fbpx

[Intervju] Diplomat dr. Božo Cerar: Obisk Pompea v Sloveniji popravlja absurdno situacijo odnosov z ZDA v zadnjih desetih letih

Nekdanji ameriški sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo. (Foto: epa)

V preteklosti smo imeli praktično deset let v odnosih z ZDA res absurdno situacijo. Političnega dialoga med državama praktično ni bilo. To je bilo obdobje odkritega spogledovanja Slovenije z nedemokratičnimi režimi ruskega in iranskega tipa. Mimogrede, tovrstna politika je bila v nasprotju z našimi temeljnimi zunanjepolitičnimi dokumenti in dejal bi tudi z zunanjepolitičnimi cilji, ki smo si jih zadali ob naši osamosvojitvi. Obisk ministra Pompea tako predstavlja neko vrsto normalizacije odnosov z ZDA,” je načrtovan visoki obisk ameriškega zunanjega ministra Mikea Pompea v Sloveniji komentiral nekdanji ambasador v ZDA in dober poznavalec zunanje politike dr. Božo Cerar. Obisk Pompea v Sloveniji je po njegovem mnenju tudi zasluga aktivnega pristopa zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja.

Približuje se obisk ameriškega zunanjega ministra Mikea Pompea v Sloveniji, ki se bo med svojo turnejo po Evropi v četrtek ustavil tudi v Sloveniji in se srečal s slovenskim zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem in celotnim državnim vrhom. Med drugim se je slovenska vlada odločila z ZDA podpisati izjavo o varnosti telekomunikacijskih omrežij, ki posredno predstavlja poskus izključitve kitajskega podjetja Huawei iz 5G omrežij v Sloveniji. Za mnenje o sodelovanju Slovenije z ZDA  in o vplivu dogovora o tehnologiji 5G smo povprašali nekdanjega slovenskega ambasadorja v ZDA dr. Boža Cerarja.

Kaj predstavlja obisk visokega predstavnika Pompea za Slovenijo na zunanjepolitičnem področju?
Gre za pomemben dogodek in enega svetlejših trenutkov slovenske diplomacije. Obiski ameriških državnih sekretarjev pri nas so namreč zelo redki. Če se ne motim, smo imeli zadnji tak bilateralni obisk leta 1997, ko nas je obiskala Madeleine Albright. Tovrstni bilateralni obiski ali pa srečanja dveh ministrov ob robu mednarodnih konferenc bi morali biti seveda veliko bolj pogosti. ZDA in Slovenija sta prijateljski demokratični državi, pripadata istemu krogu vrednot, sta zaveznici v Natu in ZDA predstavlja tudi enega od naših strateških partnerjev.

Ali se vam zdi, da je slovenska zunanja politika namenila več pozornosti nedemokratičnim režimom, kot je to naprimer Rusija?
V preteklosti smo imeli praktično deset let v odnosih z ZDA res absurdno situacijo. Političnega dialoga med državama praktično ni bilo. To je bilo obdobje odkritega spogledovanja Slovenije z nedemokratičnimi režimi ruskega in iranskega tipa. Mimogrede, tovrstna politika je bila v nasprotju z našimi temeljnimi zunanjepolitičnimi dokumenti in dejal bi tudi z zunanjepolitičnimi cilji, ki smo si jih zadali ob naši osamosvojitvi. Obisk ministra Pompea tako predstavlja neko vrsto normalizacije odnosov z ZDA. Slovenija za razliko od Jugoslavije ni neka neuvrščena država, ki bi balansirala med Washingtonom in Moskvo, ali bila slednji celo bližje. Z njo imamo lahko normalne odnose, vendar smo članica EU in Nata oziroma če hočete Zahoda. Vrednote na katere prisegamo, se močno razlikujejo od ruskih ali kitajskih. In to seveda mora priti do izraza tudi v naših zunanjepolitičnih odnosih.

dr. Božo Cerar (Foto: STA)

Ali se vam zdi, da so posamezni ministri želeli nekako urediti boljše odnose z ZDA?
Decembra leta 2018 je tedanji zunanji minister Miro Cerar res končno obiskal Washington in lani julija je Slovenija gostila vrh pobude Tri morja, ki se ga je udeležil tudi ameriški minister za energetiko Rick Perry. Zdelo se je, da bo prišlo do preobrata, a se je nadaljevala stara zgodba. Namesto, da bi omenjeni srečanji izkoristili za razvijanje novih oblik sodelovanja, je bilo potem spet vse tiho. Upam, pravzaprav sem prepričan, da bomo tokratno srečanje bolje izkoristili. Obisk Mikea Pompea v Sloveniji je vsekakor tudi plod aktivnega pristopa zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki je zunanjepolitične dokumente, ki jih je pred leti sprejel naš državni zbor, vzel resno.

Zakaj je pomembno, da ponovno vzpostavimo in krepimo diplomatske vezi z ZDA in zakaj so ZDA pomembnejše od Rusije?
Kot sem dejal, gre za odnose med dvema demokratičnima državama in zaveznicama. ZDA so še vedno prva država v svetu. V naših bilateralnih odnosih obstaja še vrsta neizkoriščenih možnosti začenši z gospodarskim, energetskim področjem. Kot srednjeevropska država in članica EU ter Nata lahko v razgovorih z visokim predstavnikom ZDA prispevamo k izboljšanju dialoga med obema stranema Atlantika in k reševanju vprašanj pomembnih tako za EU kot ZDA. Mislim na spoštovanje pravil igre v mednarodni trgovini, energetsko varnost, kibernetsko varnost, spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic itd. Kitajska in Rusija sta v zadnjih letih potegnili vrsto potez, do katerih ne ZDA ne EU ne morejo ostati brezbrižne. Velja spomniti na nesprejemljivo kitajsko trgovinsko prakso (krajo industrijske lastnine, prisilen prenos tehnologije, omejevanje dostopa na kitajski trg, valutne malverzacije itd.), na njeno kršenje mednarodnega prava v južno-kitajskem morju in v zvezi s Hongkongom, na genocid nad Ujguri, njeno ravnanje ob izbruhu korona virusa itd. Ali pa rusko početje v Ukrajini in Siriji itd. Soodgovornost Slovenije za rešitev tovrstnih vprašanj bo naslednje leto, ko predsedujemo EU še večja. Z aktivno zunanjo politiko, ko je slišati naš glas, ko si pridobivamo prijatelje, je tudi lažje uveljavljati naše osnovne zunanjepolitične interese.

Bi lahko z obiskom Pompea lahko računali na več dogovorov na področju gospodarstva z ZDA?
Lega Slovenije je strateška, kajti leži v samem centru Evrope, zato je možnosti sodelovanja ogromno. Gospodarsko sodelovanje med dvema državama je praviloma lažje, če so politični odnosi med njima dobri. Nekatere projekte je sploh mogoče izpeljati le ob ustrezni politični podpori. Diplomacija pripravlja teren, podjetja pa so tista, ki sklepajo konkretne posle. Prepričan sem, da bodo gospodarska vprašanja na pogovorih v četrtek še kako prisotna.

Ali menite, da bi Slovenija lahko izkoristila obisk za odprta vprašanja v svetovnem merilu?
Mislim, da sem na to vprašanje več ali manj že odgovoril. Nismo svetovni igralec kot so ZDA, vendar tudi manjše države lahko dajejo pečat dogajanju v bližnji pa tudi siceršnji mednarodni skupnosti. Vsekakor je to prilika za razgovor ne samo o Zahodnem Balkanu, tradicionalni temi, ampak tudi o perečih svetovnih problemih. Nekatere sem omenil. Omenil sem tudi mednarodno trgovino. Tudi v trgovinskih odnosih EU in ZDA občasno zaškriplje. Samo za primer, če ZDA dvignejo carine na nemške avtomobile, bi to pomenilo velik udarec tudi za slovensko gospodarstvo.

Je Slovenija strateško pomembna, pri načrtovanju ZDA, da bi podjetje Huawei izključila za gradnjo 5G tehnologij po celotni Evropski uniji?
Demokratične države v EU in svetu se bodo morale odločiti ali tvegati in svoje telekomunikacije prepustiti podjetju pod nadzorom Komunistične partije Kitajske z vsemi možnimi posledicami za njihovo varnost in varnost njihovih državljanov. Nekatere države zunaj EU (Velika Britanija, Avstralija itd.), pa tudi znotraj EU (Poljska, Romunija itd.) so že zavzele jasno odklonilno stališče. Nekatere odločitve še oblikujejo (Nemčija). Slovenija je z omenjeno izjavo jasno nakazala smer svojega razmišljanja in tako prispeva k oblikovanju poenotenega stališča znotraj EU, Nata in Zahoda. Bolj kot naše, bodo seveda  pomembna stališča nekaterih pomembnejših držav kot sta Francija in že omenjena Nemčija.

Menite, da bi lahko celotna EU izključila Huawei pri gradnji 5G omrežij?
Kot rečeno stališče se še oblikuje. EU ima sicer težave pri doseganju soglasja pri vrsti vprašanj in tudi to ni izjema. Velika Britanija, ki je iz EU izstopila, je že jasno izrazila, da ne želi imeti Huaweja v svoji telekomunikacijski infrastrukturi. Mislim, da gre v podobno smer tudi Francija,  s tem, da je njeno ravnanje bolj taktno. Po drugi strani pa imamo tukaj Nemčijo, ki se še obotavlja in tehta gospodarske, finančne in pa strateške koristi. Smiselno bi seveda bilo, da se EU in članice Nata poenotijo. Saj so del demokratične družine. Mislim, da bo prisotnost Huawei tehnologije v EU državah na koncu, če že ne izključena, pa močno omejena oziroma zunaj neposrednega kitajskega nadzora.

Kakšno je vaše videnje, ali gre res v tem trenutku za prerazporeditev moči po svetu? Se vam zdi, da bo pri tem 5G ključen?
Mislim, da imate prav. Že nekaj časa smo priča prerazporejanja moči v svetu. ZDA so še vedno vodilne, vendar dohiteva jih Kitajska. V vzponu je tudi Indija. Ne da se Rusija. Tu so še nekatere druge države. Napredek v tehnologiji tudi telekomunikacijski je pri krepitvi ekonomske in s tem siceršnje moči posamezne države izredno pomemben. Če malo poenostavim, tista država, ki bo pri tem oziroma umetni inteligenci prišla najdlje, bo zavladala svetu.

Kako vi vidite splošno situacijo v ZDA na področju gospodarskega (ne)sodelovanja s Kitajsko?
Kitajska je svoj gospodarski razvoj, ki je v zadnjem desetletju res zavidanja vreden, dosegla na eni strani s pomočjo zahodnih držav (te so ji odprle svoje trge, jo sprejele medse oziroma v Svetovno trgovinsko organizacijo), na drugi pa z vse prej kot zglednim, ali če hočete nezakonitim ravnanjem, ki sem ga že omenil. Čas je, da s tem preneha in sprejme pravila igre, kot drugi. To je bistvo zahtev ZDA. Upam, da bo prišlo do ustreznega dogovora. Trgovinska vojna, kot vse ostale vojne niso pravi odgovor, niti ustvarjanje dveh ločenih svetov. Eden pod vodstvom ZDA, drugi pod vodstvom Kitajske Prihodnost je vendarle v sodelovanju na enakih osnovah in to je Kitajski potrebno dati vedeti.

Bi se zunanja politika ZDA spremenila, če bi na predsedniških volitvah namesto Donalda Trumpa zmagal Joe Biden?
Prišlo bi do sprememb politike glede podnebnih sprememb, ali pa politike glede Irana in do boljših odnosov z ameriškimi zavezniki. Ne pa v odnosu do Kitajske. Mogoče v pristopu, taktiki, ne pa v svojem bistvu. Ne bo se spremenil niti odnos z ZDA z Rusijo. Tako glede Kitajske in Rusije so Republikanci in Demokrati na isti valovni dolžini. Obisk Pompea in podpis telekomunikacijske izjave ob tej priliki tudi iz omenjenih razlogov ne bo negativno vplival na odnose Slovenije z morebitno Bidnovo administracijo, kot trdijo nekateri. Odnose z ZDA je potrebno negovati, ne glede na to, kdo sedi v Beli hiši – republikanec ali demokrat in ne glede na to, ali je v Slovenji na oblasti desna ali leva vlada.

Sara Rančigaj