fbpx

[Foto] V naših študentskih domovih kot na fronti: Študenti iz Turčije in Španije razgrajajo, uničujejo lastnino in tako onemogočajo študij slovenskim kolegom!

Na nas se je obrnil zgrožen študent, ki biva v enem izmed študentskih domov v ljubljanski Rožni dolini, kjer so razmere dobesedno kot na fronti. Študenti, ki prihajajo k nam na izmenjavo prek programa Erasmus, namreč dolgo v noč razgrajajo, uničujejo lastnino in tako onemogočajo normalen študij svojim kolegom, ki imajo namen resno študirati, kot dokaz pa je priložil tudi fotografije popolnoma razdejane kuhinje. Erasmus študenti pa ne prihajajo v Slovenijo, ker bi ta slovela po kakovosti študija, pač pa prej zaradi velikodušnih socialnih transferjev, namenjenih študentom, ki sicer že uživajo v brezplačnem študiju, in glede katerih se očitno zgražajo že tudi v tujini …

Da so študentski domovi prizorišče zabav in ekscesov, je znano, a z naraščanjem števila Erasmus študentov v Ljubljani so razgrajanje, razbijanje in uničevanje lastnine že na dnevnem sporedu. Na nas se je tako obrnil zgroženi študent, ki pojasnjuje, da so študenti na izmenjavi prek programa Erasmus pretežno zasedli že kar dva študentska domova v ljubljanski Rožni dolini, prisotni pa so tudi v drugih stavbah. Po pojasnilih študenta gre predvsem za študente španskega in turškega porekla, s svojim obnašanjem pa onemogočajo normalen študij svojim kolegom, ki si želijo resno študirati.

Kot navaja študent, njegovi kolegi na izmenjavi ne poznajo nikakršnih higienskih manir: urin, blato in bruhanje prekrivajo pokrove straniščnih školjk, umivalniki pa po britju ostajajo polni dlak, saj naj jim niti na misel ne bi prišlo, da bi počistili za seboj. Prav tako naj bi pričeli glasno razgrajati brez razloga celo ob tretji uri zjutraj, ob tem pa so po vseh kuhinjah in kopalnicah brcali smeti, kar je jasno razvidno iz fotografij.

Razlog za priljubljenost Slovenije med Erasmus študenti so predvsem velikodušni socialni transferji, ne pa kakovost študija
Študent še nadaljuje, da iz pogovorov z Erasmus študenti izhaja, da Slovenija v tujini ni znana po kakovostnem študiju, pač pa predvsem po velikodušnih socialnih transferjih, ki jih prejemajo študentje. Ti vključujejo bivanje v študentskih domovih po smešno ugodnih cenah, subvencioniran prevoz in celo študentske bone za nakup prehrane v ljubljanskih restavracijah, v katerih si mnogi izmed slovenskih delavcev le težko privoščijo obrok. Takšnih ugodnosti ne poznajo študenti nikjer na svetu, da ne omenjamo, da slovenski študenti že uživajo možnost študija brez šolnine!

Uprava študentskih domov pa po trditvah študenta sploh ne ukrepa – še več, celo zagovarjala naj bi jih. Prav to, da ni za študente nobene kazni za njihovo banditsko početje, je že znano tudi v tujini in posledično je Slovenija za takšne skupine študentov še bolj vabljiva destinacija. Pri nedavnem razgrajanju v kuhinjah študentskega doma pa je Erasmus študente opazil celo dežurni študent, a jih pričakovano to ni zmotilo pri njihovem početju.

J. Ž.