fbpx

Hrvaška bo v prihodnosti zahtevala več od tega, kar je dala arbitraža, in Slovenci bomo, tako kot zdaj, od česa odstopili

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je zelo zadovoljen z razsodbo arbitražnega sodišča glede poteka meje v Piranskem zalivu in ne glede na dejstvo, da je Slovenija velika poraženka, je mnenja, da imamo enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapremo to poglavje. A ob besedah sosednje Hrvaške, da arbitraže ne bo spoštovala, se je pravi spor šele začel. To pomeni, da je pred nami nerešljiv problem, ki ga slovenska levica skuša potisniti v pozabo.

Po današnjem političnem vrhu o razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, ki ga je sklical premier Miro Cerar, je Borut Pahor še dejal, da katerakoli odločitev prej ali pozneje glede rešitve meje s Hrvaško ne bi bila za Slovenijo ugodnejša od te, ki jo je Slovenija dosegla z arbitražnim sporazumom ter, da je treba uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča doseči na miren način in s pogovori. A kljub temu ni mogel mimo dejstva, da Hrvaška uradno razsodbe arbitražnega sodišča ne upošteva in je dejal, da “bo uveljavitev razsodbe sodišča velik in zahteven problem ob zavedanju, da Hrvaška uradno razsodbe arbitražnega sodišča ne upošteva”. Vseeno pa je zadevo umilil v izjavo, da je treba tudi uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča doseči “mirno, s pregovori, preudarno in tako, da se ohrani mir in varnost in okrepi zaupanje in dobrososedstvo na dolgi rok”. Iz povedanega lahko ponovno razberemo, da levica nima volje niti interesa, da bi branila suvereno ozemlje in morje lastne države.

Smer pravične in trajne rešitve odnosov sploh obstaja?
“Pred nami je zahteven problem, ki ni nerešljiv,” je še izjavil Pahor in dodal, da bo mogoče z dialogom, posvetovanji, preudarnostjo, potrpežljivostjo in politično modrostjo tudi to obrniti v smer pravične in trajne rešitve odnosov ter problemov s sosednjo Hrvaško. Pri tem pa se lahko vprašamo, ali je temu res tako? Pahor se namreč zaveda, da to ne bo lahko zaradi stališča hrvaške države, a kljub temu vztraja, da je bilo to vprašanje enkrat za vselej na osnovi sodišča, ki ga je določil arbitražni sporazum, sprejeto in rešeno. Pri vprašanju arbitraže pa je namreč potreben pogled nazaj, saj je v demokratični državi treba ljudem odpreti oči, da končno vidijo, kdo jim laže, vliva lažna upanja in kdo jim res govori resnico.

Predsednik RS je poleg tega, da prevladuje očitno nezadovoljstvo glede razsodbe arbitražnega sodišča, izrazil prepričanje, da se bodo polemike kmalu polegle. A Hrvaška igra spretno igro in če se bo Slovenija obnašala tako kot doslej, bo Hrvaška Sloveniji v nadaljevanju celo manj od tega, kar je bilo nesporno naše ob osamosvojitvi, še drugič prodala za visoko ceno.

Janez Janša, predsednik SDS (foto: SDS).

Se vlada RS lahko loti implementacije sodbe?
Po političnem vrhu, katerega se je poleg Pahorja, Cerarja, Brgleza udeležil še predsednik SDS Janez Janša, je slednji opozoril, da vlada sodbe ne more implementirati enostransko. “Prišlo bo do sestankov, na katerih bodo predstavniki Evropske komisije, Slovenije in Hrvaške, državi pa bosta v enakovrednem položaju. Tam mora Slovenija izpostaviti regionalni vidik, saj napačno pristaja na to, da se to mejno vprašanje rešuje prek tretje strani,” je dejal Janša. Predsednik Vlade RS Miro Cerar pa je implementacijo arbitražne odločbe komentiral z besedami: “Vsak korak moramo temeljito premisliti, ga sprejeti premišljeno in vseskozi vzdrževati dialog s Hrvaško v duhu dobrososedskih odnosov.”

Poleg tega je Cerar izjavil, da so v današnji konstruktivni razpravi ocenili, da mora biti Slovenija v procesu implementacije odločna, a preudarna. Prav tako je zagotovil, da bodo s srečanji nadaljevali, ko bo prišlo do novih dejstev in okoliščin, s katerimi jih bo želel seznaniti. Javnost je seznanil še z novico, da se bo 12. julija srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, ki mu bo predstavil njihov pogled na prve in kasnejše korake v zvezi z arbitražno odločbo. Nesmiselnim Cerarjevim stavkom pa je sledil še ta: “Verjamem, da bosta državi najprej poskušali narediti vse za to, da bosta v dialogu dosegli skupna stališča, a možnosti pomoči ne smemo zavreči.” S tem je mislil na pomoč Evropske komisije, ki po njegovem mnenju lahko pomaga na načine, ki so v skladu z njenim delovanjem, o čemer se bo sama odločala. A ne pozabimo na to, da Hrvaška vztraja, da odločbe ne bo implementirala. Zato ne smemo imeti velikih pričakovanj, da bo njuno srečanje uspešno. Po vsej verjetnosti ne bo prinesel nekaterih jasnih odločitev ali rešitev.

Miro Cerar, predsednik Vlade RS. (foto: Nova24TV)

Predsednik SDS je še odgovoril, da je “tisto, kar lahko Slovenija realno pričakuje, nek poskus mediacije. Prišlo bo do nekaterih sestankov, kjer bodo predstavniki Evropske komisije, Slovenije in Hrvaške, a državi bosta nastopali iz enakopravnih pozicij, drugače bi bilo, če bi bila Hrvaška še kandidatka za članstvo v Evopski uniji, to potem ne bi bila mediacija, ampak pogojevanje, in tam v mediaciji mora Slovenija izpostaviti ta regionalni vidik”.

Cerar: Takšna odločba, kot je ta, je primer dobre prakse
Po besedah Mira Cerarja je takšna odločba, kot je ta, primer dobre prakse za to, kako se lahko na civiliziran in pravni način rešujejo mejni in drugi spori med državami. “To je še posebej pomembno za to območje, ki je bilo in je na nek način še vedno zelo nemirno.” Njegova prva trditev definitivno ne drži, saj je arbitražna razsodba s tem, ko je mejno območje dodelilo Hrvaški, prizadela veliko državljank in državljanov RS.

Sporočilo Janeza Janše
Ta odločitev je pravno-veljavno za Slovenijo obvezujoča toliko kot za Hrvaško in je v celoti enostransko ni mogoče izkoristiti, zato sem dejal, da želim veliko sreče slovenski vladi v naslednjih mesecih in letih, dokler ta regionalni okvir in ta širša slika, ta gozd v regiji, ki ga moramo videti, ne bo povedal svoje. To bo nova priložnost, kjer bo treba izkoristiti svoje prednosti. Mislim pa, da jih ne bomo, če bomo zdaj vsi kričali, kako je to dobra rešitev za Slovenijo, ki jo je treba sprejeti. Tisti, ki so zavajali volivce takrat, da so glasovali za slab arbitražni sporazum, s tem sebe tolažijo ali pa tolažijo tiste, ki so jih takrat zavajali,” je dejal Janša in dodal, da bo v prihodnosti prišel trenutek, ko bo Hrvaška ponudila bilateralno rešitev. “In takrat bo Hrvaška rekla: glejte, zahtevamo več od tega, kar je dala arbitraža, mi z njo nismo bili zadovoljni, Slovenci pa ste bili zelo zadovoljni in lahko od česa odstopite.”

I. K.