Financiranje Slovenske tiskovne agencije ne bi rešil amandma v protikoronskem zakonu, temveč spoštovanje obstoječe pogodbe!

Direktor STA Bojan Veselinovič. (Foto: STA)

Da bi se zagotovilo nemoteno financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA), mora ta spoštovati obveznosti, kot so bile zapisane in podpisane s pogodbo z ustanoviteljico – slovensko vlado. Skladno z dogovorom mora torej ta na zahtevo ustanovitelja (Urada za komuniciranje – UKOM), na zahtevo posredovati potrebno zakonodajo. Pogodba tudi določa, da se financiranje ustavi, če izvajalec (STA), po pisnem obvestilu ne sodeluje. 

Leto 2020 se je že skoraj zaključilo, česar pa ne moremo trditi za sago, ki se odvija že veliko predolgo med STA in Ukomom. Sedaj je svoj amandma primaknila še stranka SMC. Glede na delovanje Ukoma, glede na vsa pravna mnenja, ki so bila podana, je poslanka SMC Janja Sluga mnenja, da bi se javna služba morala financirati in da Ukom nima pravice zahtevati od STA-ja vse kar pač zahteva, zato so tudi vložili amandma z naslednjo vsebino: “Da se v roku 7 dni po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA, da se na podlagi samega zakona – ne glede na to, ali bo za naslednje leto sklenjena pogodba z STA-jem financira upravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta, ki ga je na STA-ju nadzorni svet že potrdil. Nam se zdi, da je situacija ušla izpod kontrole, da je STA talec nekih osebnih zgodb in s tega vidika, ker se tudi s strani vlade in predsednika vlade ni nič zgodilo, včeraj sem še spremljala njegove tvite na to vsebino, smo v poslanski skupini našli to rešitev kot edino rešitev,” je pojasnila Sluga.

 

Kaj se v dokumentaciji v resnici skriva in kaj je razlog, da je Veselinovič ne želi predati?
Rešitev je že na prvi pogled res skrajno enostavna. V pogodbi med STA in Ukomom namreč piše, da mora izvajalec predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe. Piše pa tudi, da lahko predstavnik ustanovitelja ustavi plačevanje po tej pogodbi ali od pogodbe odstopi, in sicer v primeru, če izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje. Izvajalec je v navedenem primeru STA, ustanovitelj je Republika Slovenija, predstavnik ustanovitelja pa je Ukom. Četudi bi imela STA iz neznanih razlogov težave s tem, da dokumentacijo posreduje Ukomu, je bilo že večkrat predlagano, da jo lahko posreduje vladi. Glede na jasnost vsega zapisanega, bi težko verjeli, da se lahko zadevo napačno razume ali pa interpretira na kakšen drugačen način. Zakaj se torej po vsem tem času zaplet še vedno ni razrešil? Se v dokumentaciji morda skriva kaj takega, kar bi si direktor Veselinovič želel prikriti?

Image

Pogodbene obveznosti bodo izpolnjene, ko bo STA poslala potrebno dokumentacijo
Direktor Ukoma Uroš Urbanija vztraja, da je rešitev zelo preprosta: “Direktor Bojan Veselinovič pošlje zahtevano dokumentacijo, mi jo pregledamo in izplačamo v skladu s to dokumentacijo.” Tudi predsednik vlade Janez Janša je zapisal, da bodo pogodbene obveznosti izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo. “Pozivanje vlade RS k nezakonitemu ravnanju v korist direktorja agencije, ki eklatantno krši pogodbo in ogroža socialni položaj zaposlenih, je posmeh vladavini prava,” je še sporočil. Vojno med STA in Ukomom oziroma vlado, bi sedaj očitno rada umirila poslanska skupina SMC. Po besedah Janje Sluga, glede na pravna mnenja, Ukom nima pravice od STA zahtevati dokumentacije, zato so v PKP-7 vložili amandma, kar je potrdil tudi Igor Zorčič, ki meni da odtegnitev vseh finančnih sredstev in hiranje take institucije ni prava pot. Na vprašanje, ali je SMC enotna glede teh amandmajev, je Sluga za 24ur odgovorila: “Večinsko.” A z amandmajem o STA se naj ne bi strinjal Počivalšek, ki bo vladi kvečjemu predlagal sklep o jasnih pooblastilih Ukoma ter zahteval pojasnila, kdo od obeh strani krši pogodbene obveznosti. Janša pa je odločitev poslancev SMC glede vložitve amandmaja prebral na naslednji način: “Vložili smo zakon, na podlagi katerega se lahko kršijo vsi ostali zakoni. Ko gre za prvorazredne, ki si izplačajo po 100 tisoč evrov na leto, ne sme biti ovir.” Svoji interpretaciji pa je pripisal še komentar: “Ni kaj, vrhunci vladavine prava,” in  dodal ključnik #Zimbabve.

Sara Bertoncelj