#IranNLBgate: Kdo so bili neposredni izvajalci pranja denarja v NLB?

Foto: epa

Počasi prihajajo na dan tudi podrobnosti, kako je bilo znotraj NLB organizirano pranje denarja za iranskega poslovneža Iraja Farrokhzadeha. Seveda so to bili to le kmetje na šahovnici velikega umazanega posla, ki ga je prek uprave NLB naročilo partijsko-udbovsko omrežje, ki vlada v tej državi, vendar se velikokrat zgodi, da na koncu ravno ti kmetje potegnejo kratko. Manj bo neznank, ko bomo zvedeli, kdo je Farrokhzadeha pripeljal v NLB, jordanskemu častnemu konzulu v Sloveniji Samiru Amarinu in nekdanjemu predsedniku Republike Slovenije Milanu Kučanu smo okrog tega že poslali vprašanje, vendar še vedno nismo prejeli odgovorov.

Nihče ni poslušal žvižgača
Farrokhzadeh je bil namreč večkrat v Ljubljani, zagotovo takrat, ko je odpiral račun v NLB. Ponovno je bil v Ljubljani tudi junija 2009, ko je Sova ugotavljala, da se je nahajal v enem od ljubljanskih hotelov, vendar naše obveščevalne službe to ni pretirano vznemirjalo, čeprav je takrat potekalo živahno pranje denarja. Direktor Sove je bil takrat Andrej Rupnik, njegov namestnik pa Darko Stare, danes državni sekretar pri Goranu Klemenčiču, ki je, kot sam pravi, za pranje denarja v NLB izvedel od žvižgača v letu 2011. Žvižgač je že prej, kmalu po začetku teroristične pralnice denarja v NLB, opozarjal pristojne o pranju denarja, vendar zaman.

Transakcije s plačili, ki so v NLB prihajala iz iranske banke Export Development Bank of Iran v višini slabe milijarde dolarjev in nato potovale na več kot 9.400 različnih računov, so ves čas potekale prek poslovalnice za tuje osebe na Trgu republike 2 v Ljubljani. Takrat je bila v NLB direktorica Sektorja za plačilni promet s tujino Alenka Korče, ki je bila tudi nadrejena Dragi Slatnar, ki je bila direktorica enote, kjer je tudi delovala poslovalnica za tuje osebe, Sandi Pibernik pa je bil vodja oddelka za poslovanje s tujino. Alenka Korče je bila neposredno odgovorna upravi NLB, v upravi pa je vse o njenem delu moral vedeti Miran Vičič, takratni član uprave NLB.

V NLB so brili norce: nakazila so šla na račun Miki Miške
Neposredna navodila okrog vseh poslov Farrokhzadehovih firm je dajal Sandi Pibernik, plačila so se izvajala vsak dan med 14. in 15. uro, dnevno je bilo od 40 do 50 nakazil na različne račune po svetu. Vsa nakazila za Farrukhzadehova podjetja so morali vnesi in sprostiti še isti dan, pri ostalih komitentih se to ni tako mudilo. Dokler Farrokzadehu v NLB niso omogočili ProKlika, so v tej poslovalnici vsa nakazila vnašali ročno in po takratnih pravilih bi za vsak znesek nad 15 tisoč evrov moral biti vnesen točen naslov prejemnika nakazila, vendar se to večinoma ni dogajalo. Za vsak znesek nad 100 tisoč evrov bi morali bančniki natančno opisati tudi namen nakazila, kar se prav tako ni dogajalo. Bankirji so s kršenjem internih pravil tako stopili še v čevlje kriminala in so nakazila namenoma ponarejali, kajti nakazila so dobivali Jaka Racman, Miki Miška in Skopušnik, več nakazil je bilo namenjenih tudi za večmilijonske nakupe fitnes opreme in podobno.

Opozorila znotraj banke o pranju denarja so se pojavila že zelo zgodaj v letu 2009, vendar je bila Alenka Korče tista, ki je govorila, da pri tem ni nič spornega. Korčetova zdaj ni več na tem položaju, Vičič je po zamenjavi z vrha NLB dobil dobro plačano mesto direktorja hčerinske družbe Bankart. Zanimivo pa je, da je na istem položaju ostal še Sandi Pibernik, ki na tej lestvici tudi napreduje, saj je zdaj med drugimi tudi vodja delovne skupine za kreditna plačila pri Združenju bank Slovenije.

Pravega človeka so našli v tem združenju.

Miro Petek

 • Majda

  Ce tov. Kucan misli, da bo nedotakljiv, se vrazje moti. V Sloveniji bo oblast prevzelo ljudstvo takoj po volitvah. Nic vec farse Sodb v imenu ljudstva, tako bo v resnici in realnem svetu na slovenskih tleh. Dovolj je bilo mafije, udbastva in lazi kot nesmrtne duse komunizma.

  • Steiermark

   Pošteni Slovenci, srčno upamo!

 • RealRevolution

  POP TV-ju in RTV-ju se to ne zdi pomembno…
  Na racun tega imajo sploh maneverski prostor.
  Predstavljajo se kot objektiven medij, kar pa ni.Naj rajsi odkrito povedo ,da so zelo za levo opcijo saj jih je ta gor spravla in so njihovo orodje.

 • VERZIFIKATOR

  Miško Nakazilšek

  V PRALNICO SEM TVOJO ZRL

  V pralnico sem tvojo zrl,
  rekel pesnik bi goriški,
  Racman Jaku, Miki Miški
  vrata malček si odprl.

  Malček tudi drugim likom
  pravljičnim, neobstoječim,
  s tem le lumpom si največjim
  malček pač pomagal s trikom.

  Pralnica je delovala
  s polno paro vsakodnevno,
  personal tvoj v njej pohlevno
  gledal zgolj, kako je prala.

  Fine perzijske preproge
  šle iz nje so k Miki Miški,
  pralni se delili viški
  in odpirale se vloge.

  Teheranske v njej tkanine
  prali tvoji so lakaji,
  zraven stali policaji,
  da vsa žehta v redu mine.

  Policaji tiste vrste,
  ki skrbijo za čistočo,
  tipali so žehto vročo,
  sami si opekli prste.

  Treba je bilo le malo
  za oprano tu plačati
  in perilo ven poslati,
  vse je teklo kot za šalo.

  V pralnico sem tvojo zrl
  in pri tem se vprašal malček,
  kdaj te končno, zlobni palček,
  skupaj z njo bo kdo zaprl.

 • Krtača 17

  Miro zastonj se napenjaš, samo gate boš usral. Še vedno nisi uspel napisat kdo je od tega “pranja” denarja kasiral provizijo? Kolikor vem, je ni blo?

  • ti pa veliko veš.

  • test

   auu se je zacela tvoja smena? 2€/h? bi blo boljs, da gres za prostituteka .. aja za to moras bit lep pa se v butici moras imet kaj….tebi manjka obojega luzer levicarski

  • hermannn

   Aha, ti veš, da je vsako razkrivanje obsojeno na neuspeh, ker Imaš “notranje” informacije /iz Murgel/..

 • indijanka

  Stranko s takim obsegom poslovanja in znižano provizijo so v banki zagotovo poznali vsi. Od spodaj navzgor. Popolnoma jasno je tudi, da je izvrševanje pomanjkljivih nalogov za plačilo v tujino, dovolil nekdo z višjimi pooblastlili, kot so pooblastila vodje oddelka. Vodenje delovne skupine pri Združenju bank Slovenije ne pomeni napredovanja, pomeni pa neko strokovno priznanje. Bankirji vseh bank za vodenje običajno izberejo osebo z najširšim strokovnim pogledom.

  • Mojca pokraculja

   Sory, spet ne štekam, kaj si hotela povedat ? Sploh okoli “strokovnega priznanja” in “najširšega strokovnega pogleda”.

   • indijanka

    :) Mojca v tej delovni skupini ceha so predstavniki vseh bank, ki v posamezni banki strokovno najvišje kotirajo. V izmenjavi mnenj hitro ugotovijo, kdo je alfa te stroke. Ne gre za filozofijo niti politiko.

    • Mojca pokraculja

     Še dobro da si napravila :), upam da se ne smejiš meni. Prosim ne govori o stroki, ta je samo za zraven, za formalnost. Vse ostalo je “mreža”.
     Seveda iz te mize padejo tudi drobtine za bančne uslužbence. Ali imaš morda podatek koliko znaša regres za dopust za Združenje bank Slovenije, ali pa recimo za Banko Slovenije. Ta si je “strokovno” kar sama sebi ustvarila kolektivno pogodbo po kateri znašajo vsi “kolektivno” dogovorjeni dodatki , vključno s 13 plačo, nekajkratnik “normalnih” dodatkov. Seveda o tem “pohlepu”, bančniki molčijo.
     Pa še to, g. Slatnar je bila tam dobro “pozicionirana” že v osemdesetih letih , zato mi je vse jasno kako in kaj. Najbrž pa tudi ostalemu bralstvu, tako da nisi povedala nič novega. Povsod, zlasti v upravi, je več ali manj enako.

     • indijanka

      Mojca, pogovarjava se o delovnem telesu v okviru združenja bank. V tistem, ga je vodil Pibernik. V njem so predstavniki vseh bank, ki so pristopile v združenje. Med seboj izberejo tistega, ki to skupino zastopa širše. Funkcija ni profesionalna ampak častna.

     • Mojca pokraculja

      Težko sodim o tem, kdo in zakaj zaseda tako častno funkcijo. No ja, morda pa izjeme potrjujejo pravilo.Žal ne poznam P. , se bom pozanimala, saj ni težko priti do pravih info kaj in kdo je nekdo. Saj bančniki “niste” tako skriti kot morda zgleda.

     • indijanka

      Tudi bančniki imamo svoje vzornike. Moj vzor je Vera Gnidovec. Nekoč del NLBja. Spoštujem stroko naše največje banke. Zelo žalostno je, da je lastnik/ država s svojim vmešavanjem izničil dosežke teh ljudi, ki presegajo okvire naše države.

     • Mojca pokraculja

      Indijanka, lepo da imaš vzornico inpredvsem, da jo imenuješ. Koliko “skritih” ljudi, vrhunskih strokovnjakov imamo, oziroma je po raznih službah, pa zanje sploh ne vemo. To so tiste “pridne čebelice”, ki držijo vse pokonci. Tega se, na žalost, sploh ne zavedamo.

     • Mojca pokraculja

      Pozabila dodati, država ima “svoje” ljudi, na primer Nino Plavšak, pa razne Juharte, pa še se najdejo.

 • althar

  Če je šel posel skozi z vedenjem Cie, potem bo tujina nezainteresirana in vse se bo poleglo. Če ne, se bo klobčič začel razpletat, ne glede na to, kako zavzeto bosta čebinsko pravosodje in miličništvo gledala vstran.

 • Anton

  torej ve se kdo je bil tedaj na čelu NLB, to je en krivec, potem ve se kdo je bil za tisto obdobje finančni minister, to je drugi krivec te zgodbe, potem ve se kdo je predsedoval državi tistemu obdobju, to je tretji krivec, potem ve se kdo je bil na čelu prvega ministra države v tistem obdobju, to je četrti krivec, potem ve se navsezadnje kdo je bil na čelu sove v tistem obdobju to je peti krivec te zgodbe, potem ve se kdo je bil na čelu agencije za preprečevanje korupcije, to je šesti krivec, skratka imamo imena in priimke odgovornih oseb, tu jaz več ne vidim sprenevedanja, vkolikor vsi od teh ne vedo nič o tem, pomeni da so totalka malomarni, nespsoobni oz da se lažejo, v vsakem primeru so primerni da se zoper njih sproži kazenski postopek , pa naj odgovarjajo za svojo malomarnost, nespsoobnost, koruptivnost, skratka, v vsaki normalni demokratični državi bi letele glave

  Poleg vseh teh je tu še odgovornost na strani zunanjega minsitra, odgovornost notranje ministrice/ministra, pravosodnega ministra.Če bi bilo to v obdobju Janševega predsedovanja, bi bili že vsi kazensko ovadeni, če že ne na Dobu.

  sarkazem press

  • von Rhein

   Že,že,ampak komisija SMC . Ni krivca,so samo določene okoliščine,ki so v bančnem poslovanju običajne. Malenkostne administrativne napake,ki v končni fazi ne kažejo na kriminal.Kdor ne verjame naj vpraša mutidorflna.

 • šmentanamuha

  V državi, kjer Jaka Racman in Miki Miška dobivata več stotisoč dolarjev vredna nakazila, pa se “najpomembnejšim” vodilnim kadrom to zdi povsem normalno, v taki državi res vse narobe. Kučan, prihaja dan tvoje sodbe, prekleta podgana.

 • Aron

  Ena banka je nakazala drugi banki denar, ta ga je pa nakazala naprej. Kaj od tega je pranje denarja, in iz katerih kaznivih dejanj ta denar izhaja? Petek meša meglo, saj še vedno pa ni postregel z zgornjimi odgovori, neke povezave med določenimi osebami pač niso dovolj za resno analizo.

  • hermannn

   Aron, kaj pa ti mešaš? Kučanov drek!

  • Vstrajnik

   Po tvoji znanosti si vseskozi v megli.

 • Mojca pokraculja

  Odlična kolumna, oziroma nadaljevanju prejšnje o naglavnih grehih. Spoštovana kolumnistka je odstranila vse dvome o tem, zakaj gre pri stvari pranja denarja. Želim si, da “razsvetli” sleherno glavo, ki zna vsaj malo misliti. Bi dodala le star latinski rek, ki je še kako zgovoren:
  Pohlep je izvor vseh zločinov ( “Avaritia prima scelerum mater”).

 • Janez

  Dobro jutro vsem !
  Razen “krtači” seveda !
  Naj “krtača” kar opusti “intelektualizem”, ki ni njegova raven .
  Raje naj – kot doslej – opravlja svoje umazano delo zmanjševanja smradu iz WC školjk – za “male pare” pač.
  Brez “krtače” namreč napamet vemo,
  da je ex KP, ZK nekdaj materialno “polit – roparsko bogata”
  “avantgardna rdeča gospod-berač gospoda” ( RDEČI “BARONI VON HABE – NIČ )
  – obubožala – pa je zaradi te svoje denarne revščine
  – pristala na etično nizko cenjenemu delu perice “pralje” !
  – “Pralje” umazanega denarja – domačih in mednardnih umazancev – pač”

  ‘Ex KP POLIT BANČNA UMAZANIJA” in “njih umazani” sluge in akterji –
  – seveda ni niso le v WC-jih ex monopolne in samozvane ” avantgarde”
  V R. SLO SMO EX KP, ZK
  – VRGLI Z MONOPOLNE OBLASTI Z USTANOVITVIJO SAMOSTOJNE SLOVENIJE.
  – KOT VEMO VSI

  – PA SO EX MONOPOLNI EX KP, ZK, SD itd. “gospodarji inn njih sluge-sistemčki” ostali
  infiltrirani na vseh ključnih mestih sistema sicer osamosvojene in žal oz. a žal
  – šše ne očiščene naše slovenske R. SLO.

  – “KRTAČA” NAJ SI NE DELA UTVAR, DA BO S ŠIRJENJEM IN Z VNAŠANJEM SMRADU IZ EX KP, ZK
  STRANIŠČ – TUDI NA TA PORTAL – KAJ ZA R.SLO TVORNEGA NAREDIL ! Smešno: kaj tvornega le ? Pa?
  – zmore storiti skromna služabnica “krtača”? Nič !
  ŠE. SVOJIH ZAENKRAT ŠE PLAČUJOČIH JO OBUBOŽANIH GOSPODARJEV
  – NE MORE NITI ZASILNO OČISTITI ,
  – NITI NE ZMANJŠATI – NJIH SMRADU ! Tako in tako bodo “krtačo” – zavrgli !

  Tudi
  S TEGA POTALA SE TO “KRTAČO” – PAČ – BREZ ŠKODE – KAR O D S T R A N I !
  – NIČ NE ČISTI – AMPAK LE
  – POSKUŠA
  – PRENAŠATI IN
  – ŠIRITI EX KP, ZK, SD, SMC, DESUS, ZL, “GNEZDAŠKO” UMAZANIJO – ŠE DRUGAM !
  Zastarela
  “Krtača” je za v staro šaro: spominek ni, ker preveč zaudarja.
  Bomo
  In bodo že drugi zmogli
  bolje od “krtače” izvesti opravek – čiščenja ex KP, ZK umazanije !
  “KRTAČA”
  NAS HOČE SAMO OVIRATI
  – PRI DELU !
  Očitno. Zato kar
  – blokada dostopa in ? ZNOGIRAJTE “KRTAČO” S TEGA OK PORTALA ! L.r. zapis Janez KOMENDA

  • Janez

   “Krtača”
   JE PA NEINTELEKTUALEN IN NEDUHOVEN – OSEBEK ! Oz. Pa samo “krtačica” pač !
   Pa
   Mu ne pride na pamet,
   DA UMAZANA DELA PRIDEJO IZ UMAZANE PSIHE – UMAZANCEV – PAČ.
   Enostavno rečeno: zunanja, vidna umazanija –
   IMA
   IZVIR – PRIHAJA
   – IZ PSIHO-DUHOVNE UMAZANOSTI – UMAZANCEV . Pač.
   Nedvomno.
   Za
   čiščenje duš – se od nekdaj “uporabljata” vera in poezija !
   A?
   Le priznano, čuteno kvallitetna vera in enaka – visoka poezija.
   Kvaliteta in višina – nista v kompliciranju, v brkljaštvu, globokoumljenju itd.
   Višina in
   Preroditvena moč – sta : v preproosti zavzetosti za čisto, živo, toplo in duhovno življenje !
   Proti – življenju v umazaniji, v brezbrižnosti.
   Proti nepriptavlljenosti za tvorno soživljenje – bre “fige v žepu”.
   O !
   Tem govorita pesmi – dveh največjih umetnic španske Latinske Amerike !
   Čilenke V. Parra :’ Que pena siente el alma” – po SLO – kakšno gorje čuti duša
   in mehiške koncertne pianistke
   Consueolo Velazquez :” Te lo dije”- SLO – “rekla sem ti”

   “Premagaj indiferenco, hlad itd.”
   je rekla
   velika umetnica, pianistka Consuelo V. :”ubogajmo” jo, poslušajmo jo. L.r. Janez KOMENDA

   P.S.
   https://m.youtube.com/watch?v=FwvWqCMmM5Y

   https://m.youtube.com/watch?v=wz53dE3ohj8

 • pajot

  Vse bolj se mi dozdeva,da bosta najebala Jaka Racman in Miki miška.

  • Mojca pokraculja

   Ta prva in….hehe, najprej se pa ve!

  • montyamp

   Žvepleni al kurćone pa ne .

 • Rado Svagan

  Mislim, da bi bilo najbolje, da se parlament razpusti in vsa ministrstva tudi saj nismo več država. Lahko pa bi priklicali trojko in ji dali vajeti, da pripelje sodnike, ki so sodili vojnim zločincem. V Sloveniji zaudarja in smrdi mi pa samo mirno spremljamo kako se vsakodnevno na veliko krade in laže…Čas je za Rudolfa Maistra dragi državljani

  • montyamp

   Rudolf Maister je zafukal Štajersko .
   Sedaj smo še slabši kot dunajski konjušari .
   Priti mora mojster za ANSCHLUSS NAZAJ K A VSTRIJI , če nas vzamejo .

   • Goran Hvala

    Eh vi stajerci ste bolj za bigbrother pa take fore…

 • Demonkrat

  Lolek in Bolek nista nič dobila ?

 • tramal

  No, levaki kot vidite so to imena in to samih komunajzerjev,da si boste že enkrat prišli gor kdo dela svinjarije v sloveniji,kdo krade ,laže in vam isto kradejo,čeprav se vam bedakam to dobro zdi.

 • Ryuk

  Za vse levičarje, ki zadeve sploh ne razumete, ali pa zanalašč relativizirate zadevo:
  http://www.casnik.si/index.php/2017/06/20/tako-belo-pere-samo-nlb/

 • MEFISTO

  Le zakaj bi se rdečkarji sekirali zaradi pranja denarja, saj so provizije že davno pokasirali.

 • Osti jarej

  ..pa pujsa pepa,modri dirkač,radovedni taček,a je to-včka sta bila pa glavna organizatorja…aja…aja..,da ne pozabim …ali baba in 40 razbojnikov,pa pojma nimajo o ničemer

 • Osti jarej

  ..a lenivcu drekonji so pa dokumente spizdili….??!!

  • Dušan Ripoten

   hahahahaaha,ne nasedat,radi bi pometli vse skupaj

 • Demonkrat

  Kje je Baltazar Medvedek Uhec,Krtek ,Palček Smuk ,Pojoča travica da ne omenjam Kalimerota…to je diskriminacija.

  • pajot

   No,v glavnem je miki miška iz murgel kar zadosti pokasirala.

   • Capi

    Če so podatki o provizijah pri takih poslih točni, potem se Štefkina vsota na računu v Mehiški banki nekako kar ujema…….

 • Janez

  ZASKRBLJEN !
  SEM DEJANSKO – ŽE
  – ALI BO R. SLO SPLOH IMELA DENAR ZA NAŠE POŠTENO ZASLUŽENE – P E N Z I J E !
  Ali?
  Kdo ve?
  Cca – točno – koliko denarja R.SLO ?
  – JE ŠLO BAJE V ŽEPE TEH EX KP. ZK- JEV – prodati NLB. TAKOJ ! L.r. Jannez KOMENDA

  P.S. PLUS STARA ORIGINAL SLO LJUDSKA PESEM – ZA KORAJŽO.

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=uv5IWeDsCce4UaWphJAB&q=ranjeni+junak+slovenska+gruda&oq=ranjeni+junak+slovenska+gruda&gs_l=mobile-gws-serp.3..33i160k1.8483.18184.0.19583.17.17.0.0.0.0.679.3989.0j10j3j1j0j2.16.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.15.3748…0j0i22i30k1j33i21k1j30i10k1j33i22i29i30k1.YKilQZakHDA

 • Olga

  Vseeno je, na katerem položaji je danes kdo od odgovornih! Tudi če so v penziji, jih je treba spraviti za rešetke in jim zaseči nagrabljeno!

  • Janez

   Se !
   ABSOLUTNO STRINJAM.
   VČERAJ SEM PREDLAGAL – TRDO, FORENZIČNO PREISKAVO TEGA PRANJA V
   NLB ! Na mednarodnem nivoju.
   In vseh nepravilnosti v zvezi z NLB IN SLO JAVNIMI FINANCAMI !
   Tudi
   G. Gorenaku. Čimprej – z vsem – v PARLAMENT – SKRAJŠANI POSTOPEK !
   Predlog

   SMC,
   DA BI ONI USTANOVILI PREISK. KOMISIJO – JE NOR !
   In
   PROTIUSTAVEN !
   Preiskovalne koisije so v – DOMENI O P O Z I C I J E !
   Ne
   Pa vladnih strank. “Krivci” so iz ex KP, ZK, SD, ITD. STRANI ! To ve vsak. L.r. J. KOMENDA

   P.S.
   NA USTAVNO SODIŠČE S PREDLOGOM – BEDNEGA – S M C.

  • Hun

   copy past

 • Krtača 17

  Desni a ste že najdl kdo, kje in koliko je opral v NLB? Se mi zdi da sam ljudem spet kradete čas.

  • gogopram

   Kaj se tebi zdi, nobenega ne zanima.

  • Pavel

   Že dolgo ni več skrivnost.

 • montyamp

  Žveplenemu so tudi nakazovali , ali v kufru prinesli ??????????

 • Hun

  prej bi reku da so Skopušniku nakazval

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!