Insider Paper: NATO ocenjuje mnenje Janeza Janše kot strateško pomembno, saj je bila Slovenija pred 30 leti v podobnem položaju

Predsednik vlade Janez Jansa (foto: sta)

Po invaziji Rusije nad Ukrajino prejšnji četrtek si danes Kijev s pogajanji z Moskvo prizadeva za premirje. V ponedeljek je stekel prvi krog pogajanj, potem ko je Putin najavil jedrske sile v pripravljenosti. Tuji mediji poročajo o strateškem pomenu slovenskih izkušenj, saj je bila Slovenija pred 30 leti v podobnem položaju.

Predsednik vlade Janez Janša je svoje mnenje o napadu in strategiji obrambe delil s preostalimi članicami NATA, ki so njegove izkušnje ocenile kot strateško pomembne. Tuji mediji poročajo o ekskluzivnem intervjuju, ki ga je podal Janša o Putinovih namerah, saj je bila 30 let nazaj Slovenija postavljena v podoben položaj, kot je danes Ukrajina.

Rusija je že občutila učinke zahodnih sankcij. Rubelj je padel, ruske centralne banka pa zvišale obrestne mere, večina držav je prekinila sodelovanje z Rusijo na različnih področjih. Ukrajina je zaprosila za takojšnji vstop v Evropsko unijo in zahteva umik ruskih čet. Kijevske obveščevalne namigujejo, da bi se Belorusija lahko pridružila Rusiji pri njeni invaziji. Vendar je ameriški obrambni uradnik dejal, da se ruske sile soočajo z “močnim odporom” na severu Ukrajine, čeprav imajo “malo več uspeha” na jugu.

Izkušnje Slovenije strateškega pomena
Tuji mediji poročajo o “ekskluzivnem komentarju” o ukrajinskih razmerah s strani Slovenije, čvrste zaveznice Nata. Premier Janez Janša je za Insider Paper dejal, da bodo storili vse, da Ukrajini pomagajo “ustaviti rusko agresijo”, pri čemer je opozoril, da je bila Slovenija pred 30 leti v podobnem položaju in da se zaveda, kako se počuti Ukrajina. Nadaljeval je, da je vsaka “podpora iz tujine ključnega pomena” za dvig morale, Putinovo namero o pripravljenosti jedrskega orožja pa je definiral kot drugo od naslednjih štirih faz; “stalna, povišana, vojaška nevarnost in popolna pripravljenost”. Putinovo namero smatra kot znak šibkosti, prepričan pa je tudi, da Nato v tem primeru Rusiji lahko parira.

Putin je podcenjeval ukrajinsko vodstvo
Po besedah premierja naj bi Vladimir Putin očitno podcenjeval ukrajinsko vodstvo in pri svojem napadu na Ukrajino napačno preračunal, ob tem pa opomnil na podobno napako iz preteklosti, “kot sta to storila Milošević in jugoslovanska vojska v Sloveniji leta 1991,” je dejal. Bili so veliko močnejši, a mi smo zmagali. Brez kakršne koli vojaške pomoči iz tujine, vendar z močno medijsko in javno podporo Zahoda,” je sklenil Janša in izpostavil, kako je sodobna digitalizacija napredovala in je neprimerljivo močnejša od stare sovjetske propagande. “Slike in video posnetki iz Ukrajine hitro spreminjajo javno mnenje,” je poudaril. “Potiskanje vlad EU k ukrepom, ki še pred tednom dni niso bili v poštev. Delno vplivati ​​tudi na rusko javnost in vojsko.

Reuters je prav tako poročal o Janševi podpori Ukrajini, da se pridruži članicam EU, saj Putinovo rožljanje z jedrskim orožjem jemlje kot nevarnost za vse članice, ne le za Ukrajino. Rusija je svoj zračni prostor zaprla tudi za letala iz Slovenije, Estonije, Litve, Bolgarije, Poljske, Češke in Latvije. V zameno so Slovenija, Estonija in Latvija napovedale prepoved ruskih letov.

Tanja Brkić