Ilirskobistriški župan iz stranke SD o smeteh migrantov: “V odvrženih gatah so se zaredili črvi, divjim prašičom je to okusna hrana, mi pa potem jemo zelo dobre divjačinske klobase!”

Odpadki za migranti na metliškem koncu, v neposredni bližini stanovanjskih hiš (Foto: Facebook)

“V teh smeteh, tako v hrani, kot v oblačilih, bom grdo rekel, kot v odvrženih gatah, so se zaredili črvi. To je golazen, te smeti ležijo tam že leto dni. Ti črvi so se zaredili noter in divji prašiči so ugotovili, da je to okusna hrana. In tudi to jedo. In potem mi na tržnicah kupujemo zelo dobre divjačinske klobase. Zelo dobre so. Ampak, zdaj pa prihajamo v tisto, ko to ni več problem samo župana občine Ilirska Bistrica, ampak tudi tržnice v Ljubljani. In ko se bo to zgodilo in ko bomo počasi ugotovili, da ni tam en župan, ki je siten, ki ga njegova lastna stranka preganja zaradi tega, in da je to problem širše skupnosti, bomo verjetno začeli razmišljati drugače,” je opozoril ilirskobistriški župan Emil Rojc, član stranke SD.

“Večja pooblastila vojski ne morejo škodovati našim ljudem in apeliram na vse, da ta pooblastila poslanci odobrite, da vlada to predlaga, da državni zbor to potrdi, ampak ne za tri mesece. Za čas, dokler bo trajala ta situacija, ker bo trajala še zelo, zelo dolgo,” je še dodal.

Tako oster je bil Rojc na skupni seji dveh parlamentarnih odborov, kjer so razpravljali o zahtevi stranke SDS za podelitev večjih pooblastil Slovenski vojski pri varovanju državne meje. Sejo, ki je bila v četrtek popoldan, so v vladajočih strankah Židanovi SD (tudi kočevski poslanec Predrag Baković), Šarčevi LMŠ, Cerar-Počivalškovi SMC, Erjavčevi DeSUS in Bratuškovi SAB obstruirali. Sejo so zapustili, bolje rešeno, pobegnili, tudi od soočenja s problemi in s tem onemogočili odločanje o sklepu o večji podelitvi pooblastil Slovenski vojski.

Šarca, Črnčeca in Erjavca ni bilo
Na sejo so bili vabljeni tudi Marjan Šarec, njegov svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec, Karl Erjavec v vlogi ministra za obrambo in črnomaljski župan Andrej Kavšek. Vsi so se opravičili. Kavška so nato vprašali, kakšen je bil njegov razlog za opravičilo in nasploh, kakšno je njegovo stališče kot župana občine Črnomelj do uvedbe 37.a člena Zakona o obrambi, pa ta ni odgovoril. Na seji pa sta bila poleg že navedenega bistriškega župana Rojca, poslancev opozicije, notranjega ministra Boštjana Poklukarja in direktorice Policije Tatjane Bobnar še Maja Kocjan kot predstavnica Civilne iniciative Bela krajina in Ivan Cegnar, predstavnik Civilne iniciative Jelšane.

Foto: STA

Emil Rojc je po seji še objavil, da se je predloga za aktivacijo 37.a člen Zakona o obrambi zelo razveselil, saj ta slovenski vojski daje realna pooblastila pri varovanju meje. To bi bilo tudi sporočilo, da se vsi skupaj začenjamo zavedati resnosti nezakonitih migracij. Na to, da bi bil to pomemben signal, je že na seji opozorila tudi Maja Kocjan in dodala, da v Civilni iniciativi Bela krajina podpirajo aktivacijo 37.a člena. Rojc je bil nato zelo razočaran, ker so koalicijski poslanci sejo zapustili. Zapisal je: “Spoštovana koalicija državnega zbora, če ne morete podpreti predloga opozicije, ki je za ljudi v obmejnih občinah koristen, lepo prosim, sami predlagajte takšen sklep in ga potem sprejmite. Ker smo tudi mi, ki smo “daleč od oči in daleč od srca” ljubljanske elite, državljani Republike Slovenije in imamo pravico do varnega in mirnega življenja tako kot v Ljubljani.” O tem je na seji govorila tudi Kocjanova.

Vojaki kot statisti na meji
Maja Kocjan je med drugim še povedala: “Rezultat naših večletnih opozarjanj na težave zaradi migrantske krize in na to, da se ljudje ne počutijo varni, je zgolj nekaj več kilometrov ograje na meji in prisotnost vojakov, ki pa so zgolj statisti, ker ne smejo ukrepati in pomagati policistom.” Opozorila je še na bolezni, tudi nalezljivo virusno bolezen domačih in divjih prašičev – afriško prašičjo kugo, ki se že pojavlja v Sloveniji in na kar opozarjajo tudi veterinarske službe. Minister Poklukar ji je pri tem prikimaval. Dejala je, da se stvari se ne izboljšujejo, vodilni v policiji podatke prikrivajo, vedno bolj. Predstavniki civilne iniciative so bili doslej že na štirih sejah odborov in komisije, tudi pri predsedniku države Borutu Pahorju, sprememb pa ni. Stvari v civilni iniciativi zelo budno spremljajo in bodo po potrebni ponovno ukrepali. “Doslej so bili v Beli krajini trije protesti, eden je bil še v Jelšanah,” je še spomnila.

Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative Bela krajina (Foto: Nova24TV)

Kaj določa 37.a člen Zakona o obrambi?
Po tem členu bi vojski dodelili izjemna pooblastila, »če to zahtevajo varnostne razmere, lahko Državni zbor na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade«. Vojaki pri tem nimajo policijskih pooblastil, izvajajo pa naslednje: opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Sejo je vodil poslanec Zvone Černač, zahtevo je v imenu SDS predstavila dolenjska poslanka Anja Bah Žibert. Černač je izpostavil, da se v normalni državi sploh ne bi pogovarjali o tem, ali bomo državo spravili na normalen nivo, ali bomo zaščitili ljudi, ki so vsak dan bolj ogroženi, ali bomo zaprli schengensko mejo, ki je neučinkovito varovana … Ampak bi to nemudoma storili! “Problem varnosti zadeva vse državljane, ne glede na to, kakšnega političnega prepričanja so, zato posledično zadeva tudi vse politične stranke. Obstrukcija seje s strani koalicijskih poslancev je tako izjemno neodgovorno dejanje, neodgovorno do ljudi.”

Poslanec SDS Zvone Černač. (Foto: SDS)

“V Sloveniji imamo migrantsko in varnostno krizo, sistem nam razpada, koalicija pa tišči glavo v pesek, se ukvarja s podnebno krizo in obstruira seje, na katerih bi lahko s skupnimi močmi nekaj storili za boljšo varnost naših državljanov. Vojak danes na južni meji ne sme storiti ničesar, ilegalni migranti lahko mirno hodijo mimo njih. Čas je, da pomagamo tako Policiji kot Slovenski vojski in aktiviramo 37.a člen Zakona o obrambi, da bodo vojaki lahko pomagali policistom! Dovolj je marakeškega sindroma, dovolj je prikrivanja podatkov o ilegalnih migrantih, dovolj je, da se o problemih ne pogovarjamo dovolj resno, ampak smo že dlje časa priča statusu quo. Vlada ne zaščiti države in državljanom ne zagotovi varnosti,” je poudarila Anja Bah Žibert.

2 policista varujeta okoli 5 kilometrov južne meje
Poslanec Žan Mahnič je izpostavil, da imamo v Sloveniji ministra za notranje zadeve, ki kot stara lajna ponavlja stavek, kako Policija obvladuje južno mejo, čeprav je ne! “Južno mejo se ščiti na meji, v Kostelu, ne na Dolenjskem ali na severnem delu Bele krajine, ne tako, da se v notranjosti lovi in prime. V tem trenutku glede na statistiko v povprečju 2 policista varujeta okoli 5 kilometrov južne meje. Saj potem ni čudno, da se migranti nemoteno sprehajajo po državi! In ne, ne ujame jih Policija, srečujejo jih državljani, ki potem to javijo Policiji. Slovenska vojska nima pooblastil, da na južni meji ukrepa zoper ilegalne migrante, hkrati smo bili priča temu, da lahko ukrepa zoper slovenske državljane, ki očitno učinkoviteje kot vlada varujejo južno mejo? Na podlagi česa?” Branko Grims je izpostavil, da je politika dolžna aktivirati 37.a člen Zakona o obrambi, da se zagotovi varnost našim državljanom ter omogoči dodatno pomoč in angažma za varovanje naše meje pa če vladajoča koalicija še tako beži iz dvorane in obstruira seje.

Foto: STA

Iz tega je razvidno, da vlade in koalicijskih poslancev ne zanima varnost državljanov in še vedno tiščijo glavo v pesek, češ da ni težav zaradi drastičnega povečanja nezakonitih prehodov meje s strani ilegalnih migrantov. Poslanci so sejo prekinili in bodo z njo nadaljevali, kdaj bo to, še ni znano. Minister Poklukar, ki vladi še vedno ne namerava predlagati sprejem sklepa o večjih pooblastilih slovenskim vojakom, je na seji povedal, da so policisti letos prijeli okoli 15.500 migrantov in 400 tihotapcev, prevoznikov. Največ migrantov prestopi mejo na območjih občin Črnomelj in Ilirska Bistrica. Na kritike, da je pravosodje milo do tihotapcev, pa je Bobnarjeva odgovarjala, da to ni v njihovi domeni, s čimer se sicer Bah Žibertova ni strinjala.

Moja Dolenjska

 • Minovak

  Vsi levi (ki so tudi podporniki), predvsem pa tisti, ki so dejavni v “švercanju” migrantov (teh je mnogo, predvsem iz vladnih krogov), so eksplicitno proti vmešavanju kogarkoli v njihove švercarske rabote, saj je znano, da je šverc migrantov mnogo donosnejši od šverca drog. To je edini razlog, da levaki tako zelo zagovarjajo migrante. Denar jim nikoli ni smrdel, zato pri njih kraljuje kriminal, korupcija, zavajanje in laž, ki je pri njih največje leglo. Kolikor časa se bo odlašalo z “metanjem na gnoj”, toliko časa bomo največji luzerji v EU, kjer so nas, že čez vsako mero, osramotili.

  • VERZIFIKATOR

   Natanko tako, Mino!

 • jevidel

  Minister in Bobnarjeva morata odgovarjati za to, ker policija ne opravlja dovolj dobro svojega dela.
  Če ne nameravata delati v korist in varnost države SLOVENIJE in državljanov, NAJ ODSTOPITA !

 • Lisjak

  Na vse to,kar je razlagal ilirskobistriški župan Emil Rojc se je ta škilavi hlapec samo hinavsko režal.

 • Samorodni Križanec

  Vse desnosučne, zlasti SDS, vabim na dobre klobase iz divjega prašiča. Dobite tudi domač črni kruh iz krušne peči in šmarnico. Vljudno vabljeni !!!

 • VERZIFIKATOR

  Kaj naj rečem, prasci mu smrdijo,
  da črvivo vse je, mu je jasno,
  torej čakam odločitev glasno,
  reče da tovarišem adijo.

 • Artur

  Sejo so zapustili, bolje rešeno, pobegnili, tudi od soočenja s problemi in s tem onemogočili odločanje o sklepu o večji podelitvi pooblastil Slovenski vojski.
  “Ja komunistična narodno izdajalska lopovska banda je zapustila to mesto odločanja verjetno šla posvetovat v njihov štab rdečih kadavrov iz ozadja za dodatne inštrukcije pri izvajanju marakeških zavez ali pa so pobegnili kot njihovi nekdanji slavljeni klavski gošarji v hoste pred odgovornostjo za svoje svinjarije nad narodom”. Banda hudičeva pokvarjena , mrššš..!

 • Ježek Teka Teka

  Polit z bencinom in zakurt … edino razkužilo … jebeš hosto naj gori …

 • Artur

  Romuni so jih pregazli kot ščurke kaj pa pri nas ? Pri nas je bilo do zdaj v tej smeri eno samo strahopetno jalovo (opozicijsko) početje.
  https://nova24tv.si/svet/v-romunskem-temisvaru-mednarodni-posvet-in-spominska-prireditev-ob-30-letnici-padca-ceausescujevega-rezima-med-gosti-tudi-prvak-sds-janez-jansa/

 • rubec

  Takole bo v sloveniji, če ne zaustavimo oziroma ustavimo te veleizdajalce: Poglej Ahmed, to je knjiga o našem največjem arabskem pisatelju Ivanu Muhamed Cankarju. Najprej si preberi črtico Skodelica vode. V njej govori o krivicah, ki jih je kdaj koli storil svoji vedno žejni kamelji materi in so ga bolele, zato jih je obžaloval vse življenje. Ena od teh krivic, ki jo je neizmerno obžaloval, je tudi krivica, ki jo je storil svoji materi, ko si je zaželel skodelice vode, čeprav je vedel, da je vedno žejna in da še za najmanjšo količino dinamita ni bilo dovolj pri hiši.

 • Samorodni Križanec

  Čujte, vse desnosučne, zlasti SDS, vabim na dobre klobase iz divjega prašiča. Dobite tudi domač črni kruh iz krušne peči in šmarnico. Vljudno vabljeni !!!

  • PLavi-mil

   Idiot, upam, da stakneš kolero prvi,bedak.

   • Samorodni Križanec

    PLavi-mil, tudi ti si vabljen :)

 • šmentanamuha

  Edina varnostna težava za Šarca je lepa N.H., ki lahko ogrozi njegov premierski stolček in njegov zakon. Temu so podrejeni tudi vsi varnostni ukrepi Črnčeca.

 • Artur

  “Nč bat so že to njihovo hrabro vojsko poslali na mejo, da se oddolžijo za pobeg iz seje zadeva z migrantsko drhaljo bo rešena tik tak brez nekega odvečnega sejanja že, ko bodo ugledali njihovo rdečo zvezdo jo bodo od groze podurhali nazaj “.
  http://shrani.najdi.si/?1w/fw/3hVZ89Yv/663ab2e140c7cff1870e911a.jpg

 • Garbage man

  Sej levakinje se fukajo s temi s posranimi gatami, ki se jim je toaletni papir razbil na poti (za milenijce-steklena litrska flaša). Zato jejte hitro hrano pripravljeno s strani muslimanov, ker so tako fini, a si rit obrišejo z roko in 1 litrom vode.

 • Hun

  SD župan izgleda kot dobro pitan mrjasec.

 • Artur

  SKUPNA SEJA: 16. NUJNA SEJA ODBORA ZA NOTRANJE ZADEVE, JAVNO UPRAVO IN LOKALNO SAMOUPRAVO IN 9. NUJNA SEJA ODBORA ZA OBRAMBO, 1. DEL ..
  https://4d.rtvslo.si/arhiv/skupne-seje-delovnih-teles-drzavnega-zbora/174658030

 • cosmosjasnovidec

  Vso golazen katera se ne udeležuje takih sej je treba nemudoma razrešiti ter aretirati,ker je to trden dokaz,da so izdajalci ter sovražniki RS ter njenih državljanov.
  Ali še bo folk naprej molčal ali se bo pa končno spravil na ulice ter zahteval razrešitev te skorumpirane od musličev podkupljene vlade????
  Očitno ne,ker je preposran in mu je v interesu stokanje ter bluzenje za računalnikom katero ne vodi nikamor niti seveda nima nikakršnega pozitivnega rezultata.
  Nikoli ne bo v Sloveniji drugače in nasprotna mnenja so samo iluzija ter tolažba posameznikov kateri ne ukrenejo ničesar ampak mislijo,da se bo kar samo od sebe kaj izboljšalo.
  ——————————————————————————————————————————
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  ——————————————————————————————————————————–

 • maček ivan

  DOBER TEK, MAJMUNI!!!

 • NoName

  Azilante prisiliti, da poberejo vse smeti, da jim kakšne druge neumnosti ne pridejo na misel. Dogaja se izdaja naše preljube domovine, izdajajo pa jo prav tisti, ki so poklicani, da poskrbijo za lastne državljane.

  • Nata

   To je pa dobra ideja. Namesto, da jih takoj odpeljejo v azilni dom. ali preden jih vrnejo Hrvatom, grablje v roke , pa v akcijo !!

 • Jožef

  Halo, dobri ljudje.
  Nič novega, nič obetajočega, le potrjevanje že mnogokrat izrečenih besed o duhu časa.
  Uresničujejo se zle napovedi, mi Slovenci pa nič………….!