fbpx

[Foto] Moskovičeva vila ni bila edina na seznamu revolucionarnega plena – tukaj so še preostale ljubljanske nepremičnine

Foto: Google maps

Na dokumentu, ki je razkril, kako so povojne komunistične oblasti zaplenile najboljše ljubljanske nepremičnine, so zapisani tudi točni naslovi in tudi družine, ki so jih razlastniniti v imenu nacionalizacije. Poleg Moskovičeve vile, kjer imajo sedež Socialni demokrati, so si socialisti delili tudi mnoge druge nepremičnine po Ljubljani – komunistična elita je imela prefinjen okus in je za svoje politike izbirala le najboljše. Vile in hiše so si lastili na silo, nekatere družine so izgnali, nekatere ubili ali pa so za več let pristali v zaporu – le zato, da so si revolucionarji lahko prisvojili njihovo lastnino.

Dokument s seznamom nepremičnin iz leta 1945 je avtentičen in je bil namenjen dr. Milanu Lemežu, vodji takratne komisije “narodnega” premoženja. Nepremičnine so namreč potrebovali za ministrstva in zasebne rezidence. Na seznamu, poleg Moskovičeve vile, najdemo tudi Cekinov grad, ki je pripadal Adelini Kosler, njeni hčerki pa so očitno imeli namen odvzeti še dve nepremičnini, eno na Vošnjakovi in drugo na Dvoržakovi. Na seznamu je še modernistična vila Pirkmajer, ki stoji na Vrtači, v njej je po vojni živel Boris Kraigher.

 

Ukradene vile

Vile, ki imajo točen naslov, smo poiskali na zemljevidu, spodaj pa si lahko pogledate, kakšne vile na elitnih lokacijah so si komunisti prilastili. In to so le nekatere izmed mnogih.

Vila na Erjavčevi 27 (foto: Google maps)

Vila na Rožna dolina 8 v Ljubljani, ki je na Goolge maps zakrita. (Foto: Google maps)

Vila na Vrtači 9 (foto: Google maps)

Vila na Zarnikovi 17 (foto: Google maps)

Vila Moskovič na Levstikovi 31, kjer ima sedež stranka SD. (Foto: Google maps)

Groharjeva 18 (foto: Google maps)

Sara Kovač