomijo univerze, a če je njihov profesor navajal neresnice, kdo je potem tisti, ki maje avtonomijo univerze?

Poslanci Evropskega parlamenta, člani skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) so opravili prvo in enostransko razpravo o položaju medijev v Sloveniji. Med prisotnimi je posebej izstopal “strokovnjak” za medije in profesor na FDV, Marko Milosavljević, ki je navajal napačne trditve, da je sedanja vlada predčasno razrešila generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca.

Milosavljević prekriva bistvo naše medijske krajne v tej in še drugih prilikah,” se je odzval programski svetnik Janez Juhant in nadaljeval, da bi bilo pošteno, da bi tu najprej povedal, da so generalnega direktorja odstavljali – sicer je za to zmanjkal le en glas – že davno predno je nastopila ta vlada, namreč leta 2018 (v času vlade Marjana Šarca). “Prav tako bi kot dežurni govorec RTV lahko rekel kaj o pluralizmu oziroma za kakšno enoumje gre, kar govorijo levičarji po Evropi. Namreč to enoumje je kvečjemu kar do 80 odstotkov v prid tistim, ki zdaj govorijo, da mediji pri nas niso dovolj pluralni,” je še dodal in pozval stroko (Milosavljevića), da naj v takšnih primerih govori resnico.

Dr. Janez Juhant (Foto: STA)

Poleg dejstva, da so Kadunca želeli zamenjati že v preteklosti, pa tokrat ni šlo za predčasno zamenjavo, temveč je šlo za razpis, ker se Kaduncu izteče mandat. “Generalni direktor dejansko ni bi zamenjan, pač pa je v regularnem postopku bil izvoljen novi generalni direktor,” je pojasnil Juhant. “Kot svetnik RTV sprašujem profesorja ljubljanske univerze, kako spravlja te svoje izjave v sklad z etičnim kodeksom univerzitetnega profesorja? Kako odgovorne se mu zdijo zavajajoče izjave, ki dajejo lažno sliko slovenske medijske krajine udeležencem omenjene razprave ter slovenski in evropski javnosti, ki spremlja ta dogajanja. Pozivam tudi ustrezne organe v Sloveniji, pristojne za verodostojnost, da se na to ustrezno odzovejo,” je še pozval dr. Juhant.

Predsednik vlade Janez Janša, minister za kulturo Vasko Simoniti ter še nekateri vabljeni, se omenjenega dogodka niso udeležili, so pa predlagali, da z veseljem sprejmejo povabilo na takšen pogovor, ko bo izmenjava mnenj organizirana v fizični obliki, v prostorih Evropskega parlamenta. Seja bi tudi morala biti javna, prav tako pa bi morali zagotoviti dovolj časa, da bi bile vse teme, ki bi jih želeli obravnavati, celovito predstavljene. S predlaganim terminom 26. marca, se je strinjal tudi Varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Nekateri so bili prepričani, da bi moral državni tožilec po uradni dolžnosti sprožiti kazenski pregon zaradi načrtnega blatenja države. Medtem pa so drugi novinarji zatrdili, da je Milosavljević namerno in podlo zavajal evropski parlament. “Da o tem, da je zamolčal, da levega Kadunca zamenjuje predsednik nadzornega sveta, ki je tam kot predstavnik liberalnih strank (SMC), ne govorimo,” je denimo zapisal urednik Siola Peter Jančič. Zaradi obsodbe Milosavljevića zaradi navajanja laži, pa so se v bran postavili na katedri FDV za novinarstvo, kjer so prepričani, da gre za orkestriran napad. Po njihovih navedbah so predstavniki izvršne in zakonodajne oblasti zaničevali znanje mednarodno uveljavljenega strokovnjaka na področju medijev in pod vprašaj postavili avtonomijo univerze.

Kdo je v resnici postavil pod vprašaj avtonomijo univerze?
Milosavljević je kritike o blatenju države zanikal in se je opravičil za napačne trditve na Facebooku, kar pa ne popravi škode, ki je bila storjena Sloveniji v evropskem parlamentu. Če torej pogledamo razvoj dogodkov je Milosavljević v evropskem parlamentu lagal, da bi prikril resnično medijsko dogajanje v Sloveniji. Univerza bi morala tako v prvi vrsti obsoditi neresnice, ki jih je Milosavljević podal v EP. Nasprotno pa sedaj trdijo, da so dežurni krivci za ogroženo avtonomijo univerze tisti, ki so razkrili dejstvo, da je njihov medijski strokovnjak lagal.

Foto: Nova24TV

“Včasih so se profesorji ogradili od izjav svojega stanovskega kolega, če so se izkazale za lažnive. Danes je očitno drugače,” je začuden direktor UKOM-a, Uroš Urbanija. Ali odziv strokovnjakov na FDV potemtakem pomeni, da želijo povedati oziroma trditi, da njihov profesor ni lagal, čeprav dejstva pričajo drugače? Kot poudarjajo nekateri pa je očitno za prevzem evropskih sredstev v tej državi dovoljeno vse. “United colors of money. Demokracija pa nima prav veliko s tem,” je zapisal na Twitterju novinar Mirko Mayer.

Sara Rančigaj