fbpx

Ne čudite se, zakaj morate s potnimi listi v Avstrijo: Györkös Žnidarjeva dala košarico Nemčiji in Avstriji

Foto: STA

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je danes zavrnila možnost skupnega nadzora Slovenije, Avstrije in Nemčije na slovenski južni meji oziroma, kot je kasneje pojasnila, je zavrnila možnost “skupne registracije”. Kot pravi, vidi v tem nastavek za ”hot spot” v Sloveniji. Predlog o skupnem nadzoru je sicer podala Avstrija, ki je prepričana, da bi bilo tovrstno sodelovanje držav na zunanji schengenski meji uspešno.

Kar naj bi Slovenija po tem potencialnem sporazumu izvajala, mora namreč po mnenju Vesne Györkös Žnidar na svojih mejah izvajati Hrvaška. Zato naj bi premier Miro Cerar kolegom v kratkem poslal pismo, v katerem bo predlagal, da je potrebno z nadzorom migracijskega toka začeti na grško-makedonski meji, s tem pa naj bi bil tok za Slovenijo lažje obvladljiv.

Z ministrstva so kasneje poslali sporočilo, v katerem so nastop ministrice Vesne “piarovsko sfrizirali”, češ da se je njena izjava nanašala na skupno registracijo – in ne na skupni nadzor na južni meji. Kot so zapisali, je ministrica “zavrnila možnost skupne registracije Slovenije, Avstrije in Nemčije na slovensko-hrvaški meji”, kar pa ne spremeni dejstva, da je dala Avstriji in Nemčiji košarico.​

Kako bo ukrepala Slovenija, je tajno 
Do zastajanja migrantov v Sloveniji po njenih besedah še ne prihaja, dodala pa je, da “če bo prišlo do enostranskih odločitev Avstrije in Nemčije, se bo Slovenija temu primerno ustrezno odzvala in ukrepala”. Kot je dodala, sprejema Slovenija vse ukrepe, ki so potrebni zato, da ne bomo postali žep za migrante. A kakšni so ti ukrepi, ni želela povedati, saj to, kot je pojasnila, ni primerno, ker gre za tajne ukrepe.

“Brez konstruktivnega sodelovanja Hrvaške in skupnih pravil na celotni migracijski poti si ne predstavljamo hitre rešitve za obvladovanje migracijskega toka,” je priznala ministrica ter napovedala, da bodo takoj po ustanovitvi nove hrvaške vlade pristopili do novega ministra za notranje zadeve.

Avstrijci predlagali skupni nadzor; pripravljeni so ukrepati po svoje
Predlog o skupnem nadzoru meja je predlagala Avstrija z željo iskanja skupnih rešitev. Werner Faymann, avstrijski kancler, meni, da bi se morale Nemčija, Avstrija in Slovenija dogovoriti o skupnem varovanju južne meje Slovenije s Hrvaško, poroča avstrijski Wiener Zeitung.

Sodelovanje vseh treh držav vidi kot rešitev pri obvladovanju migracijskega toka in ureditev postopkov vračanja migrantov. Avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve je v svoji izjavi za javnost zapisalo, da bi se lahko na mejah kmalu veliko spremenilo.

Če ne bo evropske rešitve, bo vsaka država prisiljena najti svoje
Faymann v svojem intervjuju za dunajski časnik poudarja, da se nam obetajo temeljne spremembe v mejnih režimih posameznih držav – odločitve Nemčije bi lahko najbolj občutili prav Avstrija in Slovenija. Ocenjuje namreč, da je schengen na tej točki praktično oslabljen.

“V kratkem pričakujem odločitev o varnosti meja,” je dodal Faymann. Zunanji minister Sebastian Kurz je dejal, da je skupen pristop Nemčije, Avstrije in Slovenije smiseln. “Če ne bo evropske rešitve, bo vsaka država prisiljena najti svoje, nacionalne rešitve,” še dodaja Kurz.

M. G., A. D