fbpx

Ignoranca Mira Cerarja: Na povabila ni odgovoril, njegov kabinet se na klice ni odzval

Foto: Nova24TV

Na Novi24TV lahko od včeraj naprej vsak torek gledate oddajo Soočenje vlada : opozicija. V prvo oddajo sta bila povabljena prvak SDS Janez Janša in predsednik vlade Miro Cerar, vendar se slednji ni prikazal, čeprav ga vidimo paradirati po vseh televizijskih kanalih, ki se mu piarovsko prilagajajo. A ko je treba dati karte na mizo in odgovoriti na vprašanja glede predvolilnih obljub, saj je jasno, da se njegovo vladanje izteka, pa je več kot očitno, da mu zmanjka poguma. 

Novinarji smo v zadnjem času vse večkrat priča izmikanju odgovorov Cerarja in njegovih ministrov. Tako nas pogosto odslovijo s stavkom: “A se nismo zmenili, da tega ne bomo omenjali?” ali pa, da naše vprašanje ni tema novinarske konference ali pa pred nami kar strahopetno pobegnejo. Da se osebki Cerarjeve vlade na svojih položajih tudi po treh letih ne znajdejo, prav tako brez kompasa pa je, kot izgleda, tudi Miro Cerar, priča tudi dejstvo, da se odzivajo povabilom na gostovanja izključno na televizijah, kjer novinarji oziroma voditelji sprašujejo le tisto, kar je Cerarju in njegovi druščini pogodu. Vendar pa Nova24tv ni tip piarovske televizije, saj služba resnice in “prodajanje uslug” nista združljiva, kot nista piarovstvo in novinarstvo.

V torek bi se tako morala soočiti Miro Cerar in Janez Janša, vendar ima čisto vest, preteklost in tudi namene za prihodnost očitno le Janša.

Stol, pripravljen za Mira Cerarja, je ostal prazen. Foto: printscreen

Tomašič: “Dali smo mu možnost, da pride kadarkoli in da mu prilagodimo termin snemanja”
Voditelj oddaje Soočenje vlada : opozicija Boris Tomašič je povedal, da na Novi24tv začenjajo s serijo oddaj, v katerih bodo soočili delo vlade in predloge opozicije. Do volitev je še maksimalno leto dni, saj je glede na zadnje dogodke upravičeno pričakovati, da bodo morda celo prej. “Za volivce je pomembno, da vedo, kaj dela vlada, da vedo, kaj pripravlja opozicija, in da se ta mnenja in predlogi soočijo. Zato smo v studio povabili predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo in predsednika vlade Mira Cerarja. Žal se predsednik vlade našemu vabilu ni odzval – in to kljub večkratnim povabilom in kljub temu da smo mu dali možnost, da pride kadarkoli in prilagodimo termin snemanja oddaje. Na naše prošnje, na naša povabila nismo dobili niti odgovora, na koncu se nam njegov kabinet niti ni več oglašal na telefon.”

Janša: “Če volivci poznajo le eno plat, potem smo tam, kjer smo bili pred letom 1990. Danes smo žal blizu tega.”
Vabilu pa se je odzval predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je prepričan, da sta za demokracijo pomembni tako opozicija kot tudi predstavljeno delo vlade. “Zrela odločitev volivk in volivcev na volitvah je možna, samo če so volivci informirani in če poznajo alternative. Če poznajo samo eno plat, potem smo tam, kjer smo bili pred letom 1990. Danes smo žal blizu tega,” je povedal Janša.

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj:

Marjanca Scheicher