Golobova vlada zgublja boj z inflacijo in jo zraven še poglablja

Foto: STA

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin julija na letni ravni v povprečju zvišale za 11 odstotkov, na mesečni pa za odstotek, poroča STA. Največji vpliv so imele višje cene naftnih derivatov. Poletne sezonske razprodaje oblačil in obutve so mesečno inflacijo znižale za 0,6 odstotne točke, je danes objavil državni statistični urad.

Vlada Roberta Goloba nepresenetljivo izgublja boj z vedno višjo inflacijo, ki že pošteno najeda v prihodke državljanov. Leta rast cen za 11-odstotkov pomeni, da se ob enakem prihodku tudi življenjski standard ljudi zmanjša za desetino.

Preberite še: Novo potrdilo o uspešnosti ekonomske politike: Inflacija v Sloveniji je nižja od povprečja EU

Populistični ukrepi so inflacijo še poglobili
Golobova vlada je pričela s sprejemanjem populističnih ukrepov, ki naj bi državljanom olajšali življenje med krizo, ki pa so povzročili kvečjemu nasprotno. Potem, ko je predsednik vlade s prehitro napovedjo dviga cen goriv povzročil kaos na črpalkah, je zdaj cena bencina znova regulirana, kar so v Golobovi stranki in opoziciji KUL v času predvolilne tekme ostro obsojali.

Inflacija je iz meseca v mesec hujša. (foto: SURS)

Košarica 15 živil kot projekt ustvarjen za “naše” NVO-je
Po ne le občutni podražitvi goriv je cena narasla tudi v prehranskem sektorju, nato se je Golobova vlada odločila “pomagati” tudi tukaj s svojimi precej “posebnimi” ukrepi, in sicer so se s Trgovinsko zbornico Slovenije dogovorili za okvirno košarico 15 živil, z informiranjem o cenah teh živil pri posameznih trgovcih pa nas nameravajo usmerjati k nakupu, za osnovnošolsko brskanje cen živil, pa bo vlada ustanovila celo posebno strokovno skupino, kjer mora imeti vodja projekta celo 10 let delovnih izkušenj na podlagi metodologije in vodenja projektov – kot nalašč za “naše” NVO-je.

Vlada se je lotila “reševanja” energetske draginje s tako imenovanimi “ukrepi”, med katerimi je bil v prvi vrsti nasvet, kako imeti nastavljene klimatske naprave, pa tudi zapoved javnemu sektorju o regulaciji, ki se nanaša na hlajenje in ogrevanje – po naših informacijah so uslužbenci v javni upravi že prilagodili temperaturo skladno z navodili.

Infrastrukturni minister Bojan Kumer je napovedal regulacije cene električne energije, in sicer na 0.118 eur/kWh v veliki tarifi, 0,082 v nizki tarifi in 0,098 v enotni tarifi, kar pa so po trenutnih tarifah še vedno astronomske cene in energetskim podjetjem dovoljujejo skoraj dvakratno zvišanje.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer. (Foto: STA)

Poleg tega se je vlada na zelo bizaren način odločila odkupiti slovensko pšenico, hkrati pa ni povedala cene po kateri jo bo odkupila – na koncu se je izkazalo, da jo odkupoval Zavod za blagovne rezerve po najnižji ceni. Z napovedjo pa so zopet dosegli nasprotni učinek – mlinarji so zaloge pokupili vnaprej, misleč, da bo ceneje, kot če kasneje kupujejo od države kot posrednika. Cene pšenice so se tako zaradi nepremišljenih vladnih napovedi ukrepov zopet zvišale.

Janševa vlada se je z inflacijo suvereno spopadala
Spomnimo: V času Janševe vlade se je Slovenija s 4,9-odstotno inflacijo uvrščala med države z nižjo inflacijo, slednja je nižja tudi od povprečja EU-27 (5,3 odstotka) in še nižja od povprečja držav OECD (6,6 odstotka). “Imamo nadpovprečno visoko gospodarsko rast, zgodovinsko najvišjo zaposlenost – pa kljub temu podpovprečno inflacijo,” je takrat o inflaciji poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Slovenci pod vlado Roberta Goloba plačujemo dražje gorivo kot v času Janševe vlade. (Foto: STA)

Andrej Žitnik