Golobovemu sprenevedanju pri spornih poslovnih potezah Gen-I ni videti konca

Foto: Nova24TV

“Ne, nikoli ni bila poslovna praksa Gen-I, da bi najemala katere koli diplomate za to, da bi pridobivali posle. To je mogoče vaša teza, jaz vam bom pa odgovoril drugače. Tule je zapis te iste osebe, ki naj bi jo mi financirali, torej Gen-I pod mojim vodstvom naj bi financiral gospoda Martina Berishaja na tej sliki, ki je prosto dostopna na internetu in je bila prosto dostopna tudi pred volitvami in sem jo že takrat pokazal, pa jo pokažem še enkrat, da se ne bi izgubil spomin. Na njej sta gospod Berishaj in poslanec Janez Janša leta 2018,” je Robert Golob za milijonska nakazila iz družbe Gen-I na Berishajevo podjetje okrivil kar Janšo – ki se je z veleposlanikom Kosova na Hrvaškem nekoč pač rokoval. “Dobri smo, stranka SDS. Vsa ta nakazila smo izvedli z računov Gen-I, ne da bi dolgoletni (15 let) direktor tega podjetja in sedanji predsednik vlade RS dr. Golob vedel zanje,” se je v odzivu na Twitterju pošalil Janša. 

V ponedeljek je v državnem zboru potekala redna marčevska seja, predsedniku vlade Robertu Golobu je prvo poslansko vprašanje postavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec – zanimalo jo je, ali je prijavil svojo v Romuniji domnevno ukradeno identiteto. Golob je povedal, da je krajo identitete tožilcem v Romuniji prijavil decembra lani, torej pred tremi meseci. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je s tem vprašanjem ponovno imela težave, spomnimo, že novembra lani je pripomnila, da Golobu po njenem mnenju ni treba odgovoriti.

Kot smo že pisali, je poslansko vprašanje postavil tudi poslanec Žan Mahnič, ki je med drugim spomnil na to, kako lahkotno vlada na državne pozicije oziroma v državna podjetja nastavlja družinske člane predstavnikov vladajoče koalicije in kakšen škandal bi bil, če bi se isto dogajalo v času vlade Janeza Janše. Z vprašanjem se je dotaknil tudi balkanskih poslov družbe Gen-I in spomnil na oddajo Tarča, v kateri je predsednik uprave Gen-I Maks Helbl dejal, da gre za poslovno razmerje hčerinske družbe Gen-I Beograd in da je vsa poslovna dokumentacija last te družbe – torej njemu nedosegljiva, vsaj v smislu, da bi o njej govoril. “Predstavljajte si, da imamo podjetja v državni lasti, ki lahko ustanovijo svoje podružnice, do dokumentacije pa niso upravičeni. Tako, da vas sprašujem, gospod premier, zakaj na vodstvene položaje v slovenskih državnih podjetjih kadrujete svoje prijatelje, znance ali celo sorodnike vas osebno ali vaših najožjih sodelavcev? Je to korporativno upravljanje nove generacije? Zakaj državno podjetje Gen-I ni upravičeno do dokumentacije in informacijo od svojih podružnic,” je med drugim vprašal Mahnič.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1637863060831363072?s=20

Mahnič je še vprašal, če je bila stalna praksa v Gen-I, ko ga je še vodil Golob, da se je prek obvodnih podjetij financiralo tuje diplomate za pridobivanje energetskih poslov in ali je v državnih podjetjih takšna praksa tudi še danes. “Zadnje vprašanje je vprašanje novinarjev RTV Slovenija, na katere niste želeli odgovoriti, pričakujem pa, da vsaj ta hram demokracije in tudi opozicijo toliko upoštevate in spoštujete, da boste na to odgovorili,” je dodal poslanec. “Hvala za to vprašanje. Zato, da bo mogoče naslednjič tudi z vaše strani prišlo do kakšnega vprašanja o tej vladi in ne o bolečinah izpred volitev. Ampak nič za to. Tudi novinarju RTV sem dvakrat odgovoril na to vprašanje. Prvič v Odmevih in drugič v petek ali nekaj takega. Ne glede na to bom ponovil še v tretje, mogoče se bo zdaj prijelo,” je pričel z odgovorom Golob, ki je izrazil svoj pogled na zadevo, in sicer, da je celotno zgodbo o poslih Gen-I v nekaterih državah Zahodnega Balkana v predvolilnem času sproduciral Urad za preprečevanje pranja denarja iz Slovenije po nareku takratne vodilne stranke, torej stranke SDS.

“Ne, nikoli ni bila poslovna praksa Gen-I, da bi najemala katere koli diplomate za to, da bi pridobivali posle. To je mogoče vaša teza, jaz vam bom pa odgovoril drugače. Tule je zapis te iste osebe, ki bi jo naj mi financirali, torej Gen-I pod mojim vodstvom naj bi financiral gospod Martin Berishaj na tej sliki, ki je prosto dostopna na internetu in je bila prosto dostopna tudi pred volitvami in sem jo že takrat pokazal, pa jo pokažem še enkrat, da se ne bi izgubil spomin. Na njej sta gospod Berishaj in poslanec Janez Janša leta 2018. V obdobju, ko očitate, da je Gen-I financiral diplomate. Kaj piše pod to sliko? Ja, ne moremo pokazati, ampak, saj slika je prosto dostopna, piše, da slovenski Albanci obljubljajo svoje glasove na volitvah SDS. Jaz ne vem, zakaj se vam je gospod Berishaj zameril, da zdaj z njim obračunavate prek mene, to veste samo vi. Zagotovo ne obstaja slika gospoda Berishaja z menoj, niti ni moj prijatelj, ne znanec, to je tudi sam jasno povedal, še manj sva imela kakršne koli posle, ki bi bili problematični. Kolikor sem jaz seznanjen iz medijev, ste sprožili tudi preiskavo v zvezi s tem. Jaz sem to o tej preiskavi izvedel iz medijev. Jaz si lahko samo želim, da bo ta preiskava čim prej zaključena. Do sedaj mene še niti en organ pregona ni vprašal niti seznanil o tem, da bi potekala preiskava. Edini, ki to vprašanje ves čas odpirate, ste vi. S čim se vam je gospod Berishaj zameril od 2018 do danes, da je takrat bil ne samo vreden, bil je vaš zaveznik, vi ste se z njim hvalili, da vam je pripeljal glasove slovenskih Albancev. Kaj se je zgodilo vmes?” je Golob svoj odgovor zaključil z vprašanjem, še pred tem pa skušal prikazati, kot da ima Janša kaj pri tem, da je Gen-I Berishaju nakazoval visoke vsote denarja.

“Dobri smo, stranka SDS. Vsa ta nakazila smo izvedli z računov Gen-I,  ne da bi dolgoletni (15 let) direktor tega podjetja in sedanji predsednik vlade RS dr. Golob vedel zanje,” se je v odzivu na Twitterju pošalil Janša. In Golobov sprenevedav odgovor bi bil zares smešen, če ne bi šlo za državno podjetje, torej tudi za davkoplačevalski denar. Spomnimo, družba Gen-I je v letih od 2015 do 2021 v svoje tri tuje hčerinske družbe (Sarajevo, Tirana, Beograd) nakazala skoraj 100 milijonov evrov. Tako je tudi denar za Martina Berishaja zelo verjetno prišel iz Slovenije. “Gen-I je z več nakazili z bančnim namenom plačila Invoice financing in Resolving Loan Agreement postal že t. i. bančna ustanova, ki posoja denar na različne finančne bančne operacije kapitalsko šibkim tujim hčerinskim družbam. To pa nima nobene veze z dejavnostjo, ki bi jo moral opravljati slovenski največji elektrotrgovec,” je pred časom opozarjal portal Prava.si.

Večina transakcij s slovenskega Gen-I v srbsko hčerinsko družbo v Beogradu se je zgodila v letu 2019. Martin Berishaj je od januarja 2019 do septembra 2020 izvedel več gotovinskih dvigov v višini 600 tisoč evrov z računa svojega črnogorskega podjetja MB Consulting. V tem obdobju je slovenska družba Gen-I prek finančnih izvedenih transakcij pod oznako Invoice financing od januarja do decembra 2019 nakazala 4.183.834 evrov. Zelo verjetno se lahko sklepa, da je del dvignjenega gotovinskega denarja Martina Berishaja prišel preko slovenskih nakazil v tem obdobju, so zapisali na portalu Prava.si.

Medtem ko se Golob spreneveda, pa tudi srbski Informer.rs piše, da je v letih 2021 in 2022 slovensko podjetje Gen-I postalo najmočnejši trgovec z električno energijo na Kosovu. Vrednost pogodbe Gen-I s Kosovsko energetsko korporacijo (KEK) za leto 2021 znašal 11,8 milijona evrov. Po njihovih navedbah je glavni posrednik med slovenskim Gen-I in Albinom Kurtijem najbolj zaupanja vredna oseba slednjega – Martin Berishaj, ki v Sloveniji živi že več kot 40 let, v znak hvaležnosti pa je Kurti Berishaju ekspresno podelil kosovsko državljanstvo, nato pa ga še  leta 2021 imenoval za veleposlanika Kosova na Hrvaškem.

Kosovski medij je po navedbah Informerja objavil dokaze, da je bilo od januarja 2019 do novembra 2022 na računih Berishajeve družbe MB Consulting v Črni gori in na Berishajevih osebnih računih evidentiranih 2.837.921,8 evra prihodkov. S teh računov je bilo v tem obdobju dvignjenih 2.787.298 evrov, kažejo podatki Finančne obveščevalne enote Črne gore. Kosovski medij tudi navaja, da skupni znesek sredstev, prejetih od slovenskega podjetja Gen-I in dvignjenih z bančnih računov Berishaja na Kosovu in v Črni gori, znaša več kot 4 milijone evrov. “Med Golobom, Berishajem in Kurtijem so se nedvomno spletle močne interesne vezi. Obstaja utemeljen sum, da so si Golob, Berishaj in Kurti osebno pridobili ogromno premoženjsko korist,” so med drugim še zapisali in spomnili, da je Golob, ko so aprila 2022 kandidati za predsednika slovenske vlade oddali finančne račune, trdil, da nima odprtega računa v tujini. Ugotovljeno je bilo, da ima odprt račun v Romuniji pri Raiffeisen banki. “Potem pa je Golob trdil, da ne gre za njegov račun, ampak da je banka sodelovala pri kraji njegove identitete,” so še navrgli.

Se bo v okviru velike mednarodne akcije ATM razkrinkalo tudi Golobove balkanske posle?
Zanimivo, srbski mediji so danes tudi poročali, da na območju Bosne in Hercegovine ter Slovenije poteka velika mednarodna akcija ATM, katere cilj je aretacija več deset oseb, osumljenih pranja denarja. Iz Agencije za preiskave in zaščito BiH (SIPA) so sporočili, da so v okviru te akcije na območju Sarajeva in Zenice preiskali poslovne in stanovanjske objekte osumljenih oseb na 13 lokacijah. Gre za zadevo, v kateri se preiskuje velika nakazila denarnih sredstev z območja Slovenije na območje Bosne in Hercegovine za domnevno in fiktivno realizirane posle na področju gradbeništva pa tudi druga dela. Ta nezakoniti denar so prinesli v Bosno in Hercegovino, potem ko so ga v tej državi “oprali”, pa ponovno prenesli v Slovenijo. “Preiskave potekajo po odredbi sodišča BiH in pod nadzorom tožilstva BiH v sodelovanju s policisti Ministrstva za notranje zadeve Kantona Sarajevo in Zeničko-dobojskega kantona,” so sporočili iz Sipe. V Sloveniji, dodajajo, preiskujejo okoli 70 lokacij, aretirali pa naj bi več kot 50 oseb. Hkrati se zbirajo podatki o denarnih sredstvih, ki jih imajo osumljenci na bančnih računih in v sefih. Po naših podatkih gre v omenjenem primeru sicer za Euroasfalt in Kolektor. Smo pa pred kratkim poročali, da naj bi bosanska tajna služba sestavila Informacijo o poslovanju Golobovega Gen-I-ja v BiH. V njej je veliko podatkov o nezakonitih transakcijah.

Sara Kovač