fbpx

Karl Erjavec na zatožni klopi – prihodnji teden ga čaka interpelacija

Vir: STA

Zunanji minister Karel Erjavec se bo naslednji teden znašel na zatožni klopi. V državnem zboru ga čaka interpelacija, ki so jo vložili poslanci SDS in NSi, ki mu očitajo nestrokovno vodenje slovenske zunanje politike. Erjavec je že drugi minister v vladi Mira Cerarja, ki je moral prestati interpelacijo. 

Vlagatelji interpelacije so obrazložili, da si jo je Erjavec “prislužil” z vodenjem “improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike”. V interpelaciji so zapisali, da zunanja politika Karla Erjavca ni v skladu z usmeritvami, ki jih določa DZ. opuščal pa naj bi tudi nadzor nad diplomati, ki so zagrešili nepravilnosti. Očitajo mu tudi celo vrsto nepremišljenih izjav, s katerimi je zmanjšal kredibilnost Slovenije v zunanjem političnem prostoru.

Erjavec: To je “pamflet očitkov”
Erjavec očitke iz interpelacije, ki jih je že označil za “pamflet očitkov”, ki naj ne bi vseboval tehtnih argumentov proti njegovemu delu, zavrača. Ob tem meni, da gre pri vsem skupaj za poskus NSi, da bi zadnji hip pred ustanovitvijo nove desne stranke uspela  ukrasti pozornost javnosti.

Ali je Karel Erjavec deloval koruptivno?
Po mnenju SDS in Nsi naj bi Slovenija pod vodstvom Karla Erjavca spreminjala središče pozornosti slovenske zunanje politike, ki naj bi se prevešal od Zahoda proti Rusiji in državam zahodnega Balkana, s čimer naj bi zanemaril odnose z našimi najtesnejšimi zavezniki, Združenimi državami in članicami Evropske unije.

Opozicija celo sumi, da je Erjavec v nekaterih primerih, ko ni ukrepal proti diplomatom v tujini, ki so tam zagrešili hude nepravilnosti, deloval koruptivno.

Ž. K.