Gospodarno odločitev glede projekta 2. tir bo morala sprejeti prihodnja vlada

Foto: STA

V nedeljo je že drugič potekal referendum o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, in sicer tri tedne pred predčasnimi državnozborskimi volitvami. Ob tem v Slovenski demokratski stranki opozarjajo na neracionalno in negospodarno trošenje davkoplačevalskega denarja tako ob vnovičnem glasovanju kot tudi ob morebitni uveljavitvi zakona.

V SDS so že večkrat jasno poudarili, da se zavzemajo za gradnjo drugega tira, vendar pa nasprotujejo načinu gradnje in načinu financiranja drugega tira, kot si ga je zamislila vlada Mira Cerarja. Prepričani so, da je celotna investicija vodena nepravilno in netransparentno, cena projekta, ki je določena kar z zakonom, pa previsoka in škodljiva za davkoplačevalke in davkoplačevalce in jasno kaže, da se želi iz tega projekta finančno napajati omrežje Foruma 21.

Tudi tako nizka udeležba na vnovičnem glasovanju kaže, da so volivke in volivci pokazali rdeč karton neracionalni porabi davkoplačevalskega denarja. Prepričani so tudi, da bi volivke in volivci, če bi referendum potekal sočasno s predčasnimi parlamentarnimi volitvami, zakon s prepričljivo večino zavrnili. Na Državni volilni komisiji je samo predstavnik SDS glasoval za sočasno odločanje z volitvami, vsi preostali iz drugih parlamentarnih strank pa so bili proti; rezultat glasovanje je bil 5 proti 1, čeprav so vsi razumni razlogi govorili za združitev volitev in referenduma na isti dan.

Slovenija potrebuje posodobitev železniške infrastrukture v celoti – SDS bi optimiziral stroške
V stranki SDS menijo, da Slovenija potrebuje posodobitev železniške infrastrukture v celoti, ne samo med Koprom in Divačo. Če bodo volivke in volivci zaupali mandat za vodenje države stranki SDS, bodo ob podpori stroke optimizirali stroške izgradnje in poskrbeli za hitrejšo izvedbo prenove in novogradenj železniške infrastrukture, vključno s progo med Divačo in Koprom.

A. G.

 • Smrt Janšizmu in Janšistom

  Kaj bo pol furher tut vrnil denar za nepotrebna referenduma, ki ste jih skupaj s kovačičem organiziral?

  • Peter Leskovar

   Ne, takim pederčinam četniškim kot si ti, ga bo vzel iz žepa, da bo poplačal vse kar so tvoji rdečuhi zajebal v tej državi. to je pa itak vse kar znajo teli tvoji opankarji rdeči s tabo vred. Smrt komunizmu, levim fašistom in njihovim lenuharskim podpornikom.

   • lesek petrovar

    pičkica ustaška, leskovko čez rit pa opankarja s Kosova s tamkajšnjim doktoratom si potem zarini čez sfinkterje

 • althar

  Najprej takoj razvelaviti obstoječi roparski zakon o 2. tiru.

  Potem razmisliti, ali t.i. 2. tir dolgoročno sploh rabimo (upoštevati kitajski OBOR, zelo verjetna preusmeritev kitajskega pomorskega prometa na veliko krajšo razdaljo čez Arktično morje, ki postaja plovno, razvojne možnosti koprskega pristanišča in dogajanje na BV – ZAE zasedli otok Socotra, možno blokiranje prometa skozi Rdeče morje).
  Če se po analizi izkaže dolgoročna gospodarska smotrnost projekta, poiskati najcenejšo rešitev za celotno progo Koper-Lublana, potem pa 50% stroškov nosi Luka Koper, ki bo (skoraj) edini uporabnik, 50% pa državni proračun.

  • opazovalec

   Če se že sklicuješ na nekaj, kar je večini neznano, vsaj pojasni kaj je to (OBOR==OneBeltOneRoad initiative, https://en.wikipedia.org/wiki/One_Belt_One_Road_Initiative). In ko gledam ta OBOR je predvidenih sicer enih 6 kopenskih koridorjev in seveda tudi

   Maritime Silk Road

   It has been suggested that Maritime Silk Road be merged into this section. (Discuss) Proposed since January 2017.

   The Maritime Silk Road, also known as the “21st Century Maritime Silk Road” (21世纪海上丝绸之路)
   is a complementary initiative aimed at investing and fostering
   collaboration in Southeast Asia, Oceania, and North Africa, through
   several contiguous bodies of water: the South China Sea, the South Pacific Ocean, and the wider Indian Ocean area.[28][29][30]

   The Maritime Silk Road initiative was first proposed by Xi Jinping during a speech to the Indonesian Parliament in October 2013.[31]
   Like its sister initiative the Silk Road Economic Belt, most countries
   in this area have joined the China-led Asian Infrastructure Investment
   Bank.

   In ta se na še kako tiče, saj je večina pomorskega (tudi kontejnerkega) prometa usmerjena proti Evropi in brez 2TDK bo Luka Kp pač stagnirala na veliko veselje severnojadranskih sosed.

   • althar

    Hvala za pojasnilo, ampak domnevam, da vsi bralci tega portala znajo guglat ravno tako kot ti.

    Domnevam pa, da znajo potem tudi razumeti, kar preberejo, česar pa glede na tvoj zadni odstavek zate ne morem trditi.

    • opazovalec

     althar,
     če bi poznal osnove pisanja, bi vedel da se vsak akronim v tekstu ob prvi pojavitvi razloži, razen vsesplošno razširjenih, recimo RADAR, LASER, etc…. In akronim OBOR ni splošno razširjena kratica, vsaj ne za ljudi ki niso neposredno vpeti v logistiko med vzhodom in zahodom Evrazije.

     Kaj je pa narobe z citiranjem Maritim Silk Road (MSR) ve mogoče ljubi bog, ti verjetno NE. In vendar bo še doooolgoooo morska pot me V in Z Evrazije hrbtenica logistike med V Evrazijo (Japonska, kitajska, Koreja, Malezija… in zahodno, se pravi EU. Seveda pa MSR nima pomena za tako imenovane “landlocked countries” v osrednji Evraziji.

  • Zgornji

   2 TIR RABIMO NUJNO, LE DA NE PREKO TAKIH PARAZITOV KOT JIH IMAMO SEDAJ !!! ! !!!

   • centurion

    Kaj rabimo nujno?
    In do kod?
    Kriminalni zakon predvideva pregrešno drag tir(enojni) do Divače.
    27km
    In naprej?
    Divača-Šentilj ostalih 230km pa povprečna hitrost s postanki 40km/h.
    DRUGI(ENOJNI)TIR DO DIVAČE, SAMO DO DIVAČE
    N E R A B I !!!!

    • Zgornji

     Ja, morda res ne , … potem bi bilo dobro kvečjemu eno or’nk Novo Dobro traso potegniti , ne pa nekaj na pol . Al kaj ti predlagaš ?

     • centurion

      Točno tako!
      ++++++++++

   • Mojca pokraculja

    Ne ni res da ga nujno RABIMO ! MI – NUJNO ne !
    Rabijo ga, če se omejim zgolj na Luko Koper in SŽ, torej gospodarstvo in mafija. Zato nad njim steguje svoje parklje država, ker drugače ne preživijo ne eni ne drugi.
    Skratka za take investicije ni treba sprejemat zakona, naj gospodarski subjekti to sfinancirajo drugače.Pošteno, da se bo vedelo kdo pije in kdo plača. Čim je država zraven, je mafija na delu.

    RABIMO sodobno najmanj dvotirno železniško progo od Kopra do Murska Sobote in od Nove gorice do Ljubljane, ter Jesenice – Brežice, po kateri bodo vozili vlaki s 250 km/h. Mi zaostajamo za ostalimi evropskimi državami samo v transportu za 50 let ! Kaj šele drugje ?! In tudi po izgradnji 2. tira bomo, še bolj kot preje, ker bomo zapufani do grla in čez. Treba je nafutrat tiste, ki bodo “zraven” te gradnje.To je bistvo NUJNOSTI !

    • Zgornji

     AMENNN !!! Čeprav pa je tudi res, da se pri Ljubljani promet že spet toliko prerazporedi, da spet ne rabimo dvojnega tira naprej,do tja pa . Vseeno pa bi bilo dobro imeti ga, ja. No, ja, … kakorkoli že , … dobro je imeti drugi tir, ampak, po drugi strani pa, če smo do sedaj preživeli, bomo pa tudi še naprej. No,morda edino malo “posodobitve” pa res nebi škodovalo .

     • Mojca pokraculja

      Sramota da od 45 leta do danes nismo zgradili spodobne železniške povezave. Da sploh ne omenjam ljubljanski železniški štacion in avtobusno postajo. Čista relikvija socializma.
      Mimgrede, lani sem prepotovala Španijo od J do S, veliko tudi z vlakom. Sem si rekla, ja madonca mi o drugem tiru trase z 27 km, kot bi gradili vesoljsko postajo , oni pa 4 tiri od Malage do Barcelone, vlaki ni da ni, užitek – Renfe vozi 300/H.

     • Zgornji

      AAAAAJJJJJJJ … SLOVENISTAN RES, … KAMENA DOBA !!! ! !!! ŽALOSTNO … :-(
      AMPAK, … PO DRUGI STRANI PA … SO NAM VSAJ MANJ POKRADLI , KER NISO MOGLI TOLIKO , KER SMO MAN IMELI KER SMO MANJ NAREDILI /USTVARILI. Žaaal.

 • Zgornji

  HAH, NAMENOMA NISO DALI DATUMA NA ISTI DAN ZA DVOJE VOLITEV, KER POTEM BI BREZBRIŽEN NAROD MALO BOLJ PRISILJEN VOLITI PAČ PRIŠEL ŠTEVILČNEJE , IN POKAZAL SVOJO PRAVO VOLJO. TAKO PA ŽAL NIČ OD NIČ.

 • Olga234

  Sestopljena vlada smatra, da so “tekoči posli” odtekanje denarja v njihove in Dragonjine žepe, da tako hiti Leben v Bruselj po 109 MILJONOV???!!!

 • Get Smart

  MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA =

  SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
  pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
  gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
  plemenitiSRBO-UDBA-jelinčić UDBAŠI sa TITOM na vrtu nje …
  i tako dalje do tokija …
  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA, so le “maske” ali “novi obrazi”, kot si sami ene in edine KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

  Slovenija je OKUPIRANA. Krivec za ROPANJE in UNIČEVANJE Slovenije je
  OKUPATOR, ne pa
  nek neidentificirani, ono nepoznati naaaaaarod nje.
  Teh poturjenih FEJK floskul o takem in takem naaaaaaaaarodu se morate ljudje odvaditi.

  SLOVENSKI pojem narod je star toliko, kot je stara ZIBKA EVROPSKE KULTURE ŽIVLJENJA = SLOVENSTVO = slovenski NA-ROD in njegova kultura življenja.

  VSI, ki smo bili na referendumu in oddali svoj glas

  ((( PROTI ))) MURGL JUGOKOMUNISTIČNEM ROPANJU,
  smo
  OZAVEŠČENI pripadniki slovenskega naroda, tu pa tam se je morda znašel
  še kak ozaveščen pripadnik drugih narodov, ki živijo v Sloveniji.
  PROTI
  SMO torej glasovali OZAVEŠČENI in BRIŽNI.
  doma pa so ostali
  NE-OZAVEŠČENI (neinformirani, opranoglavi, neobveščeni …)
  a vendar ne brez-brižni, saj imajo tudi vsi ti reveži še kako velikih BRIG = skrbi,
  in še prav posebno jih skrbi za lasten žep,
  saj NE ZMOREJO plačevati položnic,
  toda preprosto ne vedo, kaj storiti,
  ker jim MURGL JUGO KOMI AGITPROP = 99,99 % medijev v Sloveniji
  PERE glaviće 24 ur na dan; da o MURGL JUGOKOMI školstvu niti ne zgubljamo besed.

  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

   Jamrati, žal to, žal ono …. ne koristi in ŠKODI.
   Edino RESNICA osvobaja.
   Povejte,
   govorite: “kaj” (ROP), “kje” (v Sloveniji), “kdo” (MURGL KOMUNISTIČKA
   JUGOSLAVIJA), “zakaj” (ker so ZLOČINSKI PARAZITI, ker ti paraziti živijo
   od
   parazitiranja na ljudeh =
   skozi zgodovino so vam ljudje spisali še in še preprostih zgodb o parazitih
   O KRVOSESIH, ki vam izpijejo kri do zadne kapljice,
   ampak ne, otroc raje ponavljate poturjene vam floskule, da ste kao sami krivi,
   da vam je žao = jao vama, kuku vama, kuku lele, kukuriku ….),
   “kako” (s priHvatiziranjem poduzeća = LASTNIŠVA podjetij so kar prepisali na FORUM 21 ali na FEJK nabiralnike

   KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE v Rvackoj (merkator, droga, kolinska …)
   ali na svoje KOMINTERN tovariše (laško, perutnina …),

   pa z neštetimi FEJK svetovalnimi pogodbami, z neštetimi FEJK uradi,
   z II. tirom, ki stane recimo 50 milijonov,
   bodo ljudem izsesali 2 MILIJARDI ….

   RESNICO na dan! Jamranje še ni pomagalo in tudi ne bo.

   Pamet v glavo.

 • Get Smart

  Pomnimo:

  OBA referenduma oz. DATUMA referendumov,
  ki ju je določila
  MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA, sta bila PROTIUSTVANA,
  saj sta oba povzročila
  NEPOTREBNO porabo denarja, saj je bil PRVI v času VOLITEV PREDSEDNIKA
  in bi torej MORAL biti IZVEDEN SKUPAJ z VOLITVAMI za predsednika,
  drugi, ta, pa bi seveda MORAL biti izveden skupaj z
  DRŽAVNOZBORSKIMI VOLITVAMI.

  Razumemo?
  Kdo je torej kriv za porabo milijonov? Krivec. Vedno je kriv krivec, ne pa žrtev.
  Kdo je krivec?
  MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

  Najprej, ker so njeni delgati sprejeli LOPOVSKI ZAKON, ki predvideva,
  da bodo namesto 50 milijonov počpali 2 MILIJARDI vašega denarja,
  ter nato z datumom,
  ki seveda za uspešno GOLJUFIJO ni smel biti skupaj z volitvami.

  Pamet v glavo.

 • Olga234

  Čas je, da oblast prevzame naša SDS. Zdaj smo mi na vrsti za krasti!

 • Anton

  zopet smo priča, da je zmagalo enoumje, ne pa ZKP(beri zdrava kmečka pamet). Čestitam komunistom, da ste s pomočjo šolsko izobraževalnega sistema, pripomogli ktemu, da namesto bodočih intelektualcev dobivamo fah idiote, ki znajo razmišljati zgolj v tisto kar so se učili. To je več kot priročno za politikante in v prihodnje ne vidim kake večje spremembe k pozitivnemu trendu

  sarkazem press

 • primsek

  malo vas je, malo vas je piškice SDS

  • xtc

   Vedno več nas je vi izginjate ,to vas neizmerno žre.

 • xtc

  SDS naj se raje posveti modernizaciji SLO želežniškega omrežja,ki ne zmore prenašati njtežjih avstrijskih,lokomotiv in da se dvigne hitrost in pretočnost,ter dase za SŽ najde čim preje tuj renomiran lastnik enako za Luko(sistem Fraporta-je izvrsten dokaz,kako podjetje zacveti,ko iz njega izženeš državne leve parazite in daš prednost poslu),investitor,pa naj si sam financira izvlečni tir,če ga rabi,kar Drugi tir tudi je.
  Država mu lahko le pomaga z odkupi zemljišč in pravnimi in drugimi uslugami,če pa se izvlečni tir rabi,ga bo lastnik tudi zgradil in zelo verjetno za pameten denar in brez obremenjevanja davkoplačevalcev.

  • miro52

   Se strinjam z vami. Ce ga luka rabi naj ga plača. Vi in jaz ga ne rabiva. Pa ne samo midva

 • Hribouc

  Rdeči Levuharski OF Fašisti živijo v tresoči grozi izgube primata na čelu banditskega tatinskega in protičloveškega Slovenistana!
  Najbolj udarno je dejstvo, da se nikjer ne pojavlja slovenski Stalin, Gregor Golobič, verjetno iz strahu, da bo spet moral začeti delati namesto rovariti po narodu.
  Kdo ve kaj naklepajo?
  Ivan Kramberger, daj, prosim, signal in sporoči kaj Barabe naklepajo tokrat, ko se je spraznila Patrija?

 • xtc

  Človek se lahko le zlobno zareži najnovejši izjavi Kur in Šamanke(kpj) ,ki je ugotovila ,da je izvlečni tir neke firme EU prioriteta,ni čudno ,da se butastim Slovenceljnom reži vsa EU.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!