fbpx

“Intelektualec” Pribac in Marijino vnebovzetje kot prvovrstni primer kristjanofobije

Foto: twitter

Profesor politične filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Igor Pribac se je ob prazniku Marijinega vnebovzetja obregnil ob način poročanja RTV Slovenija o enem od največjih cerkvenih praznikov. Podobnih komentarjev pri Pribcu ni mogoče najti, ko na RTV Slovenija poročajo o islamskih praznikih.

Ko pride do napadov na Katoliško cerkev oziroma na njene vernike, je profesor politične filozofije Igor Pribac prvi, ki bi z veseljem vrgel kamen. Ponavadi v obliki zajedljivega vprašanja na Twitterju.

Tako tudi 15. avgust, ko katoličani slavijo praznik Marijinega vnebovzetja, ni bil nobena izjema. Pribac je opravil svojo “analizo” in se spraševal, kako to, da izbrane države Zahoda o prazniku Marijinega vnebovzetja niso poročale, medtem ko so mu na slovenski javni televiziji namenili kar pet minut.

Ogledal sem si dosegljive nacionalne TV-dnevnike katoliške IT, E in FR. V nobenem od njih praznik Marijinega vnebovzetja ni bil omenjen. Kot običajno. RTV Slovenija mu je namenila 5 min + 5 min Međugorja. Kot običajno. Zahod? Je zahodno od SLO,” je čivknil Pribac.

Seveda je njegov zapis zbudil veliko pozornosti na Twitterju – ravno to si je Pribac tudi želel. A vrag je hitro odnesel šalo, ko mu je Branko Cestnik postregel z naslednjim odgovorom. Pred 40 leti je lokalni veljak (ime hranimo v uredništvu) na ulicah Slovenskih Konjic naključnim otrokom pregledoval šolske torbe in metal iz njih veroučne zvezke. Ideja za takrat, g. Igor, ko se boste naveličali gledati TV.”

Iz neznanega razloga je to Pribca razjezilo. “Če mislite, da zbliževanje legitimne javne razprave o javni RTV SLO z nelegitimnim stikanjem po zasebnosti posameznikov ne škodi vašemu ugledu, prosim, izvolite. Vse, kar rečemo, zanesljivo govori le o nas samih. Z veliko modrosti in nekaj sreče še o čem drugem,” je odvrnil Pribac.

Lahko bi razpravljali o legitimnem ali legitimnosti, ali pa tudi, če temu sploh lahko rečemo javna “razprava”. Na Twitterju je namreč toliko prostora za razpravo, kolikor je v šivankinem ušesu prostora za kamelo.

A Pribčevo licemerje postane še toliko bolj očitno, ko pogledamo samo teden dni nazaj, ko so na RTV Slovenija ravno tako poročali o nekem drugem verskem prazniku.

11. avgusta so namreč muslimani praznovali kurbanski bajram. O čem je takrat čivkal Pribac? Cel dan je posvetil čivkanju o medvedih in volkovih. Takrat sta se na tapeti znašla Marjan Podobnik in njegova SLS zaradi pozivov, naj se stanje uredi.

RTV Slovenija je imela prispevek o kurbanskem bajramu, a izgleda, da so takrat vso Pribčevo pozornost zahtevale divje zveri, ki ogrožajo živino in ljudi. Pribac je bil na strani zveri.

Teden dni pozneje, ko je bila v osrednjem Dnevniku na RTV Slovenija glavna novica o prazniku Marijinega vnebovzetja, pa Pribac stoka, kako lahko namenjajo toliko pozornosti blaženi devici Mariji, namesto da bi poročali o mikroplastiki na severnem polu.

Svoj vojni pohod proti blaženi devici Mariji je Pribac začel že 14. avgusta in ga nadaljeval še 16. avgusta. Takrat se je poslužil tistih divjih zveri, ki jih je še teden dni pred pozivi kmetov in SLS branil.

 

Ivan Šokić