Kangler ustanavlja novo ljudsko stranko. Zidanšek mu odgovarja: Obstaja samo ena SLS.

Foto: STA

Franc Kangler se vrača v politiko. Županova lista z Željkom Vogrinom na čelu se bo maja najverjetneje preimenovala v Novo ljudsko stranko Slovenije. Nekdanji mariborski župan tako obljublja še dodatno popestritev slovenskega političnega prostora, pri vodstvu SLS pa je že uspel povzročiti precejšnjo nejevoljo. 

V Mariboru se bo doslej lokalna Županova lista (nekdanjega župana Franca Kanglerja) na kongresu preimenovala v Novo ljudsko stranko Slovenije. Njihov cilj je nastop na naslednjih parlamentarnih volitvah, poroča Večer. 

“Dobivali smo pozive s terena z vse Slovenije, da je potrebno v sredini okrepiti politični prostor,” je Kangler odločitev pojasnil za Novo24TV. Ob tem je dodal, da bodo sodelovali z vsemi, ki bodo spoštovali politično voljo in parlamentarno demokracijo.

Zidanšek: Obstaja samo ena Slovenska ljudska stranka
Skorajšnja ustanovitve stranke pa je razhudila predsednika SLS Marka Zidanška, ki je prepričan, da v Sloveniji obstaja samo ena Slovenska ljudska stranka, Kanglerjev poskus pa naj bi pri slovenskih volivcih in volivkah povzročal zmedo.

“Slovenskim državljanom nikakor ne želim poslovnega modela mariborskih radarjev. Me pa žal ne preseneča neprimerna izbira imena za politično stranko, ki naj bi bila ”nova”, sestavljajo pa jo stari obrazi z vprašljivo zgodovino, niti me ne preseneča, da se je ta ideja porodila človeku, ki vemo, kako je zaradi radarjev končal,” je sporočil Zidanšek

Datum kongresa ni naključje
Po poročanju Večera ime stranke ter datum kongresa nista naključje. Natanko 12. maja bo namreč minilo 28 let od rojstva Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje Slovenske ljudske stranke (SLS), stranke, iz katere so Kanglerja po dogajanju v Mariboru – ki ga je odneslo z županskega stolčka in ga preselilo v sodne dvorane – v času predsednika Radovana Žerjava izključili.

Kangler naj za zdaj ne bi prevzel vodenja stranke, temveč bo to funkcijo predvidoma opravljal Željko Vogrin, ki že od začetka vodi Županovo listo. Slednji je tudi vodja Odbora 2015, ki ga je ustanovil v podporo Kanglerju v času njegovih sodnih postopkov.

N. K.