fbpx

Gorenak Fajonovi: “Upam, da vas je vsaj malo sram za laži, ki jih izrekate o našem predsedovanju.”

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Republike Slovenije Vinko Gorenak in predsednica SD Tanja Fajon (foto: STA)

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Republike Slovenije Vinko Gorenak je predsednici SD Tanji Fajon in njeni stranki očital, da lažejo glede (ne)uspeha slovenskega predsedovanja EU. Kot dokaz je Gorenak na Twitterju priložil izsek poročanja na Svet na Kanalu A, v katerem je bilo izpostavljeno, kako sta se tako predsednik Evropskega sveta Charles Michel kot tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen premierju Janezu Janši zahvalila za uspešno predsedovanje in mu čestitala za dobro opravljeno delo.

“Vprašanje za Tanjo Fajon in stranko SD , kdo torej laže, vi in vaša stranka ali vodstvo EU in Svet na Kanalu A?” je na Twitterju zanimalo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Republike Slovenije Vinka Gorenaka.

Svet na Kanalu A je namreč poročal, da je bila Slovenija “četrta država zapored, ki je uspešno predsedovala v času pandemije covida-19, za kar pa je bil premier deležen pohval z vseh strani”. Za uspešno predsedovanje in sodelovanje sta se premierju Janezu Janši zahvalila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Tudi jaz bi se ti, dragi Janez, rada zahvalila za odlično sodelovanje med vašim predsedovanjem. V navdušujočem poročilu, si predstavil izzive s katerimi ste se morali spoprijeti in velikanske uspehe vašega predsedovanja,” je s samimi presežki predsedovanje Slovenije EU opisala von der Leyenova. Von der Leyenova je še posebej izpostavila pogajalske dosežke pri ukrepih proti pandemiji in digitalnem svežnju.

“Neprimerno tvitanje”
Gorenak je iz tega razloga tako predsednico SD Tanjo Fajon kot tudi njeno stranko pozval, da si pogledajo priloženi izsek iz informativne oddaje na Kanalu A. “Dobro si poglejte posnetek in upam, da vas je vsaj malo sram za laži, ki jih izrekate o našem predsedovanju.”

Fajonova namreč vztraja, da je Slovenija na političnem delu predsedovanja zapravila priložnost. “Kolegi si bodo zapomnili predsedovanje predvsem po neprimernem tvitanju predsednika vlade, neimenovanju evropskih delegiranih tožilcev in neplačevanju STA, kar je vse povzela resolucija, sprejeta z večino v parlamentu, ki meče negativno luč na Slovenijo.” Za resolucijo je glasovalo 356 evroposlancev, 284 so bili proti, 40 pa se jih je vzdržalo. Toda po mnenju evropske poslanke Romane Tomc je resolucija kljub naporom leve opozicije popolno nasprotje tistega, kar so avtorji pričakovali. Po njenem sta v vodo padla dva glavna očitka vladi, na drugi strani pa je razprava ponudila, da podrobneje pojasnijo slovensko realnost. “Gre torej še za en poskus KUL opozicije, ki se je povsem ponesrečil.” Evropska poslanka iz vrst EPP je proti resoluciji glasovala, ker v njej manjkajo najpomembnejša dejstva in informacije, ki bi osvetlile pomanjkljivosti delovanja pravne države, opozorile na neuravnoteženo stanje medijev ter sistemsko korupcijo, ki se vleče vse od nastanka države. Drugi razlog je, da gre za izkrivljen politični pamflet, izvožen s strani slovenske opozicije, in sicer z edinim namenom – škodovati vladi. Nenazadnje glas proti nosi tudi sporočilo ne evropski levici, ki pod krinko vladavine prava, človekovih pravic in demokracije zlorablja Evropski parlament in skuša ustvariti Evropsko unijo, ki pozablja na svoje vrednote.

Ivan Šokić