Gneče z zastoji predvsem blizu mejnih prehodov: Raje na izlet po Sloveniji!

Foto: STA

Na slovenskih in hrvaških cestah so gneče z zastoji. Na gorenjski avtocesti je pred predorom Karavanke že okoli desetkilometrska kolona, gneča je podravski avtocesti med Hajdino in razcepom Draženci ter na primorski avtocesti. Daljše čakalne dobe so na mejnih prehodih. Na Dragonji vozniki za izstop čakajo kar dve uri in pol, v Sečovljah eno uro.

Zgoščen promet je na primorski avtocesti med Ljubljano in cestninsko postajo Log proti Kopru. Gost promet z zastoji je še na primorski hitri cesti med razcepom Srmin in priključkom Koper-center proti Izoli ter na cestah Koper-Šmarje-Dragonja, Izola-Portorož-Sečovlje, Kozina-Starod ter med Starodom in mejnim prehodom.

Gorenjska avtocesta polna jeklenih konjičkov
Okoli desetkilometrska kolona je tudi na gorenjski avtocesti med priključkom Jesenice-vzhod in predorom Karavanke proti Avstriji. Zaradi nadzora prometa na avstrijski strani predor občasno zapirajo, zato na prometnoinformacijskem centru priporočajo voznikom, naj v smeri proti Kranjski Gori uporabijo izvoz Lesce. Za voznike osebnih vozil je proti Avstriji obvoz možen preko prelazov Ljubelj ali Korensko Sedlo.

Zastoj je tudi na avstrijski strani predora Karavanke proti Sloveniji ter na gorenjski avtocesti na izvozu Lesce iz smeri Ljubljana in na cesti Lesce-Bled.

Na mejnih prehodih si vzemite čas
Gneča je tudi na cesti Ptuj-mejni prehod Gruškovje, kjer vozniki za vstop v državo čakajo pol ure in za izstop 40 minut. Pot od Šentilja do Gruškovja se za voznike podaljša do pol ure. Manj obremenjeni mejni prehodi so Dobovec, Zavrč ali Središče ob Dravi.

Nikar iz Slovenije, raje občudujte domače lepote
Najdaljše čakalne dobe so na mejnih prehodih za izstop iz države. Na Dragonji za izstop čakajo dve uri in pol, za vstop eno uro. Na Starodu za izstop 45 minut, v Sečovljah za izstop in vstop eno uro, na mejnem prehodu Sočerga pa vozniki za izstop čakajo 45 in za vstop pol ure.

Tudi na Hrvaškem je na avtocestah iz notranjosti države proti morju povečan promet. Prav tako je gost promet na avtocesti A3 od meje s Slovenijo na Obrežju proti Lipovcu.

Na avtocestah se občasno pojavljajo krajši zastoji, zato hrvaški avtoklub svetuje voznikom, naj držijo varnostne razdalje. Pred cestninsko postajo Lučko na avtocesti Split-Zagreb se zastoji vijejo v obe smeri. V smeri proti Zagrebu je okoli enajstkilometrska kolona, v smeri proti Splitu pa petkilometrska in se razpoteza že na zagrebško obvoznico.

Zaradi povečanega prometa proti istrskim mejnim prehodom s Slovenijo je nastal zastoj tudi na Istarskem ipsilonu. Dolg je okoli pet kilometrov.

Čaka se tudi na Krku. Pred mostom za na kopno je štirikilometrska kolona vozil, za vstop na otok pa kilometrska.

B.P, STA