fbpx

General Lipič svetuje Slovenski vojski za 19 tisoč evrov na leto, a namesto izboljšav je stanje pripravljenosti iz leta v leto bolj kritično

Foto: STA.

Letos marca je bil predsednik države Borut Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik slovenske vojske, primoran javnosti sporočiti, da je SV že tretje leto zapored na najnižji ravni delovanja. V oči bode predvsem nezadostna ocena pripravljenosti vojske na odzivanje in delovanje v krizi ali vojni. Pahor je že večkrat opozoril, da se za potrebe vojske iz državnega proračuna namenja premalo denarja, kar se odraža tudi pri plačah profesionalnih vojakov, ki so naravnost mizerne. Toda to ne velja za vse; nekateri upokojeni generali, ki v slovenski vojski še vedno vlečejo niti iz ozadja, so za svoje pretekle ‘zasluge’ ne glede na finančno stanje zelo dobro plačani. Takšen je tudi nekdanji načelnik Generalštaba SV Ladislav Lipič, ki je samo lani od MORS-a za svetovanje dobil  kar 18.900 evrov.

Glede na trenutno katastrofalno stanje v vojski se je smotrno vprašati, zakaj je Lipič še vedno na plačilni listi in kakšen je njegov resničen prispevek k morebitnim izboljšavam, ki jih ni. Iz javno razkritih podatkov je namreč razvidno, da je Lipič že leta 2014 zaslužil dobrih 12 tisoč evrov, in čeprav je predsednik države Borut Pahor nato podal nezadostno oceno pripravljenosti Slovenske vojske, je Ladislav Lipič lani zaslužil še dobrih šest tisoč več.

Uradno so ga na MORS zaposlili kot svetovalca, ki naj bi pomagal pri nadaljnjem razvoju obrambnega sistema RS in nadaljevanju procesa profesionalizacije SV. Sodeloval naj bi tudi pri sprejemanju normativne ureditve na obrambnem področju in pri pripravi analiz, mnenj ter predlogov rešitev na obrambno-vojaškem področju.

Kaj je Lipič svetoval vojski za ceno 19 tisoč evrov, da je ocena pripravljenosti še kar nezadostna?
Glede na letošnjo oceno Boruta Pahorja se zdi, da je svoje delo Lipič opravil izjemno slabo in bi morali na MORS že zdavnaj najeti bolj sposobnega človeka, če ga sploh potrebujejo. To se seveda ni zgodilo, ker je s svetovalnimi pogodbami Lipič v resnici plačan za pretekle politične usluge, ko je med drugim pomagal rušiti drugo vlado Janeza Janše.

Letošnje letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske je bilo razkrito v mesecu marcu, ko je bila le-ta ocenjena s povprečno oceno zadostno. Pripravljenost na odzivanje in delovanje v krizi ali vojni je dosegla oceno nezadostno, kar priča o kritičnosti situacije. SV bi morala predstavljati osrednji steber obrambno-varnostnega sistema, a je zaradi pomanjkanja financ v tujini v posmeh. Za vlado Mira Cerarja je to drugorazredna tema, kljub temu da so poslanci in poslanke prejšnji mesec že tretjič v tem mandatu razpravljali o stanju v Slovenski vojski in socialnem stanju njenih pripadnikov in pripadnic.

Foto: Lipič danes uživa visoko pokojnino in živi v svoji hiški v Murski Soboti.

Foto: Lipič danes uživa visoko pokojnino in živi v svoji hiški v Murski Soboti.

SDS: Izjemno slabo stanje vojske ravno v času največjih varnostnih tveganj
Poslanska skupina SDS je novembra opozarjala, da gre za nezadostno oceno pripravljenosti Slovenske vojske v času velikih varnostnih tveganj za našo državo. Gre za čas, ko bi bilo treba Slovenski vojski s spremembo oziroma dopolnitvijo člena Zakona o obrambi dodeliti dodatna pooblastila. Gre za čas, ko se tako od slovenskih policistov kot tudi vojakov pričakuje mnogo več, kot sicer. Slednji so sicer lansko jesen na višku prvega migrantskega vala svoje delo opravili izjemno dobro, čeprav za to niso bili ustrezno plačani, vlada pa si ponovnega tveganja preprosto ne bi smela privoščiti.

Pozivi SDS-a so naleteli na slab odziv v vladi, zgodilo se ni popolnoma nič. Še več: nekatere vladne stranke, kot je SD, so s svojim večletnim namernim razkrajanjem obrambnega resorja ogrozile obstoj vojske. Primerjave z željami režimskega časopisa Mladina, kjer je celotno uredništvo predlagalo peticijo Ukinimo vojsko, so zato vsekakor na mestu.

Lipič leta 2013 zlorabil vojne veterane, da so na vseslovenskih vstajah rušili Janševo vlado
Vlada pa nima težav pri financiranju svojih ljudi, ki so zasluženi za preboj na oblast. Mednje lahko Ladislava Lipiča zagotovo štejemo, saj je trenutni predsednik Zveze veteranov Vojne za Slovenijo združenje leta 2013 zlorabil za rušenje Janševe vlade na takratnih ‘vseslovenskih vstajah.’ Lipič je takrat zanikal, da bi bil med organizatorji protestov, po svojih besedah je opozarjal zgolj na razmere v družbi in na krivice, ki naj bi se dogajale osamosvojiteljem.

Zanimivo je, da ga zdaj krivice, ki se dogajajo v Sloveniji, med drugim zvestim pripadnikom in pripadnicam SV, ne zanimajo več. Tako je vse od poletja 2013, ko mu je nova sestava Ministrstva za obrambo ponudila polletno pogodbo za opravljanje svetovanja, na plačilni listi ‘stricev iz ozadja’. Ne preseneča tudi, da je MORS z Lipičem pogodbo vsakič z aneksi podaljšal. Še pomembneje je, da je tako Lipič dobil tudi stalni nadzor nad delovanjem ministrstva.

Kljub temu da je Lipič predsednik združenja vojnih veteranov, ne izpusti nobene priložnosti, da ne bi zagovarjal tistih, ki so se v času osamosvojitvene vojne borili na strani JLA. Med drugimi je stopil v bran brigadirju Davidu Humarju, o katerem smo že pisali, da se je v času slovenske osamosvojitvene vojne boril na strani JLA. Primerjave z letom 1990, ko so nekateri generali pomagali razorožiti slovensko TO, vsekakor niso zgrešene. Trenutno stanje v SV lahko razumemo edinole tako, da je oblastnikom v interesu oslabitev in celo razpad vojske.

Tesne povezave z Danilom Türkom in Milanom Kučanom
Lipičeve povezave z nasprotniki slovenske osamosvojitve, kot sta bila Milan Kučan in Danilo Türk, so javnosti sicer že od prej zelo dobro poznane; 1. decembra 2000 je bil imenovan na mesto namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske, slabe pol leta pozneje pa je bil imenovan za načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Za svoje delo je bil večkrat pohvaljen in odlikovan, takratni predsednik RS Janez Drnovšek je 20. maja 2003 podpisal ukaz za povišanje brigadirja v čin generalmajorja. Pozneje je bil imenovan za ambasadorja RS na Madžarskem; leta 2008 ga je Türk imenoval za svetovalca za obrambne zadeve.

Že letos junija so se pri reviji Reporter spraševali, kaj se je zgodilo z zgodovinskim spominom Ladislava Lipiča, ki je čez noč spremenil svoje stališče in začel javno zatrjevati, da se razorožitev TO sploh ni zgodila. Očitali so mu, da je izdal veterane vojne za Slovenijo, in se, kot že ničkoliko drugih, prelevil v Kučanovega veterana.

L. S.