Golobovo vlado vodijo botri iz ozadja

Foto: STA

Golobovi koaliciji so se končno uresničile sanje. Prejšnji teden je bilo imenovanih devet novih ministrov, vlada jih zdaj šteje 20. Na polno poteka kadrovanje, delitev pristojnosti, država pa je v prostem teku. Nekatera nova ministrstva sploh še nimajo prostorov, ukvarjali se bodo sami s seboj. Polno operativni naj bi bili šele julija, ko pa se bodo začeli dopusti. Do jeseni smo dobri, kot se temu reče po domače!

Koalicija Gibanje Svoboda, SD in Levica je prejšnji teden v državnem zboru potrdila novo vlado, v kateri je 20 ministrstev. Na novo so imenovali devet ministrskih kandidatov, Golob in njegovi mediji pa so hiteli pojasnjevati, da je vlada “končno zaživela v obliki, kot so si jo ob nastopu mandata zamislili koalicijski partnerji”. V vladi so nato nemudoma potrdili še 46 državnih sekretarjev. Golobova vlada se tako spreminja v socialistični izvršni svet, vodijo pa ga botri iz ozadja.

Absurd Sončnega kralja
Robert Golob, ki se ga je prijel vzdevek Sončni kralj, je kmalu po potrditvi mandatarstva lani spomladi napovedal, da bo v njegovi vladi sedelo precej več ministrov in ministric kot v vladi pred tem. Izkazalo se je, da načrtuje nove ministrske resorje in nove funkcije za številne politike iz vrst propadlih strank LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek. Če smo še leta 2011 imeli v državi le enajst ministrstev, potem 12 in nato 14, je Golob to število zdaj pognal na 20. Natančneje, 19 ministrstev z resorjem in enega brez resorja. Tako vlado od torka, 24. januarja 2023, poleg obstoječih ministrstev sestavljajo še minister za solidarno prihodnost (Simon Maljevac), minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije (Igor Papič), minister za vzgojo in izobraževanje (Darjo Felda), minister za okolje, podnebje in energijo (Bojan Kumer), ministrica za infrastrukturo (Alenka Bratušek), minister za gospodarstvo, turizem in šport (Matjaž Han), minister za naravne vire in prostor (Uroš Brežan), minister za kohezijo in regionalni razvoj (Aleksander Jevšek) in Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo.

Po zakonu o vladi, o katerem smo novembra odločali tudi na referendumu, večina ga je podprla, so Golobovi nekatera ministrstva delili, kot novi ministrstvi pa sta organizirani še dve vladni službi, in sicer za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter digitalno preobrazbo. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu pa še vedno vodi minister brez listnice.

Ozadje poskrbelo za Levico
Pri tem so nekatera ministrstva delili, nekatera ustanovili na novo. Razdelili so ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Nastali sta dve ministrstvi, prvo ima še naprej enak naziv, drugo se imenuje ministrstvo za solidarno prihodnost. Prvega vodi Luka Mesec, koordinator Levice, ki je tudi podpredsednik vlade, drugega pa ustanovitelj Inštituta 8. marec Simon Maljevac. Robert Golob je področje dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti tako povsem prepustil Levici. Ne samo to. Osnovno ministrstvo je razdelil na dva dela, da so se našla nova funkcionarska in delovna mesta tudi za kadre Levice, ki so na volitvah propadli. Levici, ki je na volitvah komaj zbrala štiri odstotke glasov, kar je pogoj za vstop v državni zbor, je prepustil tudi področje kulture. Ministrstvo vodi na volitvah propadla političarka Levice Asta Vrečko.

Poskrbljeno za Bratuškovo
Do ministrskega stolčka je prišla tudi propadla političarka Alenka Bratušek. Ta je v zameno za to Golobu podarila Stranko Alenke Bratušek (SAB), katere nekdanji člani so zdaj člani Gibanja Svoboda. S tem je Golob prišel tudi do lokalne infrastrukture oz. območnih odborov SAB, kar je nujno potreboval za lokalne volitve. Bratuškova je nemudoma poskrbela za zaposlitev Andreja Rajha, nekdanjega poslanca iz SAB, ki je bil imenovan za državnega sekretarja. SAB je na zadnjih državnozborskih volitvah pogorela, nekdanji poslanci, vključno z Bratuškovo, pa so ostali na cesti. S predajo Golobu se je to spremenilo. Nekdanja poslanka Maša Kociper je že v začetku pristala v kabinetu predsednika vlade, za Rajha so poskrbeli zdaj. Izpustili pa so Marka Bandellija, nekdanjega poslanca SAB in celo kratkotrajnega ministra v vladi Marjana Šarca. Bandelli je dolgo upal, v preteklih dneh pa je izstopil iz stranke Gibanje Svoboda, kamor so ga premestili iz SAB.

Kader Alenke Bratušek pa je še ena ministrica, o čemer se v javnosti malo ve. To je Sanja Ajanović Hovnik, ki je danes kot popolna novinka kar dvojna ministrica iz kvote Gibanje Svoboda.

Šarčevi kadri
Na volitvah propadli Marjan Šarec je minister za obrambo, Damir Črnčec je državni sekretar na njegovem ministrstvu. Tudi Rudi Medved, nekdanji poslanec LMŠ, je postal državni sekretar na ministrstvu za obrambo.  Nekdanja podpredsednica državnega zbora in poslanka LMŠ pa je državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve. Državni sekretar je celo Darij Krajčič, nekdanji poslanec iz vrst LMŠ, znan po kraji sendviča. Stranka LMŠ na zadnjih volitvah ni dobila dovolj glasov, za njene kadre je nato podobno kot pri SAB poskrbel Golob, čeprav je znano, da večine niti ni poznal, kar pomeni, da so mu to zapovedali strici iz ozadja.

Damir Črnčec je omrežil premierja Roberta Goloba. (Foto: Montaža Demokracija/STA)

Kadri SD
Z novo vlado so na površje priplavali tudi nekateri iz stranke Socialni demokrati (SD). Med slednjimi je državna sekretarka na novo postala Andreja Katič, nekdanja ministrica za obrambo in tudi nekdanja ministrica za pravosodje. Na volitvah pa je izgubila. Državna sekretarja pri Matjažu Hanu sta Dejan Židan in Matevž Frangež. Nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes (vnuk Edvarda Kardelja) pa je državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan. Tudi slednja na volitvah v državni zbor ni bila izvoljena.

Nemir in negotovost
Posamezna ministrstva zdaj delijo, zaposlene pa preseljujejo. Na ministrstvih prevladujeta nemir in negotovost. Časnik Delo je prejšnji teden poročal, da so trije vodje služb na ministrstvu za okolje in prostor zaradi reorganizacije vlade v podpis dobili anekse k pogodbi o zaposlitvi, s čimer bi jih prestavili z vodstvenega delovnega mesta. Ker gre za karierno nazadovanje uradnikov in tudi nižjo plačo, to nekateri vidijo kot kaznovanje, ker so se odločili, da po reorganizaciji vlade nadaljujejo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ne pa na ministrstvu za naravne vire in prostor. Na novem ministrstvu se bodo namreč lahko zaposlili šele po sprejetju nove sistemizacije delovnih mest na vladi.

Z uveljavitvijo spremenjenega zakona o vladi je torej začelo delovati ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan. Nastalo je iz ministrstva za okolje in prostor, tega je prav tako vodil Brežan, pri čemer je bil del vsebinskih področij prenesen na druga ministrstva, Brežanov resor pa je dodatno pridobil rudarstvo. Z vsebinsko reorganizacijo na druga ministrstva odhajajo strokovni sodelavci in tudi del podpornih služb.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan. (Vir: STA)

Kot v Zemljaričevem času
Nova ministrstva prinašajo tudi nove stroške. Na spletnih straneh vlade in Zavoda RS za zaposlovanje je objavljenih zelo veliko razpisov za nova delovna mesta. Čeprav je Robert Golob zatrjeval, da ne bo novih zaposlitev, ga dejstva zdaj postavljajo na laž. Posledično naraščajo tudi stroški, vlada pa je vse to vračunala v letošnji proračun. Pri tem načrtuje rekordno potrošnjo v višini 16,7 milijarde evrov. Povišali so jo za 25 odstotkov. Hkrati pa so za 36 odstotkov povišali število ministrstev. Robert Golob je tako skupaj s strici iz ozadja državo vrnil v čase nekdanjega izvršnega sveta, ki ga je do leta 1984 vodil nedavno umrli Janez Zemljarič.

Vida Kocjan