fbpx

Gregor Ciglar poziva k dvigu davkov, ki bi Sloveniji prinesli blaginjo; poglejte, kakšno klofuto mu je na Twitterju namenil Žan Mahnič: “Kako lahko delaš tako budalo iz sebe?”

Vidni član radikalne Levice Grega Ciglar in Nicolas Maduro (Foto: Facebook)

“Seveda. Višji davki prinašajo kvalitetno javno šolstvo, javno zdravstvo, urejene javne storitve, varnost, stabilnost in mir. Nizki davki prinašajo krizo in revščino. Večkrat videno. Ne nasedajmo populistom. Lepo se sliši, vendar ni res!” To so besede, ki jih je zloglasni član stranke Levice, novi ljubljanski mestni svetnik Grega Ciglar zapisal na svojem uradnem Twitter profilu in zaključil, “da so nizki davki pač škodljivi!” Gre še za enega v dolgem nizu provokacij člana stranke, ki podpira t.i. bolivarsko revolucijo v Venezueli, ki je iz nekdaj najbolj bogate države v Južni Ameriki napravila nacijo revščine in bede. Grega Ciglar je bil kot predstavnik stranke Levica in slovenske države mednarodni opazovalec lokalnih volitev v Venezueli, kjer se je slikal in rokoval s tamkajšnjim diktatorjem Nicolasom Madurom, po povratku v domovino pa razlagal, da je bil nad socialističnim rajem tako navdušen in hkrati presenečen, koliko Slovenija zaostaja za tem naprednim venezuelskim sistemom. Dovolj dober razlog, da ga ne jemljejo resno, a malce neokusno, da takšni ljudje zastopajo Ljubljančanke in Ljubljančane v mestni hiši.

Spoznanje, da smo Slovenci preveč obdavčeni, kar duši naš napredek, ni več domena zgolj desnosredinskih strank, temveč se tega vse bolj zavedajo tudi politiki levih nazorov. Davčni strokovnjak in nekdanji direktor DURS Ivan Simič je pred časom tudi javno okrcal zagovornike višje obdavčitve kapitala, med katerimi je najbolj glasen uvodoma omenjeni politik Luka Mesec, a mu sledijo tudi njegovi prijatelji Ciglar & Co.

“Nenehno govorijo o tem, da premožni plačajo nizek davek od dohodkov iz kapitala, delavci pa morajo od svoje plače plačati dohodnino po dohodninski lestvici. Kot prvo, gre za mešanje različnih vrst dohodka, mešanje jabolk in hrušk. Dohodek iz kapitala nima nobene veze s plačo. Praviloma imajo tisti, ki imajo kapital, tudi plačo in ravno tako plačujejo dohodnino od svoje plače,” so pred časom Simiča citirali na Portalplusu. “Zaključek je enostaven. Davčni prilivi iz naslova izplačanih dividend so zanemarljivi in zaradi tega napoved zvišanja obdavčitve teh dohodkov štejem: za nepotrebno napenjanje mišic, za nepoznavanje strukture davčnih prihodkov in za provokacijo oziroma vrženo kost ljudstvu,” je še dodal Simič.

Burna razprava na Twitterju; ali mestni svetnik Levice res verjame svojim besedam?
Ravno zato se je vstop Levice v koalicijo na papirju dolgo zdel nemogoč, saj je peterček pod vodstvom Marjana Šarca večkrat izrazil željo, da bi znižal obremenitev plač z dvigom splošne dohodninske olajšave in morebitnimi dodatnimi posegi v dohodninsko lestvico in razrede. Levica pa nasprotuje vsem davčnim spremembam v prid najpremožnejšim. “Prioriteta mora skrb za najranljivejše in krepitev družbene solidarnosti,” je že na predvolilnih soočenjih ves čas poudarjal Mesec.

A ko je na koncu Levica vseeno postala nadkoalicijska stranka, je hitro postalo jasno, da s svojo ekonomsko popolnoma zgrešeno politiko zgolj pihajo na dušo jugo nostalgikom in Titoistom. Vprašanje je, če sami sploh verjamejo tistemu, kar javno zagovarjajo, pravijo zlobni jeziki. Tisto, kar si večina misli potihoma, je Žan Mahnič, poslanec Slovenske demokratske stranke, na svojem Twitter profilu povedal kar na glas: “Pa kako lahko delaš takšno budalo iz sebe?”

https://twitter.com/ZanMahnic/status/1086600737902219264

Gregor Ciglar je sicer odvrnil, da ga je Mahnič žalil in da z njegove strani tako ali tako ni pričakoval konstruktivne razprave, medtem pa se nekateri drugi uporabniki Twitterja sprašujejo, kakšno neki konstruktivno razpravo bi sploh lahko imeli, če pa ljubljanski mestni svetnik javno piše takšne “bedarije”. Zelo pomenljiv odgovor mu je namenil “Libertarec”. “Nobelova nagrada za ekonomijo gre letos zmešanemu, ki je odkril, da so nižji davki OECD (s črno), Avstraliji, Švici, Kanadi in Irski prinesli nekvalitetno zdravstvo, slabe javne storitve in manj varnosti, stabilnost ter miru od Slovenije,” je sarkastično pripomnil, ob tem pa priložil pomenljivo tabelo, ki prikazuje višino davkov v Sloveniji in primerjavo z drugimi, bolj razvitimi evropskimi državami.

Foto: Twittter.

“Grega, ampak res ste ti in tvoji kameradi s stranke z ekonomijo popolnoma skregani. Kot ekonomist, vas lahko pridem podučiti osnove ekonomije. Če sem predaval v JLA pa, da ne bi vas popedenal,” je komentiral uporabnik JB. “Zakaj se pol levičarja Vilfan in Kobal izogibata plačilu davkov (Pustmo Kobalovo krajo ob strani),” je pripomnil Ker Sem. Marjan Ritonja pa ga je zbodel: “Ciglar tebi bi lahko obdavčili celoten prihodek, če ga imaš seveda, saj ga tako ne zaslužiš s svojim delom!”

Gregor Cigler se je s svojim zadnjim “čivkom” sodeč na odzive na Twitterju torej popolnoma osmešil. Ali če bi zapisali z besedami nekoga tretjega, ki je bil kritičen do svetnika Levice, lahko takšno neumnost izjavi samo nekdo, ki se je ekonomije učil na FDVju in nikoli v življenju ni zares delal.

T.F.