Hvala, sodišča! Polkovnik Popov dobil nagrado, ker je porušil pol Gornje Radgone – Slovenija mu je izplačala 3000 evrov odškodnine

Napad okupatorske JLA na Gornjo Radgono junija leta 1991 (Foto: Youtube)

Polkovniku nekdanje Jugoslovanske ljudske armade (JLA) in enemu izmed glavnih agresorjev na Slovenijo v času osamosvojitvene vojne leta 1991, Berislavu Popovu, so po zunajsodni poravnavi izplačali odškodnino v višini 3.108 evrov, potem ko ga je Okrajno sodišče v Murski Soboti oktobra leta 2015 oprostilo vseh obtožb za vojne zločine v Sloveniji. Slovenska tiskovna agencija poroča, da je Popov že lani spomladi na državno pravobranilstvo vložil zahtevek za izplačilo 5.000 evrov odškodnine, čeprav je pred tem zatrjeval, da bo o morebitni odškodninski tožbi še razmislil. Kot je znano je bil Popov v Sloveniji kot edini pripadnik JLA sprva obsojen na petletni zapor zaradi vojnih zločinov v desetdnevni vojni, a je nato višje sodišče zadevo vrnilo v vnovično obravnavo na nižjo stopnjo. Popov je sicer vojnih zločinov obsojen tako na Hrvaškem kot tudi v Srbiji, naši južni sosedje pa so za njim razpisali celo mednarodno tiralico.

Naj spomnimo. Najbolj bizarno v celotni zgodbi je imenovanje dveh nekdanjih jugooficirjev za sodna izvedenca, pred številnimi drugimi primernejšimi kandidati, ki so se šolali na prestižnih svetovnih vojaških akademijah. Takšnih je v Sloveniji kar nekaj. Berislavu Popovu sta namreč oprostilno sodbo pomagala doseči dva slovenska vojaška sodna izvedenca, Tomaž Pörš in Marko Unger, ki sta bila med vojno njegova soborca – na strani JLA. Unger je med osamosvojitveno vojno deloval pod istim poveljstvom kot obtoženi polkovnik Popov; ta naj bi bil med vojaško akademijo JLA celo Ungerjev inštruktor.

Tudi Pörš med vojno ni prestopil v slovensko Teritorialno obrambo. Tako sta 24 let po osamosvojitvi ravno ta dva sodna izvedenca, zaposlena v Slovenski vojski, praktično rešila nekdanjega polkovnika JLA, obtoženega vojnih hudodelstev zoper civilno prebivalstvo, med drugim tudi ropanja in žrtev. O zadevi so ves čas molčali v Združenju veteranov vojne za Slovenijo pod vodstvom generala Ladislava Lipiča, kjer se nevarno spogledujejo z borčevskimi organizacijami. Glede oprostilne sodbe se ni oglasil niti Alojz Štajner, predsednik Zveze slovenskih častnikov. Zanimivo je, da sta oba omenjena nekdanja načelnika Generalštaba Slovenske vojske – med osamosvojitveno vojno sta bila odgovorna prav za območje Gornje Radgone, kjer je s svojo enoto pustošil Popov.

Foto: YouTube. Berislav Popov.

Radovan Cerjak: Popov krivec tudi za smrtne žrtve
Popov je po oprostilni sodbi in vloženi odškodninski tožbi sicer sprejel poravnalno ponudbo državnega pravobranilstva, zato je bila maja lani sklenjena zunajsodna poravnava, na podlagi katere mu je bilo izplačanih 2.880 evrov odškodnine in stroški odvetniškega zastopanja v višini 228 evrov, skupno torej 3.108 evrov. Zadeva Popov je tako v Sloveniji končana.

Za komentar smo povprašali tudi uglednega pravnika Radovana Cerjaka, ki je nad novico šokiran. “Nekdo, ki je porušil pol Gornje Radgone, se je uspel izvleči iz postopkov na naših sodiščih, država pa mu je v zahvalo za vso škodo, ki jo je naredil, izplačala še odškodnino. To je absurd vseh absurdov,” je povedal Cerjak, ki opozarja, da je Popov odgovoren tako za materialno škodo kot tudi smrtne žrtve.

Na Hrvaškem za njim razpisana tiralica, ga bo Srbija izročila?

Težko pa je verjeti, da bo polkovnik mirno živel do konca svojih dni, saj je Hrvaška medtem zanj razpisala mednarodno tiralico. Popov je bil namreč na Hrvaškem in v Srbiji pravnomočno obsojen – južni sosedje ga preganjajo zaradi vojnih zločinov, Srbi pa zaradi vdaje med vojno na Hrvaškem. Popov naj bi sicer živel v Beogradu, a po naših virih utegne zdaj svoje zatočišče, paradoksalno, poiskati v državi, ki jo je najprej napadel – v Sloveniji.

Cerjak sicer ne verjame, da Popov ne bo prav dolgo na prostosti, če se bo namreč Srbija še bolj približevala Evropski uniji, ga bo bržkone skupaj z drugimi nekdanjimi oficirji JLA primorana izročiti Hrvaški oz. Hagu. Je pa izjemno razočaran, ker zgoraj omenjeni slovenski veteranski organizaciji nista protestirali proti oprostilni sodbi. “Edino, ki se je oglasilo, je bilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve!”

L. S.