fbpx

O usodi Erjavca razprava tudi za zaprtimi vrati, NSi predstavila tajne dokumente

Karl Erjavec (foto: STA).

V državnem zboru je cel dan potekala interpelacija o delu in odgovornosti zunanjega ministra Karla Erjavca. Opozicija mu očita prorusko delovanje in kup nepravilnosti pri vodenju zunanje politike.  Koalicija ga pričakovano še vedno podpira. Milan Brglez je opozicijo označil za nevarno in dejal, da je interpelacija v tem času nespametna. Razpravo sedaj nadaljujejo za zaprtimi vrati, saj NSi predstavlja zaupne dokumente, ki naj bi dokazovali, da je Erjavec Hrvatom pomagal rušiti arbitražo. 

Ob 21:40 so poslanci razpravo o interpelaciji Karla Erjavca nadaljevali za zaprtimi vrati, saj naj bi NSi predstavila dokumente, ki dokazujejo, da je Erjavec pomagal Hrvatom rušiti arbitražo. Dokumenti so označeni za tajne, zato je seja dobro uro potekala brez navzočnosti javnosti. Kasneje se je sicer nadaljevala po dnevnem redu, odprta za javnost.

Vlagatelji interpelacije so sicer že pred dnevi obrazložili, da si jo je Erjavec “prislužil” z vodenjem “improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike”. V interpelaciji so zapisali, da zunanja politika Karla Erjavca ni v skladu z usmeritvami, ki jih določa DZ, opuščal pa naj bi tudi nadzor nad diplomati, ki so zagrešili nepravilnosti. Med drugim Erjavcu očitajo prorusko zunanjo politiko in napačno kadrovsko politiko na zunanjem ministrstvu.

Horvat: Sloveniji se je po zaslugi Erjavca zgodila ogromna politična škoda
Sloveniji se je z izbruhom mednarodne afere o prisluhih Hrvaške zgodila velikanska politična škoda, je prepričan poslanec NSi Jože Horvat. Vprašal se je, kam gre slovenska zunanja politika. Pojasnil je, da bi interpelacijo vložili že prejšnje poletje, vendar bi bilo po njegovem to neodgovorno, saj se je Slovenija po Erjavčevi zaslugi že tako in tako znašla v veliki mednarodni sramoti. “Državne interese smo postavili pred strankarske,” je povedal.

“Mednarodni škandal je samo eden mnogih primerov vaše nedoslednosti in površnosti. Zunanja politika mora biti dosledna,” je bil kritičen Horvat.

Šircelj: Erjavec vodi zunanjo politiko, ki je šibka in v škodo Sloveniji
Andrej Šircelj, poslanec SDS, je poudaril, da so mir, varnost, blaginja, urejeni dvostranski odnosi, močna Evropska unija in prepoznavnost Slovenije temeljni cilji slovenske zunanje politike. “Ob vodenju slovenske zunanje politike se upravičeno sprašujemo, ali so to parole ali je to realnost,” je povedal.

Šircelj je prepričan, da je Slovenija z zunanjo politiko pod okriljem Erjavca postala preveč šibka, neambiciozna in v škodo Slovenije. Očital mu je tudi, da Slovenija namenja premalo sredstev za varnost, medtem ko se v soseščini krepijo konflikti.

V razpravi za interpelacijo pa je poslanec Peter Vilfan razkril, da je bil za prometno nesrečo, v kateri je pod vplivom alkohola zbil pešca, pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Zaradi sodbe ne namerava odstopiti, saj je, kot je za STA povedal, enkrat to že storil. 

Branko Grims je prepričan, da se v nobeni drugi državi ne bi zgodilo, da bi po takšni aferi, kot se je zgodila lansko poletje, minister še vedno sedel na ministrskem stolu. Prepričan je, da Erjavec vodi “klovnovsko” zunanjo politiko. Poslanec NSi Matej Tonin pa je med drugim izpostavil, da se Erjavec v kritičnih situacijah ne znajde najbolje, po njegovem pa je problematično tudi njegovo (ne)znanje angleškega jezika.

Brglez označil opozicijo za nevarno
Predsednik državnega zbora in član SMC Milan Brglez pa je dejal, da je interpelacija nespametna. ”Zamajati predstavnika, ki predstavlja državo v mednarodni skupnosti, je v času migrantske krize nespametno,” je dejal, in dodal, da je opozicija, ki tako napade predstavnike lastne države med spori in situacijami zdaj, ko smo v takšnih konfliktnih in kriznih razmerah, bolj nevarna za državo kot zunanji minister, kar trdi opozicija. Dejal je, da gre za nedržavotvorno nabiranje notranjepolitičnih točk na račun zunanjepolitičnih interesov.

Poslanec SDS Danijel Krivec je Brglezovo izjavo komentiral: “… Predsednik državnega zbora govori o konfliktnih in kriznih razmerah v tej državi in pravi, da zaradi tega mi ne bi smeli niti uporabljati inštrumentov parlamentarne demokracije, kot je interpelacija. To pa je za mene večji problem kot to, kar imamo napisano v interpelaciji,” in dodal, da je Brglez kot član koalicijske stranke končno priznal, da smo v konfliktnih in kriznih razmerah, saj so se do sedaj obnašali, kot da je v državi vse normalno.

Erjavec pozdravlja svojo mamo
Karl Erjavec
pa je po drugi strani prepričan, da je interpelacija neutemeljena in prazna. Ob začetku govora v državnem zboru je sicer pozdravil upokojenke in upokojence, pozdravil pa je tudi svojo mamo, “ki je včeraj praznovala god”. Nato se je le lotil vsebine interpelacije. Prepričan je, da gre tukaj za neka druga ozadja oziroma politične pritiske.

Današnji populistični pristop ministra spominja na nedavno izjavo, ko je v oddaji Tarča dejal, da bi na vsak način sprejel kakšnega begunca, “zlasti kakšnega starejšega, glede na to, da zastopamo populacijo starejših”.

Združena levica ne bo podprla niti Erjavca niti interpelacije
Erjavca v Združeni levici ne bodo podprli. Po drugi strani pa ne bodo podprli niti interpelacije, saj trdijo, da “Slovenija ne potrebuje niti zunanje politike SDS in NSi”. Izpostavili so tudi, da je slovenska zunanja politika po njihovem mnenju popolnoma neustrezna.

Za razpravo je bilo sicer namenjenih nekaj manj kot 14 ur.

Nina Knapič, Maruša Gorišek