Hude zlorabe na CSD: Pomočnica direktorice sorodniku neupravičeno izplačevala socialno pomoč

Center za socialno delo (CSD) Maribor (Foto: STA)

Po navedbah portala Mariborinfo.com, ki je o zadevi poročal na podlagi anonimnega elektronskega sporočila, so se na enoti CSD Maribor Center dogajale hude nepravilnosti. Na tožilstvo in policijo so namreč vložili kazensko ovadbo zoper ene od pomočnic direktorice centra zaradi suma ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja ali pravic, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi. Pomočnica naj bi javna sredstva oškodovala najmanj za 10.000 evrov.

Direktorica Marjana Bravc je za medije zapisala, da je bila kot direktorica v začetku junija seznanjena, da naj bi sorodnik pomočnice prejemal denar s področja enkratnih socialnih pomoči. Dejala je, da je nemudoma ukrepala in pomočnici odvzela vsa pooblastila in dostope do informacijskega sistema, saj je imela kot pomočnica zelo široka pooblastila.

Bravc je ob dogodku dejala, da so “na centru vsi zelo zgroženi. To negativno vpliva na sliko CSD in diskreditira delo ostalih zaposlenih na CSD, ki se zelo trudijo,” je dodala.

Po njenem pojasnilu sta bili imenovani dve notranji komisiji. Ena je pregledala izplačila socialnih transferjev v funkcionalni obliki, druga pa vse zadeve s področja pravic iz javnih sredstev, ki jih je izvajala pomočnica. Komisija je pri tem ugotovila nepravilnosti od decembra lani. Vsa neupravičena izplačila javnih sredstev bodo morali prejemniki vrniti.

Pomočnica direktorice ni več zaposlena na CSD Maribor, za mesto, ki ga je zasedala, pa so že objavili razpis. Rok za prijavo se je iztekel 22. julija. “Nedopustno je, da kateri koli javni uslužbenec izrablja sistem in javna sredstva nakazuje nekomu, ki do te pomoči ni upravičen,” je zapisala Bravc. “Takšna dejanja na CSD ostro obsojamo in za takšne uslužbence ni mesta med nami,” je dodala.

Sara Kovač