fbpx

Grims: ”Izjava, da ima vlada stvari pod nadzorom, meji na humor.”

Vlada že dva meseca govori, da je pripravljena na migrantsko krizo, vendar pa poslanec Žan Mahnič trdi, da še vedno ni prešla od besed k dejanjem. Zato bo skupaj s poslancem Brankom Grimsom vladi predlagal, naj se nemudoma začne postavljati ograja.

Na današnji skupni seji odbora za obrambo in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so spregovorili o trenutni varnostni situaciji v Sloveniji. Po zaprtem delu seje sta se na begunsko krizo v Sloveniji odzvala poslanca SDS Žan Mahnič in Branko Grims, ki je tudi predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb.

Migrante priganjata zima in dejstvo, da se bodo meje zapirale
Vladi je uspelo narediti iz Slovenije ozko grlo prehoda za celotno Evropo in upam, da ne bomo postali še predpražnik za celotno Evropo,” je dejal Grims. “Dokler gre razprava v smer, da je treba odpirati dodatne koridorje in prehode, je to popolnoma varnostno in ekonomsko zgrešeno. Razprava bi morala iti v smer, kako učinkovito zaščititi meje, jih ustrezno zapreti in zavarovati ter poskrbeti za vse tisto, kar se do sedaj ni, če se bo ta situacija nadaljevala.” Dodal je še, da migrante priganjata dve dejstvi: da prihaja zima in da se bodo meje začele zapirati.

”Avstrija se pripravlja na resno gradnjo ograje po celotnem severnem delu, predore pa lahko zaprejo dobesedno v trenutku. Za Slovenijo bo tako edina dilema, kje bo bodoča schengenska meja za Evropo – ali bo to na južni meji s Hrvaško ali na severni meji, s čimer pa bomo postali predpražnik Evrope na Balkanu” je še poudaril Grims.

Migrantski val se ne upočasnjuje
Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič pa je dejal, da za zdaj ni nikakršnih indicev, da se bo migrantski val upočasnil ali zaustavil, še več, na pot naj bi se odpravili celo ljudje iz severne in podsaharske Afrike. ”Vse več migrantov in beguncev naj bi prihajalo tudi iz nižjih slojev, obstaja pa tudi potencialni problem nalezljivih bolezni, kar pa naj bi pristojne službe za zdaj še obvladovale, kar so vladni predstavniki argumentirali s tem, da se begunci ne sprehajajo po celotni državi, kljub temu da še vedno ne vemo, zakaj se podatki o vstopu in izstopu migrantov razlikujejo za več kot 28 tisoč,” je še dodal Mahnič.

Predlog vladi, naj se postavi ograja
Vlada že dva meseca govori, da je pripravljena na migrantsko krizo, vendar pa poslanec Žan Mahnič trdi, da še vedno ni prešla od besed k dejanjem. ”Zato bova s kolegom poslancem Brankom Grimsom predlagala, da bi odbor v nadaljevanju sprejel sklep, naj vlada nemudoma prične s postavljanjem ograje na meji z s Hrvaško,” je dejal predsednik odbora za obrambo.

Po besedah poslanca Mahniča je ograja na meji dejstvo, vlada pa si mora samo postaviti vprašanje, ”na kateri strani ograje bo Slovenija oziroma ali bo glavna ograja postavljena med Slovenijo in Avstrijo ali pa med Slovenijo in Hrvaško. Upam, da bo obveljal drugi scenarij,” je sklenil.

M. G.