fbpx

Gorenak: Migranti bodo od države dobili dvakrat več kot slovenski državljani

Vinko Gorenak (Foto: STA)

Slovenski državljan, ki je 40 let delal za tekočim trakom, dobi 443 evrov pokojnine na mesec, država zanj plača 5208 evrov letno. Za prosilca za azil pa država plača 823 evrov oziroma 10.000 evrov letno, najnovejši podatek finančnega ministra pa je 13.000 evrov letno,” je ravnanja vlade komentiral poslanec Gorenak.

Poslanec SDS Vinko Gorenak se je v izjavi za medije odzval na novinarsko konferenco predsednika vlade in ministrice za notranje zadeve, na kateri sta pojasnila, da se je vlada odločila, da Slovenija na meji s Hrvaško postavi začasne tehnične ovire, tudi ograjo.

Najprej napad, nato preobrazba
Gorenak je dejal, da smo danes doživeli še eno veliko razočaranje, ter ob tem spomnil na enoletno pot preobrazbe predsednika vlade. “Nekaj mesecev nazaj smo govorili o tem, kaj naj naredi, da bo zaščitil Slovence in migrante. Takrat nas je napadel, predsednik SDS je bil po njegovih besedah nedržavotvoren, v opoziciji smo strašili ljudi.

Evrope, kakršno poznamo danes, ne bo več
Po mnenju Gorenaka se država v tem trenutku nahaja v zelo pomembnem obdobju. “Smo v najbolj kritičnem času po nastanku Slovenije, saj se danes najverjetneje odloča o tem, kakšna bo Evropa jutri. Evrope, kakršno smo poznali, zlepa ne bo več,” je prepričan.

Izjavo Cerarja, da je bila odločitev za postavitev ograje težka, je Gorenak komentiral: “On govori, da je to težka odločitev, a to je pogumno, državotvorno dejanje, vredno najvišjega priznanja. Namreč da zavaruješ državo, lastne ljudi in migrante – to pomeni, da bi moral biti ponosen na to odločitev, ki pa bi jo moral sprejeti že pred nekaj meseci, ne pa danes.”

Prvorazredni migranti in drugorazredni državljani Slovenije
Gorenak je opozoril še na tri nevarnosti, ki nas resno ogrožajo: “Prvič ta, da ostanemo izven ožjega dela Evropske unije oziroma da ostanemo znotraj trdnega schengna. Drugič – lahko se zgodi neke vrste kaos. Četudi mi rečejo, da strašim ljudi, je treba povedati, da če bo na naše meje prišlo 30, 50, 60 tisoč ljudi, nimamo policijskih, vojaških sil, ki bi to varovale. Tretja stvar, na katero opozarjam, pa je, da slovenski državljan, ki je 40 let delal za tekočim trakom, dobi 443 evrov pokojnine na mesec, država zanj plača 5208 evrov letno. Za prosilca za azil pa država plača 823 evrov oziroma 10.000 evrov letno, najnovejši podatek finančnega ministra pa je 13 000 evrov letno. Torej slovenski državljan dobi 5802 evra, migrant oziroma prosilec za azil pa 10.000 oziroma 13.000 evrov. To so razmerja, ki niso sprejemljiva.”

V ZL kritični, v NSi menijo, da smo šele na polovici
Na današnjo odmevno novinarsko konferenco so se odzvali tudi v nekaterih drugih strankah. Vodja poslancev ZL Luka Mesec je potezo vlade označil za neprimereno in protihumanitarno. Povsod se je namreč po njegovem mnenju izkazalo, da nimamo opravka z varnostno, pač pa z organizacijsko, logistično in humanitarno razsežnostjo begunskega vprašanja.

“Če želijo te zadeve obvladati, je postavitev ograje razumen ukrep,” pa je izpostavil poslanec NSi Matej Tonin, a obenem opozoril, da je to le polovica ukrepa. Druga je zagotovitev osebja, ki bo zagotavljalo, da bo ograja sploh opravljala svojo funkcijo. Ta pojasnila Tonin pogreša od vlade. Za zdaj namreč še ni bilo bistvenih ukrepov za povečanje števila vojakov ali policistov na meji, je pojasnil.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je spomnil, da so k postavitvi ograje oz. tehničnih sredstev iz varnostnih razlogov pozvali že pred časom. Vlada po njegovem mnenju zopet deluje reaktivno in ne proaktivno. Prav tako se Dobovšek sprašuje, pred kom skriva vse ukrepe oz. koga bi z njihovim razkritjem ogrozila.

Sploh pa te ograje po njegovem prepričanju ne bodo pripomogle k zmanjšanemu dotoku migrantov, ampak le k usmerjanju na prehode. Glede na napoved Avstrije o številu migrantov, ki jih namerava sprejemati, je tako vsak dan večja nevarnost, da bi v Sloveniji nastal žep, v katerem bi ostalo ogromno ljudi. Niso pa Dobovšku znani preventivni ukrepi za umirjanje te množice.

Kritični so bili tudi v zunajparlamentarni SLS. Po mnenju predsednika stranke Marka Zidanška je premier Cerar znova dokazal, da se vlada ni sposobna soočati s kriznimi razmerami in še naprej vodi politiko, ki je nespoštljiva do državljanov. V SLS zahtevajo takojšnjo uveljavitev schengenskega režima na meji, vključno s postavitvijo ustrezne fizične pregrade na meji s Hrvaško, če je to potrebno.

M. P., STA