Inštitut 1. oktober se v pismu vladajočim sprašuje, ali je Planica le za elito

Foto: STA

Društvo Inštitut 1. oktober je v odprtem pismu predsedniku vlade dr. Robertu Golobu, predsednici države Nataši Pirc Musar, organizacijskemu odboru Planica 2023 in vsem, ki odločajo o tem dogodku, naslovilo prošnjo za popust za vstopnice upokojencem za Planico.

Slovenija namreč gosti svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Planici in iz društva Inštitut 1. oktober so v pismu zapisali, da so ponosni na “sveti” kraj Slovencev in na vse dogodke, ki so ime Planice in Sloveniji vedno ovekovečili v najvišje vrhove.

Cene vstopnic so za večino Slovencev nedosegljive
“Članki in novice o slabem obisku pa tej prireditvi ne dajejo ravno blišča, ki si ga zasluži in ki ga ima. Cene vstopnic in ponudbe so namreč za standard večine Slovencev nedosegljive, še posebej za upokojenke in upokojence. Prav mi bi radi rešili ugled Planice in pomagali pri sramoti, ki jo lahko doleti. Vendar edino in le z vašo pomočjo”
je v imenu društva zapisal Pavel Rupar.

Zato predlagajo, da vsem upokojencem z upokojensko izkaznico na blagajni priznajo 50-odstotni popust pri nakupi pijače in hrane, v Planici pa 30- odstotni. Rupar je ob tem dejal, da prav velike izgube zaradi tega ne bo, veliko število upokojencev pa bi obenem pomenilo promet in denar blagajni. “Obljubim lahko le, da bomo pomagali pri spodbujanju na tisoče upokojenk in upokojencev, ki bomo prišli na festival ponosa, na kraj ponosa in slovenskih uspehov! Dovolite, da tudi tokrat upokojenci rešimo prireditev in Slovenijo pred sramoto!”

Ob tem društvo prosi za čim prejšnjo odločitev, vsaj za petek, 3. marca, časa je malo.

Popustov  za upokojence ni. (Foto: planica2023)

Je Planica le za “elito”?
Spomnimo, da se je ob otvoritvi največjega športnega dogodka v zgodovini Slovenije – Planica 2023, ob predsedniku vlade Robertu Golobu pojavila tudi njegova ljubica Tina Gaber. Oba sta bila oblečena v bundi organizatorjev. Odzivi na družbenih omrežjih so ponovno zelo negativni, med drugim tudi: “V uradni bundi, le zakaj, a niso sposobni kupiti svojih bund?”, “Zakaj je imela ljubica uradno bundo organizatorja. Kdo je ona?”, “Če si želi upokojenec ogledati vse prireditve, mora odšteti dve pokojnini! (o cenah vstopnic, ki so astronomske)”.

Tina Gaber in premier Robert Golob (Foto: Vlada RS)

Da je letošnji obisk Planice slab, pripisujejo tudi visokim cenam tako vstopnic kot ponudbe. V Planici sicer manjkajo nemški gostje, saj so njihovi tekmovalci v sezoni dosegli malo uspehov. Del gostov s Poljske bo manjkal zaradi vojne v Ukrajini, saj številne poljske družine doma gostijo ukrajinske begunce.

Zato se organizatorji trudijo prodati vstopnice predvsem slovenskim gledalcem. V sodelovanju s Petrolom so začeli prodajati popoldanske in družinske vstopnice od 15. ure dalje. Šolam so za obisk prvenstva med tednom ponudili ceno 12,50 evra za otroka ter iz tega naslova dnevno pridobili od 500 do 1000 otrok. A še to je premalo in za nekatere starše tudi 12 evrov ni malo.

Cena za 11 tekmovalnih dni (Foto: planica2023)

Sara Kovač