fbpx

Golobičev tesni zaveznik Bogdan Biščak povsem padel iz tira in začel zmerjati: “Kreten zarukani, lažnivi! Kakšno jahto? …”

Gregor Golobič in Bogdan Biščak (Foto: STA)

Prvi dan v tednu se za nekdanjega sekretarja dveh propadlih strank, LDS in Zares, in tesnega Golobičevega prijatelja Bogdana Biščaka ni pričel ravno bleščeče. Po številnih debatah o zadolževanju, ekonomiji ter inovativnih zdravstvenih sistemih, kjer je izgubljal v argumentih, je na koncu povsem izgubil živce in pričel z zmerjanjem. “Kreten zarukani, lažnivi! Kakšno jahto? In kaj ti ignorant veš o inovativnih zdravstvenih sistemih? In kaj ti ignorant veš o tem, kaj je InMedica na tem področju razvijala? In kako si lažnivec lažnivi sploh upaš omenjati otroke? Marš med tvoje lažnive kompanjone!” je zapisal na odziv enega od uporabnikov tvitosfere. 

Bogdan Biščak, osebni prijatelj Gregorja Golobiča, ki pa je bil vedno v njegovi senci, ni slutil, da bo z vmešanjem v debato s kolumnistom, nekdanjim ministrom in enim izmed prvih uporabnikov Twitterja Žigo Turkom dejansko pljunil na karbid. Tam je zapisal: “Ko človek tole prebere, se vpraša, ali je Žiga Turk v SLO padel z Marsa. V SLO on najde stranke, ki so za revolucijo, SLO (ki ima eno najvišjih rasti BDP v EU) bi se lahko hitreje razvijala in za SLO bi bila najboljša desna vlada (edina do zdaj je uspela potrojiti bruto državi dolg)”.

Ob njegov zapis se je obregnil mladi ekonomist Rok Novak in mu skušal dopovedati, da se moti, da je bila desna vlada tista, ki ji je uspelo potrojiti bruto državni dolg, in na svoj profil zapisal: “Skušam se spomniti kakšne kolumne ali javnega nastopa Bogdana Biščaka v obdobju 2009-13, kjer bi se zavzel, da SLO ne rešuje bank, ampak gredo te v stečaj. Dvig dolga je posledica reševanja, kdor je bil za reševanje, je bil tudi za zadolževanje.” Nakar je sledilo “ekonomsko” obračunavanje, v katerem je bil Biščak absolutni poraženec. Sprva je želel mladega ekonomista dobiti na neznanju, a je očitno, da Novak ve, o čem govori.

Biščak le meša meglo s svojimi izjavami
Biščak je Novaka vprašal, “dvig katerega dolga je posledica zadolževanja”, in zdi se, da je bilo vprašanje provokativno. A dobro ekonomsko podkovani Novak mu je zlahka odgovoril. Biščak pa je trdil, da je želel poudariti, da se je v letih 2004-2008 bruto državni dolg potrojil, na to izjavo pa mu je Novak odgovoril, da le meša meglo, saj kar govori, nima veliko s slovensko vlado (za zadolževanje so poskrbele banke), in ga izzval, naj mu pokaže seznam zadolžitev, ki jih je odobrila vlada oziroma ministrstvo za finance v tem obdobju in ki podpirajo njegovo trditev.

Da je vlada v obdobju 2004-2008 potrojila dolg, je laž
Novak je Biščaka obtožil, da manipulira z izjavo, “da je vlada povišala dolg”, ta pa se je začel izmikati, da tega ni dejal. “Pri zavajanju in laganju je pač izziv slediti vsem lastnim retoričnim prevalom.” Novak je argumentiral, da je Biščakova izjava, da je vlada v obdobju 2004-2008 potrojila dolg, laž, “bruto zunanji dolg je seštevek državnega in nedržavnega dolga, pri čemer se državni dolg v obdobju 2004-2008 še zdaleč ni potrojil. Povišal se je nedržavni del”.

Novak mu je očital, da se tudi sam v obdobju 2009-2013, ko je imel možnost, ni zavzemal zoper zadolževanje niti zoper državno reševanje bank po krizi, “ne apelov BS in ECB za tesnejšo kreditno politiko pred krizo ne najdem”. Biščak se je namreč v času vladavine Alenke Bratušek, ki je z večmilijardno injekcijo rešila banke, ki bi sicer morale v stečaj, redno zadrževal v njenem kabinetu in ji svetoval.

 

Na koncu pogovora je Biščak “priznal”, da dolga ni potrojila vlada in da je bil nenatančen pri svojemu izražanju. Za končni udarec pa mu je Novak dejal, da s svojimi objavami zavaja javnost in da ni doprinesel ničesar k reševanju bank ali proračunskega primanjkljaja.

Poraz v argumentih je Biščaka, ki se ima za oholega in vsevednega, očitno tako ‘razkuril’, da je kasneje zelo burno in primitivno odreagiral na zapis nekoga, ki mu je očital koruptivnost, saj je znano, da je bil celotno tranzicijo kot lobist in svetovalec pri državnem koritu.

A. G.