fbpx

Gimnazija Ptuj že od nekdaj rdeča, zdaj pa še mavrična

Foto: Youtube

Na Gimnaziji Ptuj pod vodstvom ravnateljice Melani Centrih, ki jo iz medijev poznamo kot mater homoseksualnega sina, že dlje časa potekajo razni projekti, namenjeni »širjenju zavesti dijakov«. Stična točka omenjenih projektov je promoviranje homoseksualnih in feminističnih vsebin pod krinko zagovarjanja pravic diskriminiranih skupin. Stvar je šla tako daleč, da v organizaciji gimnazije dijake vodijo celo na ogled homoseksualnih erotičnih filmov.

Gimnazija Ptuj že več let sodeluje z različnimi nevladnimi organizacijami, med drugimi tudi z društvom Legebitra. Projekti, ki jih ob očitni podpori ravnateljice Melani Centrih med drugimi vodi profesorica filozofije Vida Otič, so vsebinsko precej podobni. Večina se jih namreč dotika homoseksualnih in feminističnih vprašanj, pri katerih so tisti, ki homoseksualne in feministične mentalitete ne podpirajo, označeni kot »diskriminatorji«.

Foto: Youtube

Erotični lezbični prizor iz filma Poletje s Sangaile, ki so si ga (morali) ogledati dijaki Gimnazije Ptuj (foto: YouTube).

Pod krinko nevtralnosti
Že leta 2010 je RTV Slovenija na Gimnazijo Ptuj naslovila vprašanje, zakaj sodelujejo z organizacijo Legebitra in če imajo za to dovoljenje staršev. V razširjenem odgovoru, ki sta ga sestavili Vida Otič in Mira Janžekovič, sta zapisali, da Gimnazija Ptuj v okviru družboslovja že leta dosega učne cilje s projektnim delom in da za sodelovanje z nevladnimi organizacijami niso iskali in ne potrebujejo soglasja staršev.

Nekdanja dijakinja Gimnazije Ptuj (27 let) nam je zaupala: “Že pred leti je bila profesorica Janžekovič odkrito politično in ideološko opredeljena. V ospredju učnega načrta so bile teme: komunizem, Jugoslavija, feminizem in podobno. Svojih nazorov nikoli ni skrivala, kar ne bi bilo sporno, če jih ne bi vsiljevala v učni načrt. Dvomim, da so po uradnem učnem načrtu to edine teme, ki jih je potrebno obdelati. Takšnih profesorjev je na Gimnaziji Ptuj več. Oddelek za družbene predmete je popolnoma rdeče obarvan. In verjemite, to občutijo vsi dijaki, ko so prisiljeni sebe “stlačiti” v en vsiljen ideološki oziroma politični okvir.

Sumljivo je, da je bila večina projektov in predavateljev, ki so v preteklosti že predavali o spolu, spolnosti, homoseksualcih in lezbijkah, skrajnih feministk in podpornikov homoseksualcev (Maca Jogan, Mirjana Ule ipd.). Projekti, ki so jih izvajali, pa so bili “obarvani rdeče in mavrično”. Odločili so se tudi za sodelovanje s festivalom lezbičnega in gejevskega filma, medtem ko vsebin o vseh drugih ranljivih skupinah in o pozitivnih vidikih tradicionalnih oblik življenja skorajda ni.

“Z učiteljico Janžekovičevo sem imel slabe izkušnje. Ne samo, da je med samim poukom odkrito izražala svoja politična  prepričanja, svoje ideje je vsiljevala dijakom in dijakinjam. Nekoč je name pokazala s prstom in dejala: Tako razmišljajo desničarji, temu se je potrebno postaviti po robu!” nam je zaupal nekdanji dijak Gimnazije Ptuj (28 let).

Letos so si dijaki ogledali en lezbični in en gejevski film
Tudi letos je Gimnazija Ptuj organizirala ogled filmov s homoseksualno erotično vsebino, katerega mentorica je kot že doslej bila profesorica filozofije Vida Otič. 2. in 3. decembra so si dijaki ogledali lezbični film Poletje s Sangaile ter Naz in Malik, ki prikazuje homoseksualen odnos dveh fantov. Na Gimnazijo Ptuj smo poslali vprašanja, zakaj so se odločili za to, da dijake vodijo na ogled filmov s homoseksualno erotično vsebino in kateri del učnega načrta predvideva ogled filmov s tako vsebino. Odgovorov še nismo dobili.

Gimnazija Ptuj je na svoji spletni strani objavila napoved dogodkov, kjer lahko vidimo novico o ogledu homoerotičnih filmov Poletje s Sangaile in Naz in Malik.

Gimnazija Ptuj je na svoji spletni strani objavila napoved dogodkov, kjer lahko vidimo novico o ogledu homoerotičnih filmov Poletje s Sangaile ter Naz in Malik.

Vprašanja o tem, kateri del učnega načrta predvideva ogled filmov s homoseksualno erotično vsebino, ali je projekte potrebno prijaviti v začetku šolskega leta in kdo financira oglede teh filmov, smo poslali na Zavod RS za šolstvo.

Odgovore še čakamo.

A. R.