fbpx

[Foto] Pompeo pristal na letališču dr. Jožeta Pučnika: To so prve fotografije snidenja z zunanjim ministrom Logarjem!

Photo: Ministry of Foreign Affairs

V veliko čast nam je v Sloveniji gostiti ameriškega sekretarja za zunanje zadeve Mika Pompea. Ta pomemben obisk odraža dolgoletno prijateljstvo in trdno zavezništvo. Še naprej bomo delovali na vseh skupnih pomembnih področjih za napredek in partnerstvo,” so ob prihodu ameriškega sekretarja za zunanje zadeve Mika Pompea na letališče dr. Jožeta Pučnika dobrodošlico izrazili na zunanjem ministrstvu.

Ameriški sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo z ženo Susan je okoli 10.00 ure pristal na letališču dr. Jožeta Pučnika, kjer so ga pričakali slovenski zunanji minister dr. Anže Logar in ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard.

Image

Slovenija in ZDA delita skupne vrednote demokracije, vladavine prava in človekovih pravic. Med nami so stkane kulturne in človeške vezi, tudi zaradi močne slovenske skupnosti v ZDA, ki predstavlja most med državama,” so še zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Image

Ministra sta izrazila prepričanje, da bo obisk pomembno prispeval pri iskanju novih priložnosti za sodelovanje tako na političnem področju kot v kibernetski varnosti, gospodarstvu, znanosti in tehnologiji. Spregovorila sta tudi o širših mednarodnih razmerah. Minister Logar je poudaril, da mora transatlantska skupnost ostati enotna in se povezovati bolj kot kadarkoli prej, saj se bo le tako lahko učinkovito soočala s številnimi izzivi. Skupaj morata državi še naprej dosledno zagovarjati vrednote in načela demokracije, vladavine prava in človekovih pravic, je MZZ zapisal v sporočilu za javnost.

Image

Logar in Pompeo sta poudarila pomen tudi zavezništva v Natu, “ki ga Slovenija in ZDA pojmujeta kot najtrdnejši temelj evropsko-ameriških odnosov“. Omenila sta tudi okrepljeno sodelovanje obeh držav v regionalnih povezavah, na primer v Pobudi tri morja, so še sporočili z MZZ.

Image

Pompeo se je na Bledu sestal na delovnih pogovorih s slovenskim premierjem Janezom Janšo. Zatem ga bo na kosilu gostil tudi predsednik republike Borut Pahor.

https://twitter.com/vladaRS/status/1293852410969038849?s=20

Sara Kovač