fbpx

HDZ: Hrvaška se ne bo vrnila v arbitražni postopek

Foto: STA

Hrvaška se povabilu arbitražnega sodišča, da 15. januarja predstavi svoje razloge za izstop iz arbitražnega postopka, očitno ne bo odzvala. Mednarodni sekretar HDZ Miro Kovač je izjavil, da bo Zagreb rešitev iskal v okviru mednarodnega prava in dobrososedskih odnosov.

Potem ko je Hrvaška lansko poletje po objavi prisluhov slovenskemu arbitru in agentki odstopila od arbitraže, je arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, novembra lani obema stranema naložilo, naj mu posredujeta dodatno gradivo. Hrvaška mora to storiti do 15. januarja, Slovenija pa do 26. februarja. Marca namerava sodišče opraviti novo zaslišanje obeh strani.

Po informacijah zagrebškega časnika Večernji list se Hrvaška povabilu arbitražnega sodišča ne bo odzvala.
Miro Kovač (foto: Nova24tv).

Miro Kovač (foto: Nova24tv).

Kovač: Sporazum o arbitraži za Hrvaško ne velja več
“Ko gre za spor o meji, smo prepričani, da bomo našli rešitev na podlagi mednarodnega prava in v duhu prijateljskih odnosov. Po odločitvah hrvaške vlade in sabora sporazum o arbitraži za Hrvaško ne velja več,” je izjavil Kovač, ki naj bi bil kandidat HDZ za novega zunanjega ministra.

“Nova hrvaška vlada si bo prizadevala za krepitev naših odnosov,” je napovedal Kovač. Kot je dodal, sta Hrvaška in Slovenija prijateljski državi, ki imata tudi intenzivne gospodarske odnose.

Hrvaška parlamentarna večina pričakuje, da bodo prihodnjo desno hrvaško vlado potrdili na prvi letošnji seji novega sklica sabora, ki se bo predvidoma začela 18. januarja.

Slovenija po drugi strani vztraja pri stališču, da mora arbitražno sodišče opraviti svoje delo in dokončno določiti mejo med državama.

N. K.