fbpx

Za zadnje milijarde državnega premoženja se nadaljuje hud spopad med strici in nečaki iz ozadja

Foto: STA

Boj za upravljanje slovenskega državnega premoženja je v polnem zamahu. Kadrovanje v SOD-u, KAD-u, DUTB-ju poteka zelo intenzivno. Politični analitik in poznavalec ozadij Miloš Čirić je v včerajšnji oddaji Hobotnica z voditeljem Borisom Tomašičem debatiral glede tega, kdo je ta, ki kadruje, in kdo zares deluje v ozadju. 

Janez Zemljarič, Janez Kocijančič in Drago Isajlović so strici iz ozadja, ki brez volitev vodijo slovensko državo. Potrebno je zavedanje, da medija Kanal A in POP TV nikakor nista neodvisna medija, ki bi se izognila prstom stricev iz ozadja, saj Borut Jamnik predstavlja pomembno glasilo, predvsem takrat, ko gre za obračunavanje z nasprotniki. Kanal A, ki je izpostava POP TV, zagovarja upravljalce državnega premoženja, ki odločajo o delitvi večine oglaševalskega denarja.

Na prvi pogled je napad na strice nelogičen, a vendarle pogovor s pravimi poznavalci kmalu razjasni sliko. Boruta Jamnika je kot čudežnega dečka v slovensko državno ekonomijo pripeljal Bruno Korelič, dolgoletni predsednik uprave Luke Koper ter alfa in omega primorskega gospodarstva od Istrabenza do Cimosa. Vsekakor pripada v skupino tako imenovanih “starih fantov – old boysev” kot prej omenjeni strici.

Foto: STA

Foto: STA

Razmah stricev iz ozadja v času debelih krav
Korelič se od upokojitve dalje ni pojavljal v medijih, veljal je celo za bolnega in dajal vtis, da nima nobenega vpliva več. V resnici pa je preko svoje mreže obvladoval vse ključne primorske firme, pri čemer mu je zvesto pomagal Borut Jamnik. Tako imenovani “old boysi” so imeli jasno razdeljena področja delovanja, kar v času “debelih krav” ni predstavljalo problema, do njega pa je prišlo, ko je prišla kriza in je začelo denarja zmanjkovati in so se korita pričela ožiti. Izgubili so številne molzne krave, kot je Istrabenz, ostala pa jim je Luka Koper.

Janez Zemljarič je želel prevzeti Luko Koper in vanjo pripeljati svoje ljudi. Ker je predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc možno povezana z Borutom Jamnikom, je prišlo do predloga zamenjave treh članov nadzornega sveta, vključno z njo. To je bil poseg na področje, ki je pod vplivom Bruna Koreliča. Pojavil se je v nekaterih medijih – Dnevniku in Večeru – in povedal, kar je bilo potrebno, sindikat žerjavistov pa je organiziral stavko. Sledil je umik vlade in SDH-ja, kar je povzročilo vzpostavitev ravnotežja. V resnici se v ozadju še vedno nadaljuje hud boj za državna podjetja, v katerega so poleg Zemljariča vpleteni tudi Kocijančič, Isajlović, Jamnik, Golobič in Jamnikova teta Breda Pečan, vplivna pripadnica stare struje SD.

Luka Koper prizorišče spopada dveh lobijev
Cerar je v primeru Luke Koper reagiral odločno in izjavil, da ne bo dovolil, da ulica diktira upravljanje, in prišlo je do predloga zamenjave. Nato je poklical Jazbeca in zahteval njegov odstop, kar je povzročilo vzpostavitev starega stanja. Čirić je to komentiral tako, da je največji problem Cerarja v tem, da se ljudje zavedajo, da v bistvu on ne vodi gospodarstva, in dodal: “Šlo je za tipičen primer uporabe medijev, ulice, Luka Koper pa je tako postala prizorišče spopada dveh lobijev.” 

Foto: STA

Foto: STA

V ozadju je Luka Koper veliko pomembnejša, kot mi to ocenjujemo s perepektive v prestolnici. Ni zanemarljivo dejstvo, da se pripravlja projekt drugega tira, kar pomeni veliko denarja. Nekaj virov naj bi po besedah Tomašiča dejalo, da naj bi v Luko prišel Ernest Gortan, s čimer bi izvedli restavracijo vpliva Jamnika in Koreliča. Čirić je komentiral, da je Gortan dolgoletni kandidat Koreliča, ki ga poskuša postaviti na položaj. “V času protestov je bilo prisotnih veliko ljudi, ki niso govorili slovenskega jezika, zato se poraja vprašanje, od kod so prišli, kaj so počenjali, poznali jih niso celo domačini,” je še dejal Čirić.

Prepletenost Jamnikovih kadrov je globoka
Voditelj Tomašič je opozoril, da zadnji dogodki kažejo na to, da se je Cerar morda celo aktiviral ali pa moč prepustil drugi skupini ljudi, ki skuša zmanjšati vpliv Jamnika. Po besedah Čirića je prepletenost Jamnikovih kadrov tako globoka, da ljudje sploh ne vedo, kaj se dogaja.

Ali Borut Jamnik izgublja vpliv?
Nadzorni svet SDH-ja je sporazumno razrešil članico Anjo Strojin Štampar, kar po odhodu Jazbeca predstavlja drug udarec za Boruta Jamnika. Pobudnik teh sprememb je predsednik nadzornega sveta, Damijan Belič, ki se je po navedbah Požar Reporta ponujal Cerarju za predsednika nadzornega sveta Petrola. Pod vprašanjem je tudi obstanek Boruta Jamnika kot predsednika nadzornega sveta Petrola, bije pa se tudi bitka glede obvladovanja KAD-a, ki je lastnik Modre zavarovalnice, v kateri je Jamnik predsednik uprave.

Foto: STA

Foto: STA

Po drugi strani pa je Jamnik uspešen na Primorskem, saj tam vse kaže na to, da bo za predsednika uprave Luke Koper uspel nastaviti Ernesta Gortana, v Intereuropo pa Franca Kadiša, ki je blizu Novi Sloveniji. Ohranja tudi pozicije v zavarovalnici Sava, kjer je favorit za novega direktorja Marko Jazbec. Kaže, da je Zemljaričev klan uspel preko ljudi Mira Cerarja vrniti udarec. Ne glede na rezultat bojev bomo za to plačali davkoplačevalci, saj gre za to, kdo bo vlekel denar iz državnih podjetij.

Politika se ne bi smela vmešavati v gospodarstvo
Čirić je izpostavil, da je resnica pomembna glede na stol, na katerem sediš, in izpostavil, da ni pomembno, ali je lastnik domač ali tujec, pomembnejši so kadri, ki vlečejo poteze. Zavedati se moramo, da bi morala uspešnost predstavljati edini nacionalni interes, zato se politika nikakor ne bi smela vmešavati v gospodarstvo.

N. Ž.