fbpx

Hrvaški plačilni nalogi v nabiralnikih slovenskih ribičev – Kazen hrvaške policije prejel tudi Silvano Radin

Silvano Radin se z ribištvom ukvarja že več kot 30 let. (Foto: Nova24TV).

Potem, ko je Slovenija začela s pošiljanjem kazni hrvaškim ribičem za ribolov v Piranskem zalivu, se je enako odzvala še hrvaška policija, ki je tako začela pošiljati kazni slovenskim ribičem. Jabolko spora je priznavanje – nepriznavanje za Hrvaško kompromitiranega arbitražnega sporazuma, ki določa mejo med teritorialnim morjem Slovenije in Hrvaške, ob koncu dneva pa zaradi nesposobnosti politikov trpijo preprosti ljudje. Kar 12 plačilnih nalogov je prejel slovenski ribič Silvano Radin, ki je ob pošiljki na socialnem omrežju Twitter zapisal kritiko čez Boruta Pahorja.

Hrvaška policija je slovenskemu ribiču Silvanu Radinu poslala kar šest plačilnih nalogov v skupni višini 12 tisoč evrov zaradi, kot navajajo, ker je “vplul v teritorialno morje Republike Hrvaške” “brez namere opravljanja mejnega pregleda.” Hrvaški organi pregona mu očitajo tudi “opravljanje gospodarskega ribolova”, “brez da bi imel predhodno izdano odobritev oziroma dovolilnico za ribolov, ki jo je izdala Republika Hrvaška.”

Hrvati so še zapisali, kako je bil v času prekrška v oddaljenosti 0,4 morske milje od razmejitvene črte v hrvaškem teritorialnem morju vzpostavljen neposreden stik z ribiško ladjo. Po hrvaškem opozorilu, da Radin ribari v območju, v katerem je to prepovedano, je slovenska ribiška ladja zapustila območje. Hrvaška se v poslani kazni sklicuje na Zakonik o schengenskih mejah. Radinu se očita, da kot kapitan posadke po vstopu v tuje morje hrvaški mejni policiji ni predal popisa članov posadke oziroma potnikov na plovilu.

Kdo bo koga?
Hrvaško pošiljanje kazni je očiten odgovor slovenski vladi, ki je že pred časom začela s pošiljanjem kazni hrvaškim ribičem. Takrat je Hrvaška svoje ribiče pozvala, naj kazni ne plačujejo, temveč jih samo pošljejo v Zagreb. Zdaj se zdi, da Hrvaška vrača udarec. Pri vsem tem pa bodo najbolj trpeli ravno tisti, za katere bi se morala slovenska vlada najbolj zavzeti, a namesto tega raje nabira poceni politične točke. Namesto, da bi težavo skušali reševati, je slovenska vlada na čelu z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem s svojimi nepremišljenimi izjavami po nepotrebnem zaostrila situacijo.

Fotografija naloga z navedeno kaznijo.

Ivan Šokić