fbpx

Golobu se menda tako mudi, da naj bi se “sistematizacije” lotili že danes ponoči

Robert Golob na izredni seji DZ (Foto. STA)

Po poročanju Dnevnika bo danes takoj, ko bodo v DZ potrdili novo ministrsko ekipo vlade Roberta Goloba, sledila nujna seja, na kateri naj bi izpeljali več kadrovskih potez oziroma sistematizacije – kot se temu reče v primerih, kadar ne kadruje Janez Janša. Po njihovih informacijah na mesto direktorja vladnega urada za komuniciranje tako prihaja Dragan Barbutovski, Uroša Urbanije menda nočejo na položaju pustiti niti trenutka dlje, kot je nujno potrebno. Na nočni seji naj bi razrešili tudi generalnega direktorja policije Antona Olaja, ki ga bo zamenjal Boštjan Lindav. Znano je tudi že, da bo novi direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joško Kadivnik, doslej vodja protiobveščevalnega oddelka. Na mestu državnega sekretarja za nacionalno varnost naj bi po podatkih Dnevnika Žana Mahniča nadomestil diplomat Andrej Benedejčič, generalna sekretarka vlade pa naj bi postala poslanka Gibanja Svoboda Barbara Kolenko Helbl.

Dnevnik še poroča, da bodo na prvi seji vlade ministri predlagali v imenovanje najožje sodelavce: kabinet predsednika vlade bo verjetno prevzela Petra Škofic, ki je bila pred leti tudi piarovka v stranki LDS. Državni sekretar, predvsem za področje zunanje politike, naj bi postal Vojko Volk, ki je bil med drugim tudi generalni konzul v Trstu. Pri evropskih zadevah naj bi Golobu svetoval Igor Mally, ki je bil državni sekretar tudi že pri Marjanu Šarcu. Državna sekretarka za strateško komuniciranje naj bi postala nekdanja novinarka in poslanka Melita Župevc.

Na ministrstvu za finance naj bi ministru Klemnu Boštjančiču pomagala državna sekretarka Saša Jazbec in sekretar Tilen Božič – oba sta bila na tej funkciji že v prejšnjih vladah. Kot smo že poročali, bosta pri Šarcu na ministrstvu Rudi Medved in Damir Črnčec, čeprav naj bi po prvotnem scenariju mesto slednjega prevzel Boštjan Poklukar. Na notranjem ministrstvu naj bi Tatjani Bobnar asistiral Branko Lobnikar, ki je strokovnjak za varnostna vprašanja. Jure Trbič in Urban Kodrič naj bi postala državna sekretarja na ministrstvu za javno upravo, ki ga je prevzela Sanja Ajanović Hovnik. Kodrič je sicer tudi kandidiral za poslanca na listi GS, vendar neuspešno. Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je povedal, da bo za državna sekretarja predlagal Uroša Vajgla, ki je trenutno zaposlen na stalnem predstavništvu v Bruslju, drugi državni sekretar pa bo Matej Skočir, ki prihaja z ministrstva za gospodarstvo. Državni sekretar pri ministru za izobraževanje Igorju Papiču naj bi po Dnevnikovih navedbah postal Darjo Felda, ki naj bi nato prevzel vodenje ministrstva za vzgojo in šolstvo, Papič pa bo vodil ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Foto: STA

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je včeraj povedal, da bo imel tri državne sekretarje, in sicer Aleksandro Lah Topolšek, Tadeja Osterca in predsednico socialne zbornice Bredo Božnik. Na pravosodju bosta najverjetneje državna sekretarja nekdanji predsednik računskega sodišča in evropski poslanec Igor Šoltes, po podatkih Dnevnika pa še Sebastjan Zbičajnik – slednji je tudi kandidiral na listi SD.  Ministru za gospodarstvo Matjažu Hanu bosta pomagala nekdanji predsednik SD Dejan Židan in nekdanji poslanec Matevž Frangež, ki je med drugim tudi skrbel za strateško komunikacijo SD. Zunanja ministrica Tanja Fajon bo za državnega sekretarja postavila nekdanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja. Drugi državni sekretar na MZZ naj bi postal Marko Štucin, ki je služboval na veleposlaništvu v Berlinu. Četrti minister iz kvote SD Aleksander Jevšek naj bi imel zgolj enega državnega sekretarja, in sicer nekdanjega poslanca Marka Koprivca. Kasneje, ko bodo vladno službo za kohezijo in regionalni razvoj preoblikovali v ministrstvo, pa naj bi se Koprivcu pridružila še kolegica Andreja Katič.

Foto: STA

Iz vrst stranke Levica bo državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialo in enake možnosti Simon Maljevac, ki bo kasneje tudi prevzel to ministrstvo. Luka Mesec se bo namreč preselil na novo ministrstvo za solidarno prihodnost. Ministrici za kulturo Asti Vrečko naj bi asistiral Marko Rusjan. Ministrica za digitalno prenovo Emilija Stojmenova Duh bo imela do spremembe zakona o vladi le enega državnega sekretarja, in sicer Mateja Kalana. Državna sekretarka v vladni službi za Slovence v zamejstvu in po svetu pri ministru Mateju Arčonu pa naj bi po poročanju Dnevnika postala novinarka in urednica pri Primorskih novicah Vesna Humar.

Sara Kovač