fbpx

Golobova vlada se je sredi energetske krize in dušeče inflacije odločila za dvig trošarin!?

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Vlada Roberta Goloba rada poudarja, kako naj bi intenzivno delala na pripravi ukrepov za blažitev energetske in prehranske draginje. Sedaj so se tako spomnili, da sredi energetske krize, dušeče inflacije in potem, ko so ravno prevozni stroški soodgovorni za inflacijo, dvignejo trošarine!?

Na dopisni seji je vlada povišala trošarini na dizelsko gorivo in kurilno olje, kar v praksi pomeni, da gorivi v naslednjih dveh tednih ne bosta cenejši, kot je bilo to sicer pričakovano. Kurilno olje naj bi sicer pocenilo za poldrugi cent, za pol centa pa dizel.

1,288 evra na liter bo znašala nova najvišja dovoljena drobnoprodajna cena bencina. Po poročanju Financ gre za drugo zaporedno podražitev bencina zaradi nekoliko višjih cen na mediteranskih trgih ter manjše krepitve evra. “To je za pet centov manj, kot je stal liter bencina pred letom dni, torej pred ukrajinsko vojno.” Trošarina na dizel pa se po navedbah vlade z 0,3300 evra na liter spreminja na 0,33207 evra na liter, za kurilno olje pa z 0,07875 evra na liter na 0,09144 evra na liter.

Tokrat se ne hvalijo, kako zaslužni so za nižanje cen
Medtem ko vseskozi pravijo, kako naj bi doprinesli k temu, da so goriva cenejša, tokrat pravijo, da razmere na trgu naftnih derivatov budno spremljajo in višino trošarin prilagajajo tako, da se ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javno finančne vzdržnosti prizadevajo za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun. “Pri slednjem je namreč pomembno, da se na srednji rok in postopno, brez da bi to čutili potrošniki, ponovno uvede okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije,” še dodajajo.

Nova ministrstva stanejo
S povišanjem trošarin si vlada Roberta Goloba očitno želi zagotoviti denar za delovanje večjega birokratskega aparata, ki nastaja s povečanjem števila ministrstev.  To, da večje število ministrstev ne bo zahtevalo dodatnega denarja, je bil pač poceni piar, s katerim so ljudi prepričevali, kako naj bi želeli s širjenjem vlade le povečati učinkovitost. Tisti, ki jim je ljudstvo reklo stop (npr. Alenka Bratušek),  in tisti, ki so jim pomagali pri zmagi, bodo tako prišli do dobro plačanih služb, ki pa jih bodo seveda krili davkoplačevalci.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek (Foto: STA)

Sara Kovač