Hrvaški politik v BiH jasno namignil, da bi lahko non-paper o delitvi BiH prišel iz “delavnice” slovenske levičarske opozicije, saj ji zapleti najbolj ustrezajo

Božo Ljuvić. (Slika: YouTube/PrintScreen)

Slovenski premier Janez Janša z non-paperjem, ki predvideva spremembe meja v Bosni in Hercegovini zagotovo nima prav ničesar. Če res obstaja, je bolj verjetno, da prihaja iz velikoalbanskih (mogoče tudi velikosrbskih) delavnic, mogoče celo iz delavnice slovenske leve opozicije, ki ji taka afera zelo odgovarja. Nekako tako je po poročanju portala Kamenjar za N1 dejal Božo Ljubić, predsednik Vrhovnega sveta HNS BiH.

Božo Ljubić je dejal, da non-paper Janši nikakor ne ustreza niti kot dokument, niti kot rezultat. Odgovarja pa bošnjaškim politikom v Sarajevu, ki se soočajo z afero z respiratorji. V Sarajevu so tudi razočarali zaradi pisma ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna in stališči EU. Na nek način skušajo zapolniti “vrzel”, ki je nastala z dokumentom, ki ga je Hrvaška (skupaj s še petimi državami EU) pripravila za junijsko razpravo o BiH in jugovzhodni Evropi.

“Zato non-paper o delitvi BiH zagotovo ne prihaja iz delavnice Janeza Janše, saj najbolj odgovarja slovenski levi opoziciji in bošnjaškim politikom v Sarajevu,” je povedal Božo Ljubić. In dodal: “Lahko bi prišel tudi iz delavnic velikoalbanskih in velikosrbskih strategov. Ampak tako ali tako nima nobenega pomena, niti zaradi njega ne bo nikakršnih posledic.”

Spomnimo. Včeraj smo poročali, da se je bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović po telefonu pogovarjal s slovenskim premierjem Janezom Janšo, potem ko ga je ta poklical in obvestil, da ne obstaja non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH, so sporočili iz predsedstva BiH. Slovenski premier Janša je dejal, da Slovenija podpira suverenost in ozemeljsko celovitost BiH, kot tudi njeno evroatlantsko pot ob popolnem spoštovanju daytonskega mirovnega sporazuma, je sporočilo predsedstvo BiH na svoji spletni strani.

Peter Truden